11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül son yayımlanan KHK ile ilgili yaptığı açıklamada "15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne karşı arkasına bakmadan sokağa çıkıp direnen kahraman vatandaşlarımızı koruma amacıyla çıkartıldığını düşündüğüm 696 sayılı KHK’nın yazımındaki hukuk diliyle bağdaşmayan muğlaklık, hukuk devleti anlayışı açısından kaygı vericidir. İlerde hepimizi üzecek olaylara ve gelişmelere fırsat vermemek için gözden geçirileceğini ümit ediyorum." dedi.

İŞTE DÜNDEN BERİ TÜRKİYE'NİN TARTIŞTIĞI O MADDE


696 sayılı KHK ile "darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket edenlere, resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın cezai sorumsuzluk" getirildi. 696 sayılı KHK ile Olağanüstü hal uygulamalarının uygulanmasına ilişkin 8 Kasım 2016'da çıkarılan yasanın 37. maddesine ek yapıldı. Bu maddeye eklenen 'fıkra' ile "Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır." denildi.

Daha önceki düzenleme ise şu şekildeydi:  "15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz."

[old_news_related_template title="AKP'den tartışılan KHK için açıklama: Sadece 15 ve 16 Temmuz için geçerli olacak" desc="AKP Sözcüsü Mahir Ünal dün açıklanan 696 sayılı KHK'yla ilgili 'terör eylemlerini bastıran kişilerin cezai sorumluluğu olmadığı' maddesine ilişkin yaptığı açıklamada, 'Madde, sadece 15 Temmuz ve 16 Temmuz gününü ifade etmektedir. Bu ifade daha sonra gerçekleşen terör eylemlerini hiç bir şekilde kapsamamaktadır' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/akp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/akpden-khkdaki-o-maddeyle-ilgili-aciklama-2146213/"]