Atatürk düşmanı ve FETÖ bağlantılı olduğu ortaya çıkan bilirkişi Gerçek’in adı “İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanlığı 2017 yılı Bilirkişi Listesi’nde yer almıyor. Davanın savcısının, Gerçek’in bilirkişi olarak görevlendirilmesi için Adalet Komisyonu Başkanlığı’ndan talepte bulunduğu öğrenildi.

Dışarıdan bilirkişi ataması yapılmasının yasal bir dayanağı var ancak Türkiye’nin en önemli yayın kuruluşlarından biri olan SÖZCÜ Gazetesi hakkındaki davaya bir akademisyen yerine dışarıdan yerel bir gazetecinin bilirkişi olarak atanması soru işaretleri yaratıyor. Kumpas Ergenekon davasının avukatlarından İbrahim Erdoğan, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 64’üncü maddesine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bilirkişiler, bölge adliye mahkemelerinin yargı çevreleri esas alınmak suretiyle Bilirkişilik Bölge Kurulu tarafından hazırlanan listede yer alan kişiler arasından seçilir. Ancak bölge kurulunun hazırladığı listede konuyla ilgili bilgisine başvurulacak uzmanlık dalında bilirkişi bulunmaması halinde bölge dışından, bölge dışında da bulunmaması halinde Bilirkişilik Kanunu’nun 10. maddesindeki şartları taşıması kaydıyla liste dışından bilirkişi atanması mümkündür.

BU İŞİN KURALLARI VAR...

Yürütülmekte olan soruşturma kapsamında savcılığın gazetecilik alanında mesleki bilirkişi ihtiyacı duyması halinde yapması gereken öncelikle Bilirkişilik Bölge Kurulu tarafınca hazırlanan listeden bir bilirkişi belirlemesi gerekir, şayet bu listede gazetecilik alanında bir bilirkişi yok ise o zaman diğer adli bölgelerin listelerine başvurması gerekir. Diğer bölge bilirkişi listelerinde gazetecilik alanında bilirkişi bulunmaması halinde ancak listelerde ismi yer almayan bir bilirkişi tayin edilmesi mümkündür. Bu sıralama takip edilmeksizin, doğrudan hiçbir bölgenin bilirkişi listesinde ismi bulunmayan bir kişinin re’sen soruşturma dosyasında bilirkişi olarak görevlendirilmesi kanunun emredici hükümlerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir.”
İstanbul Bilirkişiler Derneği Genel Sekreteri, ağır ceza hukuk avukatı Ali Rıza Dizdar ise bir gazetenin manşetinde suç var mı yok mu diye bilirkişi istemenin anayasal suç olduğunu kaydetti. Dizdar, “SÖZCÜ’nün halkı suça teşvik edecek manşetleri yok. Hakaret varsa zaten basın savcısı bakar. SÖZCÜ’ye karşı çok ciddi bir anayasa suçu işleniyor. Mevcut yasa dışarıdan bilirkişi atanmasına ancak üniversitelerden olmak kaydı ile izin veriyor” dedi.

Bilirkişi‘Gazetecilik’ değil ‘arşivcilik’ okumuş


SÖZCÜ için seçilen bilirkişi Ömer Faruk Gerçek, gazetecilik eğitimi almamış. Marmara Üniversitesi Belge ve Bilgi Yönetimi Bölümü’nden mezun olmuş. İstanbul Sultanbeyli’de yerel bir gazetede çalışmış. Has Parti’den 2011 yılında İstanbul Birinci Bölge 21’inci sıradan milletvekili adayı olmuş. İstanbul Anadolu Yakası Gazeteciler Derneği’nin yönetim kurulu üyeleri arasında görülüyor. Savcılık tutanağında kendisini gazete sahibi, yayıncı ve yazar olarak tanıtıyor ve sadece 13 yıllık kıdemi olduğunu belirtiyor. İstanbul Sultanbeyli’de gazetecilik yaptığını belirtmesine rağmen, sosyal medya hesabında Ankara Çankaya’da yaşadığını vurguluyor. Yine savcılık tutanağında Uluslararası Medya Enformasyon Derneği’nin genel koordinatörü olduğunu belirtiyor. Ancak bu derneğin resmi internet sitesinde yönetim kurulu, disiplin kurulu, denetim kurulu ve yüksek istişare kurulu üyeleri arasında ismi bulunmuyor.

Akademisyenler yok sayıldı yerel gazeteci istendi


İstanbul’daki ceza ve hukuk davalarına bakan yaklaşık 22 bin bilirkişi bulunuyor. Bu bilirkişilerin 11 bin 992’si hukuk davalarına bakıyor. Mevcut bilirkişi listesinde gazeteci olarak ise 22 isim var. Bunlar arasında da akademisyenler var.
Resmi bilirkişi listesinde uzun yıllar İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi’nin dekanlığını yapan halen öğretim üyesi olarak ders vermeye devam eden Prof. Dr. Suat Gezgin de bulunuyor. Listede akademisyen olarak İÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özgen, Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Demirtaş, İÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sergün Kurtoğlu, İÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Özkan da yer alıyor. Bilirkişi bu listeden seçilmedi.