Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da düzenlenen 3. Turizm Şurası’na katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada İstanbul Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılacağını ve yerine opera binası yapılacağını söyledi.

"PAZARTESİ GÜNÜ LANSMANINI YAPACAĞIZ"


Konuşmasının sonunda “Bugün burada bir müjde vermek istiyorum" diyen Erdoğan şunları kaydetti "İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nin olduğu yeri yıkıyoruz. Oraya daha büyüğünü çok çok farklı, modern bir mimariyle inşallah Pazartesi günü İstanbul’da lansmanını yapacağım. 2019’un sonuna kadar inşallah orada biz bir opera binasını İstanbul'umuza kazandırmış olacağız”

AKM kaderine terk edilmişti... AKM kaderine terk edilmişti...

YILAN HİKAYESİNE DÖNMÜŞTÜ


Cumhuriyet dönemi mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan 70 yıllık Atatürk Kültür Merkezi 2008 yılında kapatılarak kaderine terk edilmişti. Önce onarılması gündeme gelen AKM'ye 9 yıldır çivi dahi çakılmayarak adeta çürümeye bırakılmıştı.

BEDELSİZ VERİLDİ


İstanbul Büyükşehir Belediyesi de haziran ayında dikkat çekici bir tahsis kararı alarak AKM'nin yıkımına ilişkin ilk adımı atmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetinde bulunan Taksim Gümüşsuyu'ndaki AKM'yi çevreleyen 4 parselden oluşan 20 bin metrekarelik arazi 2 yıl süre ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bedelsiz olarak tahsis edilmişti. Tahsis edilen arazi üzerinde AKM Müdürlüğü ve otoparkı bulunuyor. Parseller imar planında “park ve yaya yolu” olarak işaretlenmiş durumda. 1940'lı yıllardan beri mülkiyeti İBB'ye ait olan parseller günümüzde otopark olarak kullanılıyor.

2019 İÇERİSİNDE BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR


İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Hukuk Komisyonu üyelerine söz konusu tahsisin “inşaat işlemleri sırasında gerekli olacağı” için yapıldığını açıklamışlardı. Son duruma göre; yıkım işlemi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılacak. Atatürk Kültür Merkezi'nin yerine yapılacak yeni opera binasının 2019 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor. Alınan karar ile yıkım ve inşaat sırasında kullanılabilmesi için de Atatürk Kültür Merkezi'ni çevreleyen parseller Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verilmiş oldu.