Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek? Kandil bugün mü, yarın mı? Mevlid Kandili, Rebiülevvel ayının 11. ve 12. günlerini bağlayan gecedir. Peygamber Efendimizin doğum günü, Mevlid Kandili olarak idrak edilir. Kandil tarihlerini haberimizden öğrenebilirsiniz. Google, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği tarihten farklı bir tarihi gösterdi. Okunacak dualar ve yapılacak ibadetler hangileri? Mevlid kavramı sözlükte “doğmak, doğum yeri ve doğum zamanı” anlamlarına gelmektedir. Mevlid Arapça'da “ve-le-de” kökünden türetilmiş bir kavramdır. Peki Mevlid Kandili bu yıl ne zaman? İşte kandil tarihleri ve yapılacak ibadetler...

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük Peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)'in doğum gününü bu yıl  29 Kasım 2017 Çarşamba gününe denk gelmektedir. Mevlid Kandiliniz kutlu olsun.

MEVLİD KANDİLİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Mevlid Kandili peygamber efendimizin doğum gecesidir. Bu anlamlı gece en güzel şekilde değerlendirilmeye çalışılır. Mevlid Kandili'nde;

– Peygamber efendimiz Hz. Muhammed için salatü selamlar getirilir ve şefaati ümit edilerek ümmetinden olma bilinci yenilenir

– Bol bol zikirde bulunulur

– Kuran-ı Kerim okunur, okuyan kişiler dinlenir

– Kişiler kendileri ve Mümin kardeşleri için hayır duaları ederler

– Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları camide cemaat ile birlikte kılınır

– Kandil gecesinin gündüzünde oruç tutmaya çalışılır.


kandil-ozel-programi


MEVLİD KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ

Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. Peygamber Efendimiz (sav)’in doğduğu geceye Mevlid Gecesi denir. Bu gece aynı zamanda Rebiülevvel ayının onikinci gecesidir.

Dünyanın her kesiminden Müslümanlar, her sene bu geceyi Mevlid Kandili olarak kutlamaktadır. İslam’da Hz Muhammed (sav)’in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci’ye bağlayan geceyi, Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17’ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir. Peygamber Efendimiz (sav)’in doğumu tüm Müslüman Alemin de kutlu doğum haftası olarak adlandırılarak bir hafta kutlanılır. Bu hafta Müslümanların bayramıdır.

[old_news_related_template title="Kandil mesajları: İşte en güzel resimli Mevlid Kandil mesajları" desc="Bugün islam alemi Mevlid kandilini dualarla kutluyor ki biz de bu özel günü yakınlarınızla paylaşmanız için haberimizde çeşit çeşit en güzel Mevlid kandili mesajlarını derledik. Hicrî Rebiülevvel ayının onikinci gecesi Hz. Muhammed'in doğum gecesinde Mevlid Kandili kutlanır. Haberimizde bulunan kandil mesajlarından dilediğiniz mesajı seçip sevdiklerinizin kandilini WhatApp, Facebook, Twitter veya SMS üzerinden kutlayabilirsiniz. İşte Mevlid Kandili mesajları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/kandil-mesajlari-mevlid-resimli-kandil-mesaji-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/kandil-mesajlari-iste-en-guzel-resimli-mevlid-kandil-mesajlari-2109557/"]

Mevlid Kandili insanı insan yapan bütün güzelliklerin toplandığı rahmet elçisi Hz. Peygamberin (sav)’in doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme haftasıdır.

mevlid-kandili

KANDİL TARİHLERİ

3    Recep    1438    Regaib Kandili    28/29 Mart 2017    Sal/Çar
27    Recep    1438    Miraç Kandili    23/24 Nisan 2017    Paz/Pt
15    Şaban    1438    Berat Kandili    10/11 Mayıs 2017    Çar/Per
27    Ramazan    1438    Kadir Gecesi    21/22 Haziran 2017    Çar/Per
12    Rebîulevvel    1439    Mevlid Kandili    29 /30 Kasım 2017    Çar/Per

İslam alemi Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) dünyaya geldiği gece olan Mevlid Kandili’ni bekliyor. Mevlid Kandili, Rebiülevvel ayının 11. ve 12. günlerini bağlayan gecedir. Peygamber Efendimizin doğum günü, Mevlid Kandili olarak idrak edilir. Bu mübarek gece Kasım ayının hangi gününe denk geliyor? Okunacak dualar ve yapılacak ibadetler hangileri? Müslüman Alemi tarafınca bu özel gece bir hafta süre ile dua ve Kuran-ı Kerim eşliğinde kutlanmaktadır.

REBİÜLEVVEL AYINDA OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur

Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır. Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesinde iki rekat namaz sünnettir.

İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir. Rebiülevvel Ayı'nın 12. gecesi ise İki rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra “Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun” ikinci rekatında da “Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin.” ayeti kerimeleri okunmalıdır. Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa “Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh” okunur.
mevlid-kandili-mesajlari

KANDİL GECELERİNİN TARİHİ


Kandil geceleri İslam’ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye’de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim’den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.