İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin eylül ayı oturumları bir aylık aranın ardından önümüzdeki hafta başlayacak. Her ay meclis oturumundan bir hafta önce Kadir Topbaş imzası ile gönderilen “çağrı gündemi”nde bu ay çok ilginç bir detay dikkat çekti. 9 maddelik gündemde yer alan 5 maddeyi, temmuz ayında alınan meclis kararlarının yeniden görüşülmek üzere meclise iade edilen dosyalar oluşturdu. Topbaş tarafından veto edilen ve yeniden görüşülmek üzere meclise iade edilen dosyaların hepsi AKP’li meclis üyelerinin oyları, CHP’nin muhalefeti ile kabul edilmişti.

ÖZEL ORMANLAR PLANA GİRMİŞTİ


Topbaş’ın veto ettiği dosyaların ilk sırasında Pendik Gökçebeyli Mahallesi’ndeki 1/5000’lik nazım imar planlarına yapılan itirazlar yer aldı. İtirazlarla ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede, Gökçebeyli Köyü’ndeki özel orman alanları imar planına dahil edildi. Yatırımcı kurumlara gereksiz yere yeniden hesap ve ihale yapmasına neden olacak “tip projelere göre uygulama yapılamaz” ifadesi kaldırıldı. Çiftlik Kent Arsa ve Konut Yapı Kooperatifine ait yapılaşmış tarla ve özel orman vasıflı arazilerin plana dahil edilmesi talebiyle ilgili de Orman Bakanlığı’ndan görüşü alınarak yeni teklif hazırlanması uygun bulundu. Mağduriyetin giderilmesi için park, köy meydanı ve ibadet alanında kalan yerlerin bir kısmının ticaret alanına alınması uygun bulundu. Ancak Topbaş planda itirazlar üzerine yapılan tüm değişikliklerin yeniden incelenmesini istedi.

YOL İPTAL EDİLİP KONUT ALANINA ALINDI


Veto yiyen ikinci dosya da Beşiktaş Ortaköy’de 1641 metrekare büyüklüğünde olan konut, park ve yol alanında kalan parsel ile ilgiliydi. Plan değişikliği ile yol için ayrılan bölüm de maksimum yüksekliği 15.50 metre olacak şekilde konut alanına alındı. Hazırlanan raporda, Planlama Müdürlüğü Boğaziçi geri görünümünde kalan parseldeki değişikliğin, Boğaziçi Kanunu’na aykırı olduğunu vurgulamıştı.

PARK İMARA AÇILMIŞTI


Kartal Soğanlık mahallesinde 2 bin 400 metrekarelik park alanının ticaret ve konut alanı ilan edilmesine ilişkin plan değişikliği de meclise iade edildi. Bu plan değişikliğine Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğü yeşil alan miktarını azaltıp yapı ve nüfus yoğunluğunu arttırdığı için uygun bulmamıştı. Ulaşım Planlama Müdürlüğü de iptal edilen park alanına eşdeğer başka bir park alanı ayrılmadığı, yeni bir ulaşım talebi oluşturacağı için karşı çıkmıştı.

ANAOKULU YERİNE KONUT


Sarıyer Zekeriyaköy’de anaokulu yapılmak üzere ayrılmış “İkinci Derece Askeri Yasak Bölge” sınırlarında kalan yaklaşık 1000 metrekarelik parselin konut alanı ilan edilmesine ilişkin değişiklik de Topbaş tarafından veto edildi. Bayrampaşa’da 5 bin 500 metrekarelik 2 parsel için yapılan plan değişikliği de meclise iade edildi. Veto edilen plan değişikliği ile kamu sağlık alanı özel sağlık alanına dönüştürülmüştü.