2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğunda da, hiç bozmadığı sakinliği nedeniyle kamuoyunda "Gandi Kemal" olarak anılan Kılıçdaroğlu, partisinin milletvekilinin tutuklanması üzerine de, Mahatma Gandi'nin Hindistan'da deneyip başarıya ulaştığı barışçıl eylemin bir benzerini hayata geçirme kararı aldı.

 

GANDİ "TUZ YÜRÜYÜŞÜ" YAPMIŞTI, KILIÇDAROĞLU "ADALET YÜRÜYÜŞÜ" YAPACAK

Gandi "Tuz yürüyüşünü", 1930 yılında,Hindistan'ın İngiltere'den bağımsızlık kazanmasının ardından, İngilizlerden kalan ve Hintliler'e ayrımcılık yapan yasaları protesto etmek için başlatmıştı. Gandi ve 78 yoldaşı o dönemde İngiliz sömürge döneminden kalan ve Hintliler'e tuz üretimini yasaklayan yasayı protesto için yürüyüşe başlamışlardı.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Kılıçdaroğlu: Yarın 11:00'da Güvenpark'ta olacağım" desc="CHP'li vekil Enis Berberoğlu'nun 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanmasının ardından, CHP lideri Kılıçdaroğlu MYK toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulunarak, 'Yarın saat 11:00'de Güvenpark'ta olacağım. Elimde sadece bir pankart olacak. Üzerinde sadece 'Adalet' yazacak... Yarın saat 11:00'de Güvenpark'ta olacağım yürüyüşümüzü başlatacağım' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/sondakika-28.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-haberi-kilicdaroglundan-berberoglu-aciklamasi-1895184/"]

Hindistan'ın Gujarat Eyaleti’nin başkenti Ahmedabad yakınlarındaki Sabarmati Aşram’dan başlayan yürüyüşe yolda binlerce kişi katıldı. Hint Okyanusu kıyısındaki Dandi köyüne kadar ki 388 kilometrelik mesafeyi çıplak ayakla 24 günde kat eden, o dönemde 61 yaşında olan Gandhi, 6 Nisan sabahı İngiliz polislerinin şaşkın bakışları arasında denize yürüdü ve çamura karışmış bir topak tuzu avuçlarına alarak tatlı suda yıkayarak ufaladı. Böylece bir Hindu’nun tuz çıkaramayacağına dair Tuz Yasası’nı ihlal etti. Ardından Gandhi’nin çağrısına uyan binlerce köylü deniz kıyılarına akın ederek tuz çıkarmaya başladılar. Gandhi ve 60 bin eylemci hapse atıldı ancak yasa da işlemez hale getirildi.

[old_news_related_template title="Son dakika... CHP milletvekili Enis Berberoğlu tutuklandı" desc="'MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanması' davasında CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Berberoğlu'nun tutuklanmasına karar verdi.  Karar sonrası CHP Grubu da olağanüstü toplanma kararı aldı. Berberoğlu kararın ardından 'Bu mağduriyeti yaratanlar utansın' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/enis-berberoglu-depo.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-enis-berberoglu-tutuklandi-1895020/"]

"SADECE ELİMDE BİR AFİŞLE..."

Kılıçdaroğlu da sadece elinde "adalet" yazılı bir afişle yarın (bugün) Ankara Güven Park'tan yürüyüşe başlayacağını açıkladı. Ancak CHP genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, ne halkı kendisine katılmaya çağırdı, ne de bunu bir "CHP eylemi" olarak lanse etti. CHP Lideri sadece "yarın (bugün) 11'de Güven Park'ta olacağım" dedi ve adalet sağlanana kadar yürüyeceğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu açıklamasında 20 Temmuz tarihine atıf yaparak, Olağanüstü Hal'in ilanına vurgu yaptı. Açıkca ifade etmese de, yürüyüşün ve "adalet arayışının" amacını da OHAL'in ve onun getirdiği kısıtlama ve sonuçların kaldırılması olarak ima etti.

[old_news_related_template title="Enis Berberoğlu adliyeden böyle çıkarıldı" desc="Tutuklanan Enis Berberoğlu'nun, 4 araçlık polis araç konvoyuyla adliyede çıkarılışı kameraya yansıdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/beer.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/enis-berberoglu-adliyeden-boyle-cikarildi-1895420/"]

Yürüyüşün amacı, 1762 yılında Doğu Hindistan Kumpanyası’nın mirası olan ve yılda 25 milyon Pound’luk vergiye kaynaklık eden Tuz Yasası’nı (Britanya’nın tuz tekelini) ihlal etmek için denizden tuz çıkarmaktı. Gandhi, yürüyüşe başlamadan önce Britanya Genel Valisi Lord Irwin’e bir mektup yazmış ve yasanın kaldırılmasını, aksi takdirde şiddet içermeyen bir direniş yapacağını bildirmişti. Ardından da halka “kendinizi yeterince güçlü hissediyorsanız hükümetin işlerini terk edip, bu yürüyüşe katılın” çağrısını yapmıştı.

[old_news_related_template title="Berberoğlu: 'CHP'nin etrafında birleşilmesi gerek'" desc="MİT TIR'ları davasında yargılanan ve hakkında 25 yıl hapis cezası verilen Enis Berberoğlu, tutuklama kararının ardından Halk TV'ye bağlanarak, 'Yoldaşlarım ve seçmenlerim, Türkiye'yi bu ortamdan kurtarmak için ne yapacağı konusunda CHP'nin etrafında birleşsinler ve harekete geçsinler. Bunu gerçekleştirebilecek tek dinamik, tek güç CHP'dir ' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/enis.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/berberoglu-chpnin-etrafinda-birlesilmesi-gerek-1895241/"]