Dört yıl önce Devlet Nişanı'ndan 'Atatürk silueti ve TC' çıkarıldı. Ardından Türkiye Kamu-Sen'in açtığı iptal davasında Danıştay, oy çokluğu ile Devlet Nişanı'nda 'Atatürk kabartması'na yer verilmemesine yönelik düzenlemenin iptaline karar verdi. Karşı taraf ise Danıştay'ın aldığı bu kararı durdurmak üzere kararı temyize götürdü. Ancak henüz Danıştay'ın aldığı bu karar için 'durdurma kararı' çıkmadı. Bu nedenle de şu anda Devlet Nişan'ında Atatürk siluetinin bulunması gerektiği belirtiliyor.

Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki gün önce Kuveyt Emiri el Sabah'a verdiği Devlet Nişanı'nda Atatürk silueti bulunmuyordu. Konuyla ilgili olarak sozcu.com.tr'ye bilgi veren ve davayı açan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Danıştay'ın aldığı karar, Atatürk siluetinin nişanlarda olması yönünde. İdare de mahkeme de bu kararı uygulamak zorunda. Yapılan itirazlar kabul edilirse elbette mesele yok. Üst mahkeme değerlendiriyor. Ancak kimsenin 'bu mahkeme kararını uygulamayacağım' deme hakkı yok” diye konuştu.

[old_news_related_template title="Kuveyt Emiri El Sabah'a Atatürk'süz Devlet Nişanı verildi" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı'nı Kuveyt Emiri El Sabah'a takdim etti. Geçen yıl da Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz Al Saud’a Devlet Nişanı verilmişti. Devlet Nişanı'ndan 2013 yılında çıkartılan 'Atatürk silueti ve TC' için Danıştay'a başvuran Türkiye Kamu-Sen'in davası Ekim 2016'da sonuçlanmış ve 'Atatürk geri konulsun' denilmişti. Ancak söz konusu kararın temyize götürülmesi nedeniyle askıda bekleyen davada, kurul onayı gerektiğinden ve Danıştay kararı sabit olmadığından, geçerli olan eski hüküm uygulanıyor. Bu sebepten Cumhurbaşkanı'nın eski Nişan'ı vermesinde hukuki açıdan bir engel bulunmuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/kuveyt-devlet-nisani-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/kuveyt-emiri-el-sabaha-devlet-nisani-verildi-1748330/"]

“BİRİLERİ GÖREVİNİ AKSATMIŞ OLABİLİR”


Koncuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği Devlet Nişanı'nda Atatürk siluetinin bulunmaması konusunda ise sorumluluğunu yerine getirmeyen birileri olabileceğine işaret ederek, “Birileri bu kararı atlamış olabilir. Ya da ellerinde hazırlanmış eski Devlet Nişan'ı olmuş olabilir. Cumhurbaşkanı'nın işi değil bu. Birilerinin görevini aksatması söz konusu olabilir” dedi.

nisan3_cumhurbaskanligi

“KARARIN UYGULANMASI GEREKİR”


İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu da, davalarda alınan kararların temyiz edilirken, yürütmenin durdurulmasının istendiğini belirterek, “Yürütmeyi durdurma kararı yoksa, bir alt mahkemenin kararı uygulanır” diye konuştu.

kuveyt-devlet-nisani-kapak-2