Tüm Türkiye, aileler, gençler, bu sorunla mücadelede ciddi adımlar bekliyor. Madde bağımlılığı ile savaşta birçok eksiğimizin olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda en önemli görevin Yeşilay'a düştüğünü söylüyor ve kamu spotları, bilgilendirici faaliyetler ve etkin çözümler beklediklerini belirtiyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün verdiği iftar yemeğinde uyuşturucu sorununa dikkat çekti ve konunun silahlı terör tehdidi kadar önemsenmesi gerektiğini vurguladı. Bir an önce bu konunun çözülmesi gerektiğini belirten Erdoğan şunları söyledi:

[caption id="attachment_1905140" align="aligncenter" width="880"]Göztepe 60. Yıl Parkı'nda bir genç bonzaiden bayılmış halde bulundu Göztepe 60. Yıl Parkı'nda bir genç bonzaiden bayılmış halde bulundu[/caption]

"Bizim nazarımızda silahlı terör neyse, uyuşturucu terörü de odur. Devletin uyuşturucuyla mücadele hususunda yaptığı pek çok çalışma vardır, ancak son günlerde basın yayın organlarına yansıyan, hatta kendimizin de yol kenarında bizzat şahit olduğu, yürek yakıcı manzaralar bu konularda halen eksiklerimizin olduğunu gösteriyor.

Son günlerde basın yayın organlarına yansıyan, kendimizin de bizzat şahit olduğu, kendinden geçmiş şekilde bulunan gençler bize ciddi sorumluluk yüklüyor. Her ne kadar Avrupa ülkelerinin çok çok altında da olsa bizim bu sorunu kangrene dönüşmeden tedavi etmemiz gerekiyor. Bunun yolu da aile, sivil toplum, medya olarak meseleye eğilmemizden geçiyor. Bu tür sorunların çözüme kavuşturulmasında bir aile gibi çözüme kavuşturmalıyız. Onlar bizim gençlerimiz.

Bu ülkenin gençlerini ne Kandil'e ne Pensilvanya'ya ne de uyuşturucu terörüne feda edemeyiz."

"AKTARLAR HEMEN EMNİYETE HABER VERMELİ"

sozcu.com.tr'ye konuşan Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği Başkanı Ayhan Ercan, konu ile ilgili aktarları uyardı:

"Dernek başkanı olarak birkaç sene önce, narkotik biriminden bir rica aldım. Benden aktarları bonzai gibi uyuşturucular hakkında uyarmamı istediler. Çok doğru bir yaklaşımdı. Biz gerekli bilgilendirmeyi yaptık ama sizin aracılığınızla da buradan yine meslektaşlarıma sesleniyorum. Eğer, normalde 50-100 gram satılan bu bitkilerden (ki aktarlar bonzaide hangi bitkinin kullanıldığını genelde bilirler), kilolarca almak isteyen bir müşterileri olursa şu yolu izlesinler: Bitkinin o an o miktarda ellerinde olmadığını söyleyip birkaç saat oyalasınlar ve bu sırada derhal emniyete haber versinler. Bu yöntem özellikle bonzai ile mücadelede çok fayda sağlayacak.

Sağlık için kullanılan bitkiler artık çocuklarımızı zehirlemesin. Öncelikle bu bitkinin çocuklara doğal diye satılması konusunda herkesi uyarmak istiyorum. Bu bitkiler doğal değil, yüzde yüz sentetik. Bunlar, üzerilerine alkol ya da asetonla çözülen sentetik uyuşturucular püskürtülerek satılıyor. Bunu bilmeyen gençler doğal bir bitkinin sigarasını içtiğini sanıyorlar. Bu sentetik uyuşturucunun, sigara gibi yakılarak kullanılmasının nasıl bir etkiye sebep olduğu bilinmiyor ve işte sonuç olarak da bayılan, sızan gençlerimizi sokaklarda görüyoruz.

Bizim çocukluğumuzda Yeşilay çok daha aktifti. Şu an da bu mücadelede aktif rol almalarını istiyoruz. Yeşilay'dan madde bağımlılığı ile ilgili daha fazla kamu spotu çekmelerini ve faaliyetler gerçekleştirmelerini bekliyoruz."

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Uyuşturucu kullanan çocuk aşık olmuş insan gibidir" desc="Son günlerde gündemi en çok meşgul eden sorunlardan biri uyuşturucu kullanan gençler. Çocuklar artık çok az parayla bu maddelere ulaşırken, uyuşturucu ile mücadele konusunda başta ailelere ve aslında hepimize çok iş düşüyor. Sokaklarda daha fazla bonzaiden bayılmış gençler, çocuklar görmemek için, geleceğimizin güvencesi gençlerimizi bu bataklıktan kurtarmak için neler yapmalıyız? Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan bağımlılıkla mücadelede ailelere önemli bilgiler verirken Yeşilay'ın bu konuda yetersiz kaldığını şu çarpıcı sözlerle aktardı: Yeşilay’a bu konu bırakılmışsa daha çok çocuk ölecek demektir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/bonzai-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/prof-dr-nevzat-tarhan-uyusturucu-kullanan-cocuk-asik-olmus-insan-gibidir/"]

ÇOCUĞUNUZUN UYUŞTURUCU KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ?

Uyuşturucu ile mücadelede ailelere de önemli görevler düşüyor. Ailelerin bilinçlenmesinin birçok hayatı kurtaracağını belirten Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Nevzat Tarhan, önemli bilgiler verdi:

Uyuşturucu kullanan çocuk aşık olmuş insan gibidir. Aşık olan ne yapar? Dalıp dalıp gider, odaklanır hep aşık olduğu nesneyi düşünür. Uyuşturucu kullanan kişinin düşündüğü şey de maddedir. Madde devamlı aklındadır. Maddesiz bir yaşamı düşünemez hale gelir. Maddeyle daha çok zaman geçirir. Madde olmadığı zaman kendini kötü hisseder, krizde gibidir. Diğer taraftan yoksunluk belirtileri olur. Aşırı zihinsel uğraş vardır, genellikle dışarıdan bakıldığında ‘Çocuğum dalgınlaştı, kişiliği değişti' der. Odadan uzun süre çıkmaz banyoda uzun süre kalır. Yalan söylemeye başlar. Uzun bir yolculuğa çıkacak gibi hazırlıklar yapar. Vedalaşmalar yapar, mektuplar bırakır. Sık sık nezle grip olmaya başlar. Bu gibi durumlar bazı şeylerin yolunda gitmediğini gösterir. Böyle durumlarda genellikle anneler ve babalar jandarmalık yaparak sorgulamaya başlar. Çocuk daha çok içine kapanır. Böyle durumlarda onu karşımıza almak yerine yanımıza alıp yürüyerek sorunları açmaya çalışmak gerekir.

[old_news_related_template title="Bonzai'nin yerini ev yapımı uyuşturucu aldı!" desc="Türkiye'de son yıllarda onlarca gencin hayatını kaybetmesine neden olan Bonzai'nin yerini ev yapımı uyuşturucu aldı. Son olarak Taksim'de bir genç kızın içler acısı haliyle gündeme gelen ev yapımı uyuşturucu, kamuoyunda infial yarattı. Peki nedir bu ev yapımı uyuşturucu ve nasıl önlenecek?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/taksim-bonzai-kiz.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gunun-icinden/bonzainin-yerini-ev-yapimi-uyusturucu-aldi-1896302/"]

[old_news_related_template title="Böylesi ilk! Polis, otoyol kenarında Bonzai içen 10 kişiyi gözaltına aldı" desc="Bu görüntüler Sultanbeyli'de çekildi. Uyuşturucu maddei kullanan ve kendinden geçen yaklaşık 10 gencin yürek sızlatan halleri kameraya yansıdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/bonzai8802.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/boylesi-ilk-polis-otoyol-kenarinda-bonzai-icen-8-kisiyi-gozaltina-alindi-1883634/"]

[old_news_related_template title="İnşaatta erkek arkadaşı ile bonzai içen genç kız öldü" desc="Kırıkkale'de bir inşaatın zemin katında bir erkek arkadaşı ile gizli olarak aşırı derecede sentetik uyuşturucu bonzai içen 23 yaşındaki Fatma Ceylan öldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/basliksiz-1-133.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/insaatta-erkek-arkadasi-ile-bonzai-icen-genc-kiz-oldu-1838412/"]