MİT raporundaki bir başka kritik bilgi ise, MİT'in neden darbeyi önceden öğrenemediği sorusuna verdiği yanıt. TBMM'ye gönderilen raporda, MİT'in "TSK bünyesinde istihbarat toplayamadığı için", darbenin kesin tarih ve saatini belirleyemediği ifade edildi.  Raporda, "MİT tarafından daha önce dış makamlarla paylaşılan notlarda FETÖ/PDY'nin darbe girişiminde bulunabileceği bildirilmiş olmakla birlikte TSK bünyesinde istihbarat toplanamadığından, darbe girişiminin tarihi konusunda net bir istihbarata daha önceden ulaşılamamıştır" denildi.

MİT SAAT SAAT BİLGİ VERDİ


Raporda, darbe günü olan 15 Temmuz 2017'de MİT'le ilgili olarak yaşananlar saat saat belirtildi. İşte ayrıntılar;
* Saat 14.20 - İhbarı yapacak kişi MİT'e geldi. Gelen kişinin MİT ile daha önce teması bulunmaması nedeniyle gerekli güvenlik prosedüründen geçirildi. (kimlik teyidi, arşiv taraması vb.)
* Saat  15.30 - İhbarcı,  ‘Kara Havacılık Okulu'nda görevli bazı şahıslarca MİT Müsteşarı'na saldırı yapılacağı' yönünde ham bilgileri MİT yetkililerine iletti. İhbar ivedi şekilde sıralı amirlere iletildi.
* Saat 16.20 - MİT Müsteşarı Hakan Fidan Genelkurmay İkinci Başkanı'nı aradı ve ihbar hakkında bilgi verdi.
* Saat 16.40_ Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT müsteşarı Hakan Fidan'ı aradı. Bu telefon görüşmesinin ardından Fidan, detaylı şifahi bilgi vermesi için ilgili Müsteşar Yardımcısı'nı, Genelkurmay İkinci Başkanı'na gönderdi.
* Saat 18.00- MİT Müsteşarı Genelkurmay karargahına gitti. Yapılan görüşmenin ardından Genelkurmay Başkanı, ihbarın doğruluğunu araştırmak/ihbarı teyit/tekzip etmek ve gerekli tedbirleri almak üzere Kara Kuvvetleri Komutanı'nı görevlendirdi. Genelkurmay Başkanı ayrıca, Kara Havacılık Okulu'ndaki kontroller sonuçlanana kadar ülke genelinde hava araçlarının uçuşunun yasaklanması için Genelkurmay Harekat Merkezi'ne emir verdi. AkarAnkara Garnizon Komutanı'nı arayarak Ankara'da askeri birlik hareketliliğinin ikinci bir emre kadar durdurulması talimatını verdi.
* Kara Kuvvetleri Komutanı'nın Kara Havacılık Okulu'nundan dönmesini beklerken MİT Müsteşarı Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Koruma Müdürü'nü aradı. Ancak Erdoğan'ın "müsait olmadığının" söylenmesi üzerine Fidan, Cumhurbaşkanı'nın Koruma Müdürü'ne bir anormallik olup olmadığı ve muhtemel tehditlere karşı hazırlıkların bulunup bulunmadığını sordu. Koruma Müdürü, "herhangi bir anormallik olmadığı ve güvenlik tedbirlerini yerinde olduğunu" söyledi.
* Saat 20.20- Kara Kuvvetleri Komutan'ndan saldırı ihbarının teyidine yönelik bir haber gelmemesi nedneyile MİT Müsteşarı Fİdan Genelkurmay Karargahı'ndan ayrıldı.
* Saat 20.30- MİT Müsteşarı Fidan MİT Karargahı'nda Suriye Ulusal Koalisyonu eski Başkanı Muaz Hatip ile olan randevusuna gitti.

[old_news_related_template title="Meclis darbe girişimi raporuyla ilgili açıklama" desc="15 Temmuz'daki hain girişim sonrası TBMM'de kurulan Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu'nun Başkanı Reşat Petek, araştırmalar neticesinde ortaya çıkan raporu kamuoyuyla paylaştı. Darbe girişiminde istihbarat zaafının olduğunu söyleyen Petek, FETÖ'nün yarım asırdır buna hazırlandığını belirtti. Komisyon Başkanı, Hulusi Akar'a yöneltilen sorular için ise henüz cevap alamadıklarını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/resat-petek-880-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/meclis-darbe-girisimi-raporuyla-ilgili-aciklama-1870188/"]