Muharrem ayının onuncu günü olarak kutlanan Aşure Günü, İslam alemi için büyük önem taşıyor. Aşure günü öncesi vatandaşlarımız en iyi Aşure tariflerini arıyor. Peki Aşure nasıl yapılır? Aşure yapılırken hangi malzemeler kullanılır? İşte Aşure tarifi ile ilgili tüm merak edilenler...

AŞURE NASIL YAPILIR? PRATİK AŞURE TARİFİ

Ölçü için eski model su bardağı uygundur.
1,5 bardak aşurelik buğday
1 bardak nohut
1 bardak kuru fasulye
1 çay bardağı kuru kayısı
1 çay bardağı kuru üzüm1 çay bardağı kuru incir
1 kahve fincanı pirinç
Damak tadına göre toz şeker
Sıcak su


asure-3


Süsleme için;Ceviz, Tarçın, Bahar Nar tanesi, 1 adet portakalın kabuğu, Nohut, fasulye ve buğdayı akşamdan ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Sabah yine ayrı ayrı kaplarda haşlatın. Buğdayın suyu hariç diğerlerinin suyunu süzün. Süzdükten sonra hepsini bir tencereye koyun. 1 kahve fincanı pirinci de ekleyin. Kayısıyı, inciri, nohut büyüklügünde kıyın. Tüm malzemeyi aynı tencereye koyun. Hepsini iyice kaynatın. Krem haline gelince, yiyebileceğiniz tatta şeker koyun. Kaynatmaya devam edin. Eğer suyu az gelirse, göz kararı sıcak su ekleyin. Tüm malzeme yumuşacık olunca, altını kapatıp kaselere koyun. Portakalın kabuğunu zar gibi doğrayın. Bir kapta az su ile haşlayın. Acı suyunu çıkartıp, sudan geçirin. Portakal kabuğu ,Ceviz, tarçın bahar, nar ile servis edin.

AŞURENİZİ SAKIN ALÜMİNYUM KAPLARA KOYMAYIN

Son zamanlarda aşureler alüminyum kaplarda ikram ediliyor. Sadece aşurelerde değil, pek çok yemek şirketinin çokça tercih ettiği bu sunum şeklinin zararlarını Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Eğitim Koordinatörü Dr. Gökhan Kara'nın açıkladı. Kara, en doğrusunun geleneksel yöntem olduğunu belirtirken, alüminyumun vücuda olan korkunç zararlarını anlattı.


aluminyum


10-12 çeşit farklı tatların birleşimiyle oluşan aşurenin toplumsal yaşantımızın da bir parçası olduğunu belirten Kara, sunumların gittikçe günümüzün hızlı yaşam biçimine uyduğunu belirtiyor. “Bu nedenle pratik çözüm olarak alüminyum kaplarda dağıtılan aşure, sağlıktan çok zehir saçıyor” diyen Dr. Gökhan Kara, alüminyum kaplardaki korkutucu riskleri şöyle açıkladı: Kara “Alüminyum, hayatımıza çokça girmiş durumda ve maalesef ki bu alanlardan biri de mutfaklar. Pratik ve hafif olan bu ürünler saklama kabı olarak bolca tercih ediliyor. Ancak her pratik çözüm, sağlıklı olmuyor ne yazık ki.” bu maddenin kemiklerimize kadar işlediğini belirtti.

EN SAĞLIKLISI CAM TABAKLAR

Aşurelerimize, kendimize ve komşularımıza hak ettiğimiz değeri geri verelim. Sunum açısından daha şık, lezzeti daha hissedilebilir, daha sağlıklı olan cam tabaklarımızı yüksek raflardan indirelim, kullanmaya başlayalım.