Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çekmeköy’deki Sultançiftliği Taşlıtepe Devlet Ormanı sınırları içinde kalan askeri arazi için İstanbul’un anayasası kabul edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı ile 1/5 binlik ve 1/1000’lik imar planlarını değiştirdi.

Plan değişikliği raporunda yer alan bilgilere göre Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli 187 bin 750 metrekarelik arazi, 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nda Çekmeköy Kışlası sınırları içinde bulunduğu için kısmen “askeri alan” kısmen de “havza içi rehabilite edilecek” alan fonksiyonunda kalıyordu. 2000’li yıllardan beri askeri amaçla kullanılmayan arazinin mülkiyeti, Milli Savunma Bakanlığı ve TOKİ arasında imzalanan askeri hastaneler protokolü  doğrultusunda 2015 yılında TOKİ’ye geçti.

TARIM YAPILACAKTI


1996 tarihli imar planlarında “toplu konut” lejantında kalan arazi, mayıs 2017’de yapılan Çekmeköy imar planında da  “tarım alanı” olarak planlandı. Ancak plana askı sürecinde yapılan itirazlar sonucunda parsel, tarım alanı sınırları dışına çıkarıldı.

BÖLGE “KONTROLLÜ” GELİŞECEK


TOKİ ve Milli Savunma Bakanlığı arasındaki protokol gereklerini sağlamak üzere “kamu yatırım kararlarının değişmesi sonucunda planlama alanının da içinde olduğu bölgenin kontrollü gelişmesi, konut sosyal donatı ve hizmet alanlarıyla birlikte yaşayan bir kent parçası olması” için yeni plan hazırlandı.

5 KAT SINIRI


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 28 Aralık’ta askıya çıkarılan yeni plana göre ormanlık araziye; ticaret, konut, sağlık tesisi, eğitim tesisi, park ve dini tesis fonksiyonu verildi. 187 bin 750 metrekarelik parselin 79 bin 554 metrekaresi yani yüzde 42’si konut ve ticaret alanı oldu. Sadece konut ve ticaret alanında 1.10 emsal ile 87 bin 505 metrekare inşaat alanı yaratıldı. Araziye zemin+5 kat sınırı ile konut, iş merkezi, AVM, otel rezidans, özel okul, özel hastane yapılabilecek.

[caption id="attachment_2152450" align="aligncenter" width="951"]Planı değiştirilen parselin bulunduğu Çekmeköy, 3. Köprü’ye oldukça yakın konumda. Hatta 3. Köprü bağlantı yolu, Çekmeköy Kışlası’ndan geçtiği için kışlanın sınırı değiştirilmişti. Üsküdar-Çekmeköy metrosu da planlama alanını şehir için raylı sisteme bağlıyor. Planı değiştirilen parselin bulunduğu Çekmeköy, 3. Köprü’ye oldukça yakın konumda. Hatta 3. Köprü bağlantı yolu, Çekmeköy Kışlası’ndan geçtiği için kışlanın sınırı değiştirilmişti. Üsküdar-Çekmeköy metrosu da planlama alanını şehir için raylı sisteme bağlıyor.[/caption]

63 BİN METREKARELİK PARK


Parselin geri kalan 63 bin 672 metrekaresi park, 15 bin 736 metrekaresi eğitim alanı, 15 bin metrekaresi yol, 4 bin 315 metrekaresi sağlık tesisi, 3 bin 887 metrekaresi sosyal kültürel tesis, 2 bin metrekaresi teknik alt yapı alanı, 3 bin metrekare cami için ayrıldı.

İBB KARŞI ÇIKTI


Plan değişikliği ile ilgili görüşüne başvurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Planlama Müdürlüğü, teklifinin ulaşım talebini arttıracağına dikkat çekerek fonksiyon ve yapılanma şartları açısından bölge planları kapsamında değerlendirilmesini istedi. Ancak bu görüş dikkate alınmadı.

CUMHURBAŞKANI’NIN TALİMATINA UYULDU


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Ankara ve İstanbul’da yapılacak binalara 5+1 kat yükseklik sınırı getirileceğini açıklamıştı. Planı değiştirilen parsel için daha önce geliştirilen konut projesinde yükseklik 10 kat olarak belirlenmişti ancak hazırlanan son planda Erdoğan’ın talimatına uyularak projeye “zemin+5 kat” yükseklik sınırı getirildi.

[old_news_related_template title="Cumhuriyet tarihinin en büyük rant projesi! Kanal İstanbul'da 250 milyar dolarlık rant çıktı..." desc="İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) CHP’li Meclis Üyesi Nadir Ataman Kanal İstanbul’un bir su yolu projesi değil cumhuriyet tarihinin en büyük rant proje olduğunu açıkladı ve “İstanbul Boğazı’nı korumak için yapılacağı söylenen projenin altından 250 milyar dolarlık rant çıktı” dedi" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/kanal-istanbul-487-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/cumhuriyet-tarihinin-en-buyuk-rant-projesi-kanal-istanbulda-250-milyar-dolarlik-rant-cikti-2151904/"]