İstanbul’un kalburüstü semtlerinden Nişantaşı’ndaki bir kafede, 28 Ağustos’ta akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Kafede oturan müşteriler, mekânın iç kısmındaki masada bir kadının, bir başka kadının yüzüne elinde şırıngayla bazı işlemler yaptığını gördü. Çok geçmeden yapılan işlemin botoks olduğu anlaşıldı.

Habertürk'ten Yusuf Doğan'ın haberine göre; Antalya’da kendisini doktor olarak tanıtan bir kişiye evde yaptırdığı dolgu nedeniyle dudaklarını kaybetmekle karşı karşıya kalan hemşire henüz unutulmamışken yaşanan olaya müşteriler tepki gösterdi.

AMELİYATA YETİŞECEKMİŞ


İddiaya göre kendini ‘Doktor Nazan’ olarak tanıtan kadın “ameliyata yetişmesi gerektiğini, bulduğu vakit aralığında bu hastasının da işini görmek istediği için kafede botoks yaptığını” söyledi. ‘Doktor Nazan’ın ayrıca işlem sırasında kafenin makas ve benzeri eşyalarını da kullandığı öne sürüldü.

SONRA KAHVE KEYFİ


Birkaç dakikalık işlemin ardından sözde doktor ve hastası kafeden ayrıldı. Kafedeki bir müşterinin kaydettiği görüntülerde botoks işlemini klinik yerine kafede yapan ‘Doktor Nazan’ın ‘hijyen kuralları gereği’ ellerine eldiven takmayı ihmal etmediği görülüyor. Birkaç dakikalık işlemden sonra ‘hasta’ kendi yüzüne buz tedavisi uygularken, ‘Doktor Nazan’ da bir yandan telefonuyla ilgilenip bir yandan da kahvesini yudumluyor.

'SEYYAR'LAR TEHLİKE SAÇIYOR


Tüm dünyada her yıl botoksa harcanan paranın miktarı 4 milyar doları bulurken, bu pazarının en hızlı büyüdüğü üç ülkeden biri de Türkiye. Botoks işlemlerinin yarısından fazlası estetik amacıyla yapılırken, son yıllarda bu iş merdivenaltına da düşmüş durumda. Estetisyen olmayan kişiler evlere, işyerlerine gidip 5-10 dakikada botoks yapmaya baş- ladı. Uzmanlar, estetisyenler tarafından yapılmayan bu gibi işlemlerin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği Başkanı Dr. Akın Yücel, seyyar estetikçilere dair şu uyarıları yapıyor: “Esas tehlike dolgu ve botoks. Öyle ki bu uygulamaları artık herkes yapıyor. Körlüğe kadar varan sorunlarla karşılaşıyoruz. Akrilik, plastik ve silikon maddeleri kullanılıyor bu işlemlerde. Kalıcı ürünlerde risk daha yüksek. Yüzündeki dolgu nedeniyle yıllardır gözü akan, gözleri çukurlaşmış hastalarımız var. Bir de bu iş merdivenaltı yapılıyor artık. Özellikle yabancı uyruklu kişiler ‘Estetisyenim’ diyerek ellerinde çantayla evlere gidiyor. Çantalı seyyar estetisyenler büyük tehlike saçıyor.”

TÜRK DERMATOLOJİ DERNEĞİ: BU BİR SUÇTUR


Türk Dermatoloji Derneği Nişanta'şındaki 'botoks' skandalıyla ilgili açıklama yaptı. Botoks uygulamasının tıbbi bir uygulama olduğunu hatırlatan dernek başkanı Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy Nişantaşı’ndaki kafede yapılan botoks uygulaması için “Sağlık bu kadar ucuz olmamalı. Botoks uygulamasının uygun şartları taşımayan yerlerde yapılması ve hekim olmayan kişilerin hekimlik alanında faaliyette bulunması tıbbi ve kanuni anlamda suçtur” dedi.

Hem tedavi hem de estetik uygulamalarda kullanılan botoks yöntemi konusunda dernek başkanı Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy şunları söyledi: “Botoks işlemi yaptırırken sağlığınızı tehlikeye atmayın. Botoks işlemi, Botilinum toksin adı verilen ve bir bakteriden elde edilen bir kozmetik ürünle yapılmaktadır. Ülkemiz botoks kullanımının hızla arttığı ülkelerin başında gelmektedir. Ancak bu durum hastaların ne yazık ki hekim olmayan veya konusunda uzman olmayan kişilere botoks uygulaması yaptırmasına da neden olmaktadır. Botoks uygulamasının hekimlerce yapılması, hasta sağlığı açısından kaçınılmaz bir gerekliliktir. Botoks uygulaması tıbbi bir uygulamadır ve sterilizasyonun olduğu uygun koşullarda yapılmalıdır. Bu nedenle muayenehane, tıp merkezi, hastane gibi yerler dışında bu işlem yapılmamalıdır. Botoks uygulamasının uygun şartları taşımayan yerlerde yapılması ve hekim olmayan kişilerin hekimlik alanında faaliyette bulunması tıbbi ve kanuni anlamda suçtur. Bu uygulamanın, uzmanlık eğitimleri sırasında bu konuda teorik ve pratik eğitimler alan dermatoloji ve plastik cerrahi uzmanlarının bulunduğu merkezlerde yapılması en uygun olanıdır. Daha önce kamuoyunda yer alan haberlerden de bilindiği üzere hekim olmayan kişilerin uygun olmayan koşullarda yanlış malzemelerle botoks ve dolgu uygulamalar yaptıkları görülmüştür. Bu tür işlemler tıbbi olarak olmamakla beraber ayrıca insan sağlığına da direkt tehdit oluşturmaktadır."