Türkiye'de eğitim sisteminin klasikleşmiş streslerinden olan üniversiteye giriş sınavlarında ilk iki LYS oturumu dün ve cumartesi günü gerçekleşti. LYS'ye giren adaylar sınav sonuçlarından önce net sayısını tespit etmek için LYS soru ve cevaplarının yayınlanmasını bekliyor. LYS 1 ve LYS 4 sınavlarının soru ve cevapları ÖSYM tarafından ne zaman yayınlanacak sorusunu soran binlerce öğrenci heyecanlı bekleyişini sürdürüyor.

LYS SORU VE CEVAPLARI GEÇEN SENE NE ZAMAN YAYINLANDI?

ÖSYM'nin LYS soru ve cevaplarını ne zaman yayınlayacağı bilinmediği için ÖSYM'nin LYS soru ve cevaplarında geçen sene nasıl bir yol izlediği önem kazanıyor. Geçtiğimiz sene 18-19 Haziran tarihlerinde gerçekleşen LYS 1 ve LYS 4'ün soru ve cevapları 19 Haziran saat 14:00'da yayınlanmış. Yani LYS 1 ve LYS 4'te dün yayınlanmayan soru ve cevapların bugün yayınlanma ihtimali çok yüksek.

LYS SONUÇLARI NASIL DUYURULACAKTIR?

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar LYS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, sms ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. YGS sonuçları, LYS sonrasında İnternet'ten duyurulacak olan sınav sonuç bilgilerinde de yer alacaktır.
ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

LYS'DE GERİYE HANGİ SINAVLAR KALDI?

FEN BİLİMLERİ SINAVI (LYS-2)

LYS-2′de, Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacaktır. Testlerde 30'ar soru bulunacak ve 45'er dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Adaylar, LYS-2'de birinci ve ikinci testin (Fizik Testi ve Kimya Testi) cevaplama süresi içinde ve üçüncü testin (Biyoloji Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI (LYS-3)

LYS-3′te, Türk Dili ve Edebiyatı Testi ile Coğrafya-1 Testi yer alacaktır. Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-1 Testinde ise 24 soru bulunacak ve 35 dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır.
Adaylar, LYS-3'te ilk testin (Türk Dili ve Edebiyatı Testi) cevaplama süresi içinde ve ikinci testin (Coğrafya-1 Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

YABANCI DİL SINAVI (LYS-5)

Sınavda adaylara 80 soru sorulacaktır. Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacaktır. Yabancı dil testinde her dil için ayrı bir soru kitapçığı
bulunacaktır. Sınavda adaya LYS başvurusunda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. Adaylar, LYS-5'te sınav süresinin ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.