Üniversite hayatlarını 2 yıllıktan 4 yıllık lisans seviyesine çıkarmak isteyen binlerce öğrenci DGS'ye girdi ve şimdi DGS sınav sonuçlarını kontrol etmek için internete akın etti. Google üzerinde DGS sonuçları zirveye yükselirken ÖSYM'nin sitesi ziyaretçi akınına uğradı.

DGS SONUÇLARI NASIL KONTROL EDİLECEK?

DGS sınav sonuçları ÖSYM aday işlemleri üzerinden açıklanacak, aday işlemleri sistemine girmek için TC kimlik numaranızın yanında aday şifreniz de gerekmekte. Aday şifresi sınava başvuru yaptığınızda sisteme giriş yaptığınız şifreyle aynı şifredir, bu şifreyi unuttuğunuz takdirde farklı yöntemlerle tekrar şifre edinebilirsiniz.

DGS SONUÇ SORGULAMA (TIKLA SORGULA)

osym_sinav

DOĞRU YANIT ORTALAMASI SAYISALDA YÜZDE 12


DGS’ye başvuran aday sayıları ile soruların doğru yanıt oranlarının istatistiklerine bakıldığında DGS sonuçlarının da diğer sınav sonuçlarından farklı olmadığının görüldüğüne işaret eden Dinçer, “Sorulan sorulara verilen doğru yanıt net ortalamaları bu sınavlarında diğer sınavların ortalamalarına yakın olan sonuçlar ürettiğini gösteriyor. Gerek sözel gerekse sayısal bazda
sorulan sorulara 5 yılda (2012-2016) verilen doğru yanıt ortalamalarında sayısal ortalaması yüzde 12, sözel ortalaması yüzde 35 oranında kalmış bulunuyor” diye konuştu.

Diğer yandan, dikey geçiş için her üniversitenin yüzde 10 kontenjan açma zorunluluğu olduğunu, ancak rakamsal olarak her bölüm için 5 ila 10 kişi arasında kontenjan açıldığı için rakamın bir hayli olduğu değerlendirmesinde bulunan Dinçer, şöyle devam etti: “DGS tercihleri 2009 yılından önce sınava girmeden yapılmaktaydı, ancak bu uygulama kaldırıldı. Artık sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercihler yapılıyor ve daha mantıklı karar verme olanağı tanınıyor. Adaylara 18 tercih hakkı tanınıyor. DGS'yi kazanan ve lisans öğrenimine başlama hakkı kazanan öğrencilere üniversitelerince Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır. Programda öğrencilere 1 ve 2. sınıfta eksik olduğu dersler yüklenir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır ve ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur.”

[old_news_related_template title="Okullar ne zaman açılıyor? (2017-2018 eğitim öğretim yılı başlıyor) MEB resmi tarih" desc="Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullar ne zaman açılacak sorusunun cevabı resmen verildi. 2017-2018 eğitim öğretim yılı öncesi okullar ne zaman açılacak, yaz tatili ne zaman bitiyor sorusunun cevabını ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı resmi tarihi haberimizin içeriğinden öğrenebilirsiniz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/okullar-ne-zaman-acilacak-2017-meb.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/okullar-ne-zaman-aciliyor-2017-2018-egitim-ogretim-yili-basliyor-meb-resmi-tarih-2001326/"]

EK YERLEŞTİRME NE ZAMAN YAPILACAK?

DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.

Bu durumunda adaylar, 2017-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin internet sitesinden öğreneceklerdir. Ek Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin internet sayfasında yayımlanacaktır. Sonuçlar açıklandıktan sonra adayların sonuç belgelerinde
belirtilecek tarihlerde yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları zorunludur. Adaylara ayrıca yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.

Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaylardan yerleştirme ücreti alınmaz ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde (ek yerleştirmeler dâhil) adaydan yerleştirme ücreti (15,00 TL) alınır. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmaz.