Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Psikiyatri Uzmanı Doç.Dr. Gül Eryılmaz, son günlerde ortaya çıkan “zombi” görünümlü kişilerin kullandığı yeni bir madde olan “Flakka”nın ‘alpha-PDP’ içeren kimyasal bir uyarıcı olduğunu söyledi.

Ölümcül uyuşturucu madde: Flakka


Uyuşturucu kullanım yaşının giderek düşmesinin yanı sıra yeni uyuşturucu maddelerinin ortaya çıkmasının da bir o kadar tehlikeli hal aldığını ifade eden Eryılmaz, son zamanlarda Bonzai’den de daha ucuz olan ve kullanıldığında kişiyi adeta zombiye çeviren ‘Flakka’ isimli uyuşturucunun kullanımının ülkemizde de görüldüğünü söyledi.

Bonzai’den daha ucuz ve etkili


Kullanıcılar arasında “zombi yapan madde” olarak geçse de Flakka’nın ‘alpha-PDP’ içeren kimyasal bir uyarıcı olduğunu belirten Doç. Dr. Gül Eryılmaz, şunları söyledi:

“Flakka, sentetik uyuşturucular içerisinde en güçlülerinden sayılmaktadır. Yapısal olarak banyo tuzuna benzerlik göstermektedir. Birçok kullanım yöntemi vardır. Ucuz olması ve kolay elde edilir olması, hızlı etki etmesi nedeni ile bu maddenin dünyada bağımlılığı giderek artış göstermektedir. Flakka kullananların yaklaşık %50’sinde bağımlılık bildirilmesi bağımlılık potansiyelinin yüksek olması, genellikle genç erişkinler de bağımlılığı gözükmesi nedeni ile giderek önemli olmaya başlamıştır. Bu madde alındıktan sonra başkalarına zarar verme şeklinde davranışların olabilmesi nedeniyle zombi yapan madde olarak anılması şaşırtıcı değildir. Özellikle Bonzai’den daha ucuz olması nedeni ile bu yeni maddelerin bağımlılığı açısından ailelerin ve gençlerin dikkatli olması önerilmektedir. Bu madde alındıktan sonra halüsinasyonlar, bedensel güçte artış, tuhaf hareketler, saldırganlık, şüphecilik, kalp ve solunum problemleri, intihara sürükleme ve ölüm görüldüğü bildirilmiştir.”

Bağımlılık tedavisinde disiplin şart


Bağımlılık tedavisinin belli bir disiplin içerisinde sürdürülmesi gereken bir tedavi olduğunu kaydeden Eryılmaz, “Tedavinin kişinin kendisi, aile ve tedavi ekibi olmak üzere üç ayağı vardır. Bu ayaklardan birinin eksik kalması tüm tedaviyi ekileceği için ailelerin baş etmekte zorlandıkları durumlarda tedavi ekibinden destek almaları hem kendilerine hem de yakınlarına yardımcı olacaktır” tavsiyesinde bulundu.

TÜRKİYE UYUŞTURUCU ÖLÜMLERİNDE AVRUPA BİRİNCİSİ


BM Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Dairesi (UNODC) verileri incelenerek Türkiye ve Dünyanın uyuşturucu raporu çıkarıldı. Ajans Press’in incelemesine göre dünyada yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 5’lik dilimi yani 250 milyon kişinin en az bir uyuşturucu madde kullandığı belirtildi.

Dünyada uyuşturucuya bağlı ölümler önceki yıllara kıyasla sabit kalarak 207 bin olarak kayıtlara geçti. Kullanıcı sayısının 183 milyon olduğu tahmin edilen esrar, dünya genelinde en yaygın kullanılan uyuşturucu olma özelliğini taşıyor. Amfetaminler ise en yaygın kullanılan ikinci uyuşturucu olma özelliğini taşırken geçtiğimiz yıllarda azalma eğilimi gösteren eroin son iki yılda Kuzey Amerika, Orta ve Batı Avrupa’da hızla tırmanışa geçti.

Türkiye’de her geçen yıl artan uyuşturucu kullanımı ise artık çok tehlikeli bir boyut almaya başladı. Sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı. 2015 yılı verilerine göre 580 kişi yüksek dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle yaşamını yitirdi. Sentetik uyuşturucunun en yaygın olarak kullanılanı bonzai olurken, bu uyuşturucunun ucuz ve temin edilebilir olması ölümlerin artmasındaki en büyük etken oldu. Medyanın da gündeminden düşürmediği uyuşturucu kullanımı hakkında yılbaşından günümüze 39 bin 896 haber yansıması tespit edilirken geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 32 bin 379 oldu. Türkiye’de son yıllarda çok yaygın olarak kullanılan ve birçok insanın ölümüne neden olan bonzai hakkında ise son altı ayda 4 bin 889 haber yapıldı.

 

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Uyuşturucu kullanan çocuk aşık olmuş insan gibidir" desc="Son günlerde gündemi en çok meşgul eden sorunlardan biri uyuşturucu kullanan gençler. Çocuklar artık çok az parayla bu maddelere ulaşırken, uyuşturucu ile mücadele konusunda başta ailelere ve aslında hepimize çok iş düşüyor. Sokaklarda daha fazla bonzaiden bayılmış gençler, çocuklar görmemek için, geleceğimizin güvencesi gençlerimizi bu bataklıktan kurtarmak için neler yapmalıyız? Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan bağımlılıkla mücadelede ailelere önemli bilgiler verirken Yeşilay'ın bu konuda yetersiz kaldığını şu çarpıcı sözlerle aktardı: Yeşilay’a bu konu bırakılmışsa daha çok çocuk ölecek demektir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/bonzai-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/prof-dr-nevzat-tarhan-uyusturucu-kullanan-cocuk-asik-olmus-insan-gibidir/"]

[old_news_related_template title="Türkiye'nin vahim bonzai tablosu" desc="İstanbul, İzmir, Yalova, Edirne, Zonguldak, Samsun, Tekirdağ, Sinop, Kocaeli, Karabük, Erzincan, Burdur, Çorlu... Yoruldunuz değil mi? Biz de yorulduk. Üstelik bonzainin sebep olduğu bu kareler, sadece son üç ay içinde medyaya yansıyanlar... Tablo çok vahim. Türkiye, gençlerini uyuşturucunun pençesinden bir an önce kurtarmalı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/bonzai-kapak.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/turkiyenin-vahim-bonzai-tablosu-1899278/"]

[old_news_related_template title="Böylesi ilk! Polis, otoyol kenarında Bonzai içen 10 kişiyi gözaltına aldı" desc="Bu görüntüler Sultanbeyli'de çekildi. Uyuşturucu maddei kullanan ve kendinden geçen yaklaşık 10 gencin yürek sızlatan halleri kameraya yansıdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/bonzai8802.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/boylesi-ilk-polis-otoyol-kenarinda-bonzai-icen-8-kisiyi-gozaltina-alindi-1883634/"]

[old_news_related_template title="Taksim Gezi Parkı’nda ibretlik görüntü" desc="Taksim Gezi Parkı’nda “bonzai” diye tabir edilen sentetik uyuşturucu madde kullanan yabancı uyruklu erkek bir şahıs krize girdi. Polis ekipleri ve vatandaşlar tarafından ayıltılmaya çalışılan adamın çantasında uyuşturucu ve yapımında kullanılan malzemeler bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/taksim-gezi-parki.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/taksim-gezi-parkinda-ibretlik-goruntu-1901526/"]