MİT TIR'ları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddia edilen tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde yeniden yargılandığı davada karar çıkmazken, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilen duruşma, 16 Ocak tarihine ertelendi.

Berberoğlu, “MİT TIR’ları görüntülerinin yayınlanması” Davası’nda 14 Haziran 2017 tarihinde “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçunu işlediği gerekçesiyle 25 yıl hapis cezasına çarptırılıp tutuklanmıştı. İstinaf mahkemesinde yeniden yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu için savcı ömür boyu hapis cezası istedi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde görülen ve saat 10.00 da başlayan duruşmada, sanık Enis Berberoğlu salonda yer almadı. Mahkeme Başkanı Sadık Özkan, avukatlara dönerek, ‘Kolluk görevlisi arkadaşlar, sanığın gelmek istemediğini söylediler. Sizin bilginiz var mı?" diye sordu. Söz alan Enis Berberoğlu'nun avukatı Murat Ergün, ‘müvekkilim hali hazırda hala milletvekilidir. Eğer müvekkilime kelepçe takılıp salona getirilmek istendiyse, gelmek istememiş olabilir’ dedi. Bunun üzerine Ceza Dairesi Başkanı Özkan, sanığın geldiği bilgisinin kendisine verildiğini belirtti. Yaklaşık yarım saat sonra Enis Berberoğlu duruşma salonundaki yerini alırken, duruşmaya, Mustafa Balbay, Gürsel Tekin, Barış Yarkadaş, Engin Altay, Mahmut Tanal ve Sezgin Tanrıkulu'nun da aralarında bulunduğu yaklaşık 25 CHP’li milletvekili de izleyici olarak katıldı.

DURUŞMA KAPALI YAPILDI


Duruşmanın başlamasının ardından Mahkeme Heyeti, duruşmanın, ‘kamu güvenliği’ gerekçesiyle kapalı yapılmasına karar verdi. Bunun üzerine duruşma salonu boşaltılırken, Berberoğlu’nun eşi ve çocukları kapalılıktan istisna tutuldu.

Daha sonra duruşmada, tutuklu sanık CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun söz aldığı ve savunmasını yaptığı öğrenildi. Ardından Berberoğlu'nun avukatlarının da savunma yaptığı duruşmada, esas hakkındaki mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı Mustafa Öztürk'ün, Enis Berberoğlu'nun, ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklamak’ suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını talep ettiği öğrenildi.

Duruşmaya yaklaşık 1 saat ara veren mahkeme heyeti, saat 15.00’te açıkladığı kararında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017/40 esas sayılı dosyasının aslının ya da onaylı örneğinin tamamının birleştirilen dosyalarla birlikte fiziken gönderilmesinin istenmesine, müzekkereye, işin tutuklu olduğu bildirilerek biran önce gönderilmesi hususunun şerh düşülmesine, yine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müzekkere yazılarak 2016/37 esas sayılı dosyalarının akıbetinin sorulmasına, mevcut delil durumu, tensip ara kararı sonrası, kaldırılan bozma kararında , 2. Ceza Dairesi’nce belirtilen hususlarda inceleme yapılmasını sağlayacak soruşturma ya da kovuşturma dosyasının gönderilmeyişi karşısında henüz incelenmemiş olması, atılı suçun vasfı, sanığın tutuklulukta kaldığı süre karşısında CMK 100/1, 108 maddeleri gereğince tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 16 Ocak 2018 tarihine erteledi.

“ÖZGÜRLÜK İÇİN 2 AY DAHA BEKLERİM”


Duruşma çıkışı, avukatlar ve milletvekilleri ile birlikte açıklama yapan Enis Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu, “üzgünüm elbette bugün gerçekten tahliye bekliyordum. Çok büyük umutlarla gelmiştim. Ama adalet yerini bulsun. Özgürlük için, adalet için 45 gün değil 2 ay daha bekleyebilirim. İnşallah önümüzdeki duruşmada tahliye ve beraat olacağını düşünüyorum. Çok üzüldüm. Çok açıdan üzüldüm, sadece kendi özelimiz için değil, demokrasi için, Türkiye için, dış itibarımız için çok açıdan üzgünüm” dedi.