Türkiye’de korunmaya muhtaç çocuklar için yeni bir sosyal sorumluluk projesi başladı: İkinci Şans... MCD Medya ve LifeTime Türkiye Başkanı Esra Oflaz Güvenkaya’nın önderliğinde, kadın enerjisiyle yola çıkılan projede Rönesans Holding CEO’su İpek Ilıcak Kayaalp, Yaratıcı Çocuklar Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve Koruncuk Vakfı bir araya geldi. Proje kapsamında Koruncuk Vakfı merkezlerinde bulunan çocukların terapi süreçleri için önemli bir kaynak sağlandı. Son olarak Koç Üniversitesi’nin dahil olduğu İkinc Şans’ta çocukların terapi öncesi ve sonrası beyin gelişimleri de bilimsel yöntemlerle ölçülecek. Projenin yüzü olan Meryem Uzerli ile İkinci Şans’ı konuştum. Uzerli tek başına kızını büyüten güçlü bir anne olarak ‘Elimi Tutun’ sloganıyla tüm dünyaya İkinci Şans’ı anlatacak.

Proje ile çok sayıda çocuğa ulaşma fırsatınız var artık. Ne hissediyorsunuz ?
Her şeyden önce bir anne olarak kendimi çok mutlu hissediyorum. Koruncuk Vakfı yetkilileri bu proje için beni aradıklarında hemen kabul ettim. LifeTime sayesinde büyük bir kaynak toplayabileceğiz, bu da heyecan verici. Her çocuk koşulsuz sevgi ve güven içinde büyümeyi hak eder. Ne yazık ki bazıları şiddet içinde yalnız büyüyorlar.

Projede siz ne yapacaksınız?
Bizzat Koruncuk Vakfı’na gidip çocukların psikolojik tedavilerini destekleyeceğim. Farkındalık yaratmak için her yerde bu projeyi anlatacağım. Vakıftaki çocukların psikolojik tedavisi bağışlar sayesinde yapılacak, bu nedenle hep gündemde tutmak önemli. Bir yılın sonunda ölçümle ne kadar yardım gördüklerine bakılacak.

‘BÜTÜN ÇOCUKLAR BİR MUCİZE’

Çocuklar söz konusu olduğunda ne yazık ki Türkiye’de yapılacak çok iş var...
Doğru birçok çocuk korunmuyor. İnsan haysiyetine yakışır şekilde yaşayamıyor. Oysa çocuklar bir mucize... Çocuklar bize Allah’tan bir selam. Çocuklar en değerli varlığımız. Biz bu hayatta hep ne öğreniyoruz: Bir adam veya kadın tarafından dünyaya bakmak... Ama asıl çocuklar tarafından dünyaya bakmayı öğrenmeliyiz.

Projenin sloganı “Elimi Tut.” Bugüne dek size hayatınızın en değerli ikinci şansını veren, elinizi tutan kim oldu?
Çocukken böyle bir şey yaşamadım. Ama genel olarak hayatımın zor anlarından bahsedersem, benim Allah’a karşı çok büyük inancım olduğu için o bana hep güç verdi. En yakın arkadaşlarım ve ailem de beni hiç bırakmadılar. Artık Lara’nın varlığı da bana çok güç veriyor.

Nasıl bir şeymiş annelik?
Lara’yı kucağıma aldığımda yüzünü görmedim. O an ben, Allah’tan bir selam gördüm. Benim için çocuklar böyle bir şey.

Lara’yı solo anne olarak büyütüyorsunuz, zor mu, mutlu bir çocuk mu?
Zor diyemem. Çünkü daha kolay yolu nasıl bir his bilmiyorum ki! Hep böyle yaşadım Lara ile... O yüzden benim için bizim için bu durum normal. Lara’yı hep mutlu etmeye çalışıyorum, ona yüzde yüz sevgi vermeye, dünyayı güzel göstermeye çalışıyorum. Sokaklarda yaşayan çocukları da gösteriyorum ona, anlatıyorum. Genelde mutlu bir çocuk.

Türkiye’de kadın meselesi ne yazık ki çok sıkıntılı, şiddet her yerde...
Dünyada kadınlara ve çocuklara karşı şiddet var. Keşke koruyabilsek herkesi. Keşke kötü insanları da tedavi ile iyileştirebilsek. Yine geliyoruz sağlıklı, mutlu bir çocukluk yaşamına. O yüzden bu projede psikolojik tedavinin ağırlığı çok önemli. Şimdi ve büyüyünce mutlu insanlar olsunlar diye.

Kızınız için en büyük hayaliniz ne?
En büyük hayalim, kendi hayallerini kursun ve bunları gerçekleştirsin. Özgüveni, hayat sevgisi, inancı yüksek olan, yardımı seven ve kimseyi yargılamayan, mutlu bir insan olsun.

Benim hayat felsefem hayırsever olabilmek


■ Esra Hanım neden başlattınız projeyi?
Ben yaşadım çünkü şiddeti, biliyorum. Benim çocukluğumda aile içi şiddet vardı bizim evde. Babam çok sert bir insandı. Travmanın öyle kolay bir iyileşmesi olmadığını biliyorum. İstedim ki ulaşabildiğimiz kadar çok çocuğa ulaşalım ve sonuç alacak biçimde tedavilerini sağlayalım.

Güvenkaya’nın 10 yaşındaki kızı Almila da yaşıtları için projeye destek verecek. Güvenkaya’nın 10 yaşındaki kızı Almila da yaşıtları için projeye destek verecek.


Meryem Uzerli’yi neden seçtiniz?
Her şeyden önce Meryem zaten bir Koruncuk gönüllüsüydü. Gönlü orada olan bir sanatçıydı yani, bu bizim için çok önemli. Meryem üstelik bir de cesur yürek, hayatta dik duruyor, olduğu gibi, kalp çakrası çok açık.

Ne olacak peki şimdi bundan sonra?
Ben ve Rönesans CEO’su değerli dostum İpek Ilıcak Kayaalp anlamlı bir kaynağı Koruncuk Vakfı’na aktardık. Demet Sabancı Çetindoğan Yaratıcı Çocuklar Derneği ile devreye girdi ve rehabilitasyona destek olacak. Koç Üniversitesi ise tedavilerin sonuçlarını ölçümleyecek.

Projenin dünya lansmanını da Amerika’da, Los Angeles’ta çok özel bir etkinlikte yaptınız, Power of Women, Kadının Gücü yani...
Kendi alanlarında başarılı ve aynı zamanda yaptıkları hayır işleriyle de fark yaratan kadınların onurlandırıldığı bir proje bu. Yani bir anlamda başarının tanımını değiştiren bir etkinlik. Başarının olmazsa olmazları arasına hayırsever olmayı ekliyor. Tam da benim hayat felsefemi özetliyor. Geçen sene Oprah Winfrey, Glenn Close, Whoopi Goldberg, Rachel Weisz, Scarlett Johansson, Helen Mirren, Miley Cyrus, Lena Dunham gibi dünyaca ünlü isimler ödüllendirildi. Tüm bu isimlerin ortak özelliği, bir hayır projesini destekliyor olmaları. Bu seneki organizasyonda da dev isimler vardı; Priyanka Chopra, Kelly Clarkson, Michelle Pfieffer, Patty Jenkins ve Octavia Spencer. Türkiye’den de Meryem Uzerli...