Babalar Günü'nün yaklaşması ile birlikte, sinemada unutulmaz oyunculuğu ve karakter derinliği ile kendine yer edinen baba figürlerini derledik. Bu listede yer alan seçimler; genel olarak baba olmanın getirdiği sorumluluğu ve mücadeleci olmayı temel alıyor.

İşte sinemada yer alan unutulmaz baba figürleri:

 

"Don Vito Corleone" (The Godfather)

don-vito

Mario Puzo'nun kitabından uyarlanan "Baba" serisinde yaşlılığını Marlon Brando, gençliğini ise Robert de Niro'nun canlandırdığı karakter, Don Ciccio'nun ailesini öldürmesiyle İtalya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne gelmiştir. Hastalığı nedeniyle küçük yaşta karantinada kalan Corleone, ilerleyen zamanlarda Corleone Mafya Ailesinin kurucusu olacaktır. "Don" sıfatını taşıyan karakter, oyuncuların kusursuz performansıyla ölümsüzleşmiş ve bugün bir kült baba film karakteri olmuştur.

 

"Baba" (The Road)
theroad

Nedeni bilinmeyen bir doğal afet, yıkılan uygarlıklar ve toplum yapısı çöken halklar; bunlar yetmezmiş gibi açlıktan dolayı yamyamlaşan insanlar... Oğlunuzu korumak için neler yapabilirdiniz? "The Road" filmindeki Baba karakteri bunların tümüne açıklayıcı bir yanıt veriyor. Film senaryosu oluşturulurken karakterlerin sıfatına göre isimlendirilme yapıldığı için bu babanın bir ismi olmasa da yaptığı mücadeleyle ve oğlunu korumak için her şeyini ortaya koymasıyla tam olarak sıfatını hak ediyor.

"Sadık" (Babam ve Oğlum)

.sadik

Çağan Irmak'ın 2005 tarihli yapımı olan Babam ve Oğlum, gösterime girdiği tarihten itibaren Türk Sinemasının Altın Çağını tekrardan başlatan film olarak tanınmıştı. Film; içeriğinde yakın tarihimizdeki siyasi dönemleri de işlerken; bir yandan da bir baba ve oğulun ilişkisi üzerine odaklanıyordu. Sadık karakterini canlandıran Fikret Kuşkan, oyunculuğu ile izleyicilere doğrudan karakterin çıkmazlarını hissettiriyor ve oğlu  için babasıyla olan dargınlıklarını bir kenara koyuyordu.


"Mufasa"
(The Lion-King)
mufasa

İdeal bir kral karakterinin ormandaki versiyonunun tasvir edildiği animasyon filminde, Mufasa; ormanın hakimi durumundaki güçlü, zeki ve bilge bir aslandır. Oğlu Simba'nın yetişkinliğini göremeden ölmesi, bir jenerasyonun en büyük travmalarından biri olurken; Mufasa simgelediği adalet ve dürüstlük kavramlarıyla bu listede olmayı hak eden bir baba.

 

"Bryan" (Taken)

liam-neeson


 

Ünlü yönetmen Luc Besson'un yapımcılığını yaptığı filmde Liam Neeson'un hayat verdiği "Bryan" karakteri, kızı Paris'te kaçırılan artık emekli olmuş bir ajandır. Kızını bulabilmek için eski mesleğine ait
tüm yetenekleri ortaya koyan "Bryan", filmin bu kadar popüler olmasında etkin olan baba figürünü oldukça öne çıkaran bir karakter olarak biliniyor.

 

"Hulusi Kentmen" (Hulusi Kentmen)

yeni_manset-kurtarildi

 

Herkesin izlediği Yeşilçam filmlerinde baba figürü denilince akla ilk gelecek kişi başkası kim olabilirdi ki? Pos bıyıklarıyla tüm jenerasyonlar için babalık tahtına ve gönüllere filmlerle oturan usta oyuncu, hemen her filminde yakın bir karaktere hayat verdiğinden; kendisine liste içerisinde ismiyle yer vermek istedik. O bir baba, o bir öğüt verici; bizlerin ve gönüllerimizin doğrudan efendisi...