Musul’un, IŞİD tarafından ele geçirildiği dönemde, Türkiye’nin Musul Başkonsolosu olarak görev yapan, teröristlerin elinden kurtarıldıktan sonra siyasete atılan, halen Ardahan milletvekili ve CHP Genel Başkan yardımcılığı görevinde bulunan Öztürk Yılmaz, Musul’un IŞİD’ten temizlenmesinden sonra siyasi sürecin iyi yönetilmemesi durumunda, yeniden silahlı çatışmalar çıkacağına dikkat çekti.

Musul’un terör örgütü IŞİD’in elinden tam olarak kurtarıldığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını belirten Öztürk Yılmaz, gelişmeleri SÖZCÜ’ye şöyle anlattı:

Çoğu haberin gerçekle ilgisi yok


“Hayatında Musul’u görmemiş, bölgenin yapısını bilmeyenler, Musul üzerine gerçekle ilgisi olmayan değerlendirmeler yapıyor. Bu yüzden yapılan yorumların önemli bir bölümü gerçeği yansıtmıyor. Haberlerin çoğu da yalan-yanlış bilgilere dayanıyor. İnanılmaz bir kirlilik var.

Gerçek durum şöyle: Musul’un doğu yakası, yani Dicle nehrinin doğu yakası 20 gün önce IŞİD’li teröristlerden kurtarıldı. Musul’un batı yakasının ise sadece üçte birlik bölümü ise halen IŞİD’in kontrolü altında. Kısacası IŞİD, Musul vilayetinin batısının dörtte birini elinde tutuyor.

Türkiye’nin Musul Başkonsolosluk binasın Musul’un batı yakasında yer alıyordu. Musul’un doğu yakası temizlenmişti ama batı yakasının ise üçte birini temizlenemediği için, başkonsolosluk binamız da, temizlenemeyen henüz IŞİD’in kontrolü altında bulunan bölgede yer alıyor.

Yerle bir edildi


IŞİD, ele geçirdiği başkonsolosluk binamızı karargah olarak kullanmaya başlamıştı. Koalisyon uçakları tarafından, IŞİD’n önemli karargahı olduğu için boşalttığımız başkonsolosluk binamız da hedef alındı. Bugün, o binadan eser kalmadı. Uçaklar tarafından bombalandı, o bina da yerle-bir edildi,

Lider kadro kaçtı


Musul’un batı yakasının çok az bir bölümü IŞİD’in elinde ama onlar da kaçmak için fırsat arıyor. Şu anda Musul’da IŞİD’in savaşan gücünün bin 500 ile 2 bin kişi arasında olduğu tahmin ediliyor. Örgütün Musul’daki yönetici kadrosu yaklaşık bir ay önce Musul’dan ayrılmayı başardı. Halen savaşanlar ise Musul ile Irak’taki IŞİD militanları.

Kurtarılması iki ayı bulur


Bu operasyon kararlı bir biçimde devam ederse, Musul’un teröristlerden temizlenmesi, kentin kurtarılması yaklaşık 1 buçuk 2 ay devam edebilir. Irak Başbakanı Haydar İbadi, Musul’un temizlenmesi konusunda çok kararlı. Ayrıca İran yanlısı olarak bilinen Haşti Şabi milisleri de şehrin kapısına dayandı. Ancak bunlar halkın tepkisini çekmemek için Musul’a girmiyor. Çünkü gelenler Şii, Musul ise ağırlıklı olarak Sünni kenti olarak biliniyor. “IŞİD çıkarıldı, yerini bunlar aldı’ yorumlarından ve içerde çatışmalar çıkmasından endişe ediliyor.

Yeni döneme dikkat


Yakın bir gelecekte IŞİD’in, Irak’ta bir yeri artık olmayacak. Ama IŞİD sonrası dönemde doğru bir siyaset izlenmemesi halinde Arap- Kürt, Türkmen-Kürt, Şii-Sünni çatışması çıkma ihtimali yüksek. IŞİD sonrası süreç iyi yönetilmeli Aksi halde farklılıkların mücadelesi, siyasi mücadele ile kalmaz silahlı mücadeleye dönebilir.”

[old_news_related_template title="Son dakika... Iraklı güvenlik güçleri Musul'da ana hükümet binasını ele geçirdi" desc="Iraklı üst düzey güçler, Musul kentinin ana hükümet binasından IŞİD militanlarını bugün çıkardı. Öte yandan Musul'daki Türk Başkonsolosluk binasının da IŞİD'in elinden alındığı iddia edildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/2017-03-07t064533z_129525118_rc1f2f131700_rtrmadp_3_mideast-crisis-iraq-mosul.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-irakli-guvenlik-gucleri-musulda-ana-hukumet-binasini-ele-gecirdi-1718164/"]