Zeynep GÜRCANLI, Bora ERDİN, Çağatay GÜRÜCÜ/ sozcu.com.tr

15 Haziran Perşembe günü Ankara Güvenpark'tan yola çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğündeki adalet korteji, on dokuzuncu gününde de İstanbul'a doğru yürüyüşüne devam ediyor.
Yürüyüş bugün Kocaeli'nin Kartepe İlçesi Eşme Mahallesi'ndeki noktadan başladı. Etabın başında konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 'provokasyon' uyarısı yaptı.

Foto: DHA Adalet Yürüyüşü'nün 18. gününde yoğun güvenlik önlemleri altında devam ediyor. Zırhlı araçlar güvenlik önlemi almaya başladı. Foto: DHA Adalet Yürüyüşü 18. gününde yoğun güvenlik önlemleri altında devam ediyor. Zırhlı araçlar güvenlik önlemi almaya başladı.


YÜRÜYÜŞTEN NOTLAR

20:00 - Kemal Kılıçdaroğlu yürüyüşün bugünkü son etabını tamamladı.

17.7 kilometrelik yürüyen CHP lideri, geceyi Kocaeli Büyükşehir Belesiyesi Süleyman Demirel Kültür ve Sanat Merkezi'nin önünde geçirecek. Kent merkezine dev Türk bayrağıyle girilirken, Kılıçdaroğlu yarın sabah erken saatlerde yürüyüşe devam edecek. Yarınki yürüyüşün yağmur altına gerçekleşmesi beklenirken İstanbul'a son 80 kilometre kaldı.

18:30 - Adalet Yürüyüşü'nde İzmit'e ulaşılırken, üst geçidin üzerinde bulunanlar "Hayır'ın başkenti İzmit'e hoşgeldiniz. Adaletin elçisi" yazılı pankart açarak çiçekler attı. Yürüyüşe Balyoz davasında yargılanan emekli Koramiral Can Erenoğlu da elindeki Türk Bayrağı ile birlikte katılırken, bir süre Kılıçdaroğlu'nun yanında yürüdü.

bb1

Kemal Kılıçdaroğlu yürüyüş sırasında dev Türk Bayrağı'nın taşınmasına yardımcı oldu. Bu akşam mola verilecek Yahya Kaptan Mahallesi'ne girildiğinde ise Kılıçdaroğlu'nun üzerine güller atıldı.

17:40 - Yürüyüşte daha önce açılan 1100 metrelik Türk Bayrağı yeniden  açılıyor.

17: 35 - Kartepe Uzunçiftlik mevkiinde süren yürüyüşe HDP'liler de destek verdi.

bb

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, milletvekilleri Celal Doğan, Erol Dora, Ertuğrul Kürkçü, Feleknas Uca ve Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcıları Saruhan Oruç ve Sezai Temelli, MYK üyeleri Beyza Üstün, Murat Mıhçı ile Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk, Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Figen Yüksekdağ'ı ziyaret etmelerine izin verilmemesinin ardından Adalet Yürüyüşü'ne katıldı.

HDP'li heyet ellerinde 'Herkes için adalet' yazılı döviz ve çiçeklerle Kartepe Dumlupınar Mahallesi mevkiinde bekledi. HDP'liler Kemal Kılıçdaroğlu'na çiçek verirken, birlikte kısa süre yürüdü.

hdpp

17:30 - Hava sıcaklığı dolayısıyla ileri bir saate ertelenen yürüyüş yeniden başladı.

15:00 - CHP PM toplantısı sonrası Parti Sözcüsü Bülent Tezcan gazetecilere açıklamalarda bulundu.

13:30 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, içerisine masaların konulduğu çadırda Parti Meclisi toplantısını yaptı.

11:00 Kortej, günün ilk etabını tamamlayarak Kartepe Uzunçiftlik mevkiinde mola verdi.

FOTO:DHA - Ülkü Ocakları eski Başkan Yardımcısı Mehmet Taşdelen de yürüyüşe katıldı. FOTO:DHA - Ülkü Ocakları eski Başkan Yardımcısı Mehmet Taşdelen de yürüyüşe katıldı.


10:30 - Yürüyüşe Ülkü Ocakları eski Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Taşdelen de Fenerbahçe forması giyerek oğlu Göktürk ile birlikte katıldı. Kemal Kılıçdaroğlu yanında yürüyen Mehmet Taşdelen'in oğlu Göktürk'ün elinden tutarak bir süre yürüdü.

FOTO:DHA FOTO:DHA


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'nden İzmit'e doğru yürürken kendisine depremzedeler de eşlik etti. Marmara Depremi'nde yakınlarını kaybedenler için yapılan İzmit'te Arızlı Irak Konutları'nda oturanlar dünden itibaren yürüyüşe katılırken, 'Biz de adalet istiyoruz. Arızlı depremzedeleri' yazılı dövizler taşıdı.

FOTO:DHA - Veysel Amca'da ilk günkü kararlılığıyla yürüyüşünü sürdürdü. FOTO:DHA - Veysel Amca'da ilk günkü kararlılığıyla yürüyüşünü sürdürdü.


Depremzedeler, Irak tarafından depremzedeler için hibe edilen konutların kendilerinden alınmak istendiğini belirterek, Kocaeli Valiliği'nin konutları boşaltmaları için tebligatta bulunduğunu, konutları terk etmeyeceklerini söyledi.

FOTO:DHA - Çevik kuvvet, Kılıçdaroılu'nun etrafında etten duvar ördü. FOTO:DHA - Çevik kuvvet, Kılıçdaroılu'nun etrafında etten duvar ördü.


10:00 - Yürüyüş tüm coşkusuyla sürüyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel "Dün 500 bininci adım atıldı. Cumartesi günü Gandi'nin rekoru kırılacak. Pazar günü de Kılıçdaroğlu 'dünyanın en büyük yürüyüş eylemine' imza atmış olacak" dedi.

[img_right_template title="GANDİ 388 KİLOMETRE YÜRÜMÜŞTÜ" desc="Gandi “Tuz yürüyüşünü”, 1930 yılında,Hindistan’ın İngiltere’den bağımsızlık kazanmasının ardından, İngilizlerden kalan ve Hintliler’e ayrımcılık yapan yasaları protesto etmek için başlatmıştı. Gandi ve 78 yoldaşı o dönemde İngiliz sömürge döneminden kalan ve Hintliler’e tuz üretimini yasaklayan yasayı protesto için yürüyüşe başlamışlardı. Hindistan’ın Gujarat Eyaleti'nin başkenti Ahmedabad yakınlarındaki Sabarmati Aşram'dan başlayan yürüyüşe yolda binlerce kişi katıldı. Hint Okyanusu kıyısındaki Dandi köyüne kadar ki 388 kilometrelik mesafeyi çıplak ayakla 24 günde kat eden, o dönemde 61 yaşında olan Gandhi, 6 Nisan sabahı İngiliz polislerinin şaşkın bakışları arasında denize yürüdü ve çamura karışmış bir topak tuzu avuçlarına alarak tatlı suda yıkayarak ufaladı. Böylece bir Hindu'nun tuz çıkaramayacağına dair Tuz Yasası'nı ihlal etti. Ardından Gandhi'nin çağrısına uyan binlerce köylü deniz kıyılarına akın ederek tuz çıkarmaya başladılar. Gandhi ve 60 bin eylemci hapse atıldı ancak yasa da işlemez hale getirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/gandiii.jpg" width="880" height="487">

08:15 Kılıçdaroğlu'nun kısa açıklamasının ardından kortej yürüyüşe geçti. Havanın sabah saatlerinde serin olması yürüyüşe katılanları sevindirdi. CHP Kocaeli il ve ilçe örgütleri yürüyüşe büyük destek verdi. Sabah saatlerinde yürüyüşün başlamasıyla birlikte D-100 Karayolu durma noktasına geldi. Polis yürüyenleri yönlendirirken, trafikte uzun kuyruklar oluştu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN PROVOKASYON UYARISI


08:00 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 19. gün konuşmasında yine provokasyon uyarısı yaptı. -Sözlerinin başında Güneydoğu'da hain terör örgütü PKK'nın düzenlediği silahlı saldırılar sonucu yaşamını yitiren AKP'li yerel yöneticileri anarak ve onlara rahmet dileyerek başlayan Kılıçdaroğlu 'Bazı duyumlar geliyor. 'Provokasyon olacak' diye. Lütfen provokasyonlara gelmeyin sadece alkışlayın' dedi. Kılıçdaroğlu 19. gün başlangıcında şunları kaydetti "AKP'li iki yöneticinin ailelerine bağsağlığı onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Biz nereden gelirse gelsin zulmün karşısındayız. Mazlumun yanında olmak, haksıza karşı durmak bizim temel görevimizdir. Haksızlıkların artık çuvala sığmayacak boyuta ulaşmasıdır. Suçlayan, yargılayan, mahkum eden kişi aynı kişi. Ve buna adalet deniliyor. Bu adalet değildir. Böyle adalet olmaz. Özellikle İstanbul'a yaklaşırken bazı provokasyon duyumları geliyor. 'Provokasyon olacak' diye. Zaten söylüyoruz. Otobüslerden duyuruyoruz. Bir provokasyonla karşılaştığınızda lütfen ama lütfen sadece alkışlayınız. Biz bir ideal için bir dava için yürüyoruz. Dolayısıyla bize taş da atılsa biz onu gül olarak kabul edelim. Küfür edilse güzel bir söz olarak kabul edelim. Çocuklarımız için geleceğimiz için adalet için yürüyoruz"