DAKİKA DAKİKA ÇAĞLAYAN'DAN CUMHURİYET NOTLARI

11.40: Savunmalara geçildi.

11.05: Tutuklu Cumhuriyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel’in oğluyla sarılmasına jandarma subayı izin vermedi. Sanıkların kimlikleri okunmaya başlandı. Ahmet Şık “Çoçuğunuz var mı” sorusuna “Kendisiyle gurur duyduğum bir kızım var” diye yanıt verdi.

-Duruşma saat 11:00'da başladı.

FOTO:DHA FOTO:DHA


-Saat 10:00'da açıklama yapıldı. HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, adliye önünde yaptığı açıklamada "Burada hukukçu meslektaşlarım ve gazeteciler, sadece mesleklerini yaptıkları için ve Cumhuriyet gazetesinde çalıştıkları için tutuklular. İktidara göre muhalif herkes terörist. Tek terörist olmayan kendileri" diye konuştu.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters / Basın açıklamasına katılarak, destek verenler arasında 79 yaşındaki Emine Yılmaz da vardı.


Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcıı Umut Oran da yaptığı açıklamada yargılanan gazetecilere destek verdi.

FOTO:DHA FOTO:DHA


CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da "Bu iddianamenin için aynen bu balon gibi bomboştur" diyerek elinde bulunan balonu patlattı.

FOTO:DHA FOTO:DHA


Dışarıdaki gazeteciler adına yapılan basın açıklamasında ise tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması talep edilerek, "Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet" ifadelerine yer verildi.

FOTO:DHA FOTO:DHA


Gazetecilerin ve Cumhuriyet okurlarının getirdiği balonlar özgürlük için uçuruldu. Sabah saatlerinden itibaren Çağlayan Adliyesi önünde toplanmalar başladı.

FOTO:DHA - Duruşmayı Cumhuriyet gazetesi yazarı Erdem Gül ile sanatçı Nur Sürer de izliyor. FOTO:DHA - Duruşmayı Cumhuriyet gazetesi yazarı Erdem Gül ile sanatçı Nur Sürer de izliyor.

DAVANIN DETAYLARI...


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu'nca hazırlanan 'Cumhuriyet gazetesi iddianamesi'nde, gazetenin son üç yıllık dönemde özellikle 15 Temmuz darbe teşebbüsüne uzanan süreç ve sonrasında yayın politikası, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'nda yaşanan değişiklikler ile eş zamanlı olarak 90 yıllık geçmişinin ve kuruluş felsefesinin tam aksi yönde değişime uğradığı ileri sürülüyor. Cumhuriyet gazetesine silahlı terör örgütü FETÖ/PDY tarafından özellikle 2013 yılından itibaren adeta el konulduğu kaydedilen iddianamede, "Şüpheli Can Dündar'ın gazetenin başına geçmesi ile birlikte gazetenin, amaç ve hedeflerinin dışına çıkarak farklı bir yörüngeye oturduğu belirlenmişti" denildi.

Gazetecilerin yakınları ve meslektaşları Çağlayan Adliyesi önünde toplanıyor. Gazetecilerin yakınları ve meslektaşları Çağlayan Adliyesi önünde toplanıyor.

FETÖ,PKK, DHKP-C


Gazetenin adeta FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C terör örgütlerinin savunucusu ve kollayıcısı olduğu savunulan iddianamede, "Basın özgürlüğü ve evrensel hukukun sağladığı ağır eleştiri içeren haber ve yorum yapma hakkının çok ötesinde geçmiş, kayıt dışı illegal siyasete zemin hazırlayarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı asimetrik savaş yöntemleriyle hedef tahtası haline getirmek üzere yoğun bir algı operasyonu başlatmıştır" ifadelerine yer verildi.

 

MİT TIR'LARI HABERİ DE İDDİANAMEDE


Taraf gazetesine atıfda bulunulan iddianamede, MİT TIR'ları haberinin yayınlanması için Cumhuriyet Gazetesi'nin seçildiği iddiasına da yer verildi. İddianamede Akın Atalay'ın gazete yönetimine geçmesi ile Atatürkçü yönetici ve yazarların tasfiye edildiği iddia edildi. İddianamede bazı sanıkların ise FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının gizli haberleşme ağı olan Bylock kullanıcısı kişilerle çok sayıda bağlantı kurdukları da ifade edildi.