OHAL sürecindeki Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işten çıkarılmalarının ardından işlerini geri almak için açlık grevi yaparken tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tahliye için AYM’ye yaptığı başvuru reddedildi. Kararda, “Sağlık hizmetleri sağlanan başvurucuların Ceza İnfaz Kurumunda tutulmalarının; yaşamlarına, maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik bir tehlike oluşturduğuna dair derhal tedbir kararı verilmesini gerektirir bir durum bulunmadığı sonucuna ulaşmıştır” denildi.

'CEZAEVİ KOŞULLARI YETERLİ'


AYM başvurusunda, Özakça’nın 24 kilo; Gülmen’in 12 kilo kaybettiği, yapılan başvuruda tansiyon ve nabızda düşme, baş ağrısı, midede yanma, kas ağrıları, yürümede güçlük, ağız içi yarası, ışığa ve sese hassasiyet yaşadıklarını belirterek tutukluluk hâllerinin hayati risk oluşturduğu belirtilmesine karşın mahkeme cezaevi koşullarının yeterli olduğunu savundu.

TABİP ODASI HAREKETE GEÇTİ AMA


Ankara Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan ve Özakça ve Gülmen’in cezaevinde bulunmalarının yaşam süresini kısaltıcı bir etkisinin bulunduğuna ilişkin raporunda yer aldığı başvuruya karşın, “bilgilerin tedbir talebini sağlıklı bir şekilde karara bağlamaya yeterli nitelikte olmadığını” gözeterek cezaevine yaşanan süreci sordu. Özakça için Sincan 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na, Gülmen için de Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne yazılan yazı yazıldı.

Cezaevinin gönderdiği yanıtta Özakça’nın tedaviyi ve hastaneye sevki reddettiği yer aldı. Ayrıca Özakça için tam teşekküllü bir ambulans ekibinin görevlendirildiği belirtilerek, ani olumsuzlukları bildirmesi ve yalnız kalmasını önlemek için bir başka tutuklunun da Özakça’nın yanına yerleştirildiğini bildirildi. Gülmen için ise cezaevinde tutulup tutulmayacağı konusunda Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan bir rapor bulunmadığı belirtildi. Ancak Gülmen’in talebi olmamasına karşın Adli Tıp Kurumuna sevki için resen işlemlere başlandığı da belgelerde yer aldı. AYM, cezaevinden gelen cevapların ardından yaptığı değerlendirmede Gülmen ve Özakça’nın tutuklandıklarından itibaren takip edildiği, tedavi ve kontrol amacıyla Ceza İnfaz Kurumu Devlet Hastanesine sevklerinin yapılmasının planlandığı ancak bu taleplerin reddedildiği belirtildi. Kararda, acil durumlar için her türlü tedbirin hazır bulundurulduğu ve cezaevinde tutulup tutulmayacakları konusunda alınacak rapor için Adli Tıp Kurumuna sevk süreçlerinin başlatıldığı aktarıldı. Değerlendirmede, “Başvurucuların Ceza İnfaz Kurumunda tutulmalarının yaşamlarına, maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik bir tehlike oluşturduğuna dair derhal tedbir kararı verilmesini gerektirir bir durum bulunmadığı anlaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle bu aşamada başvurucuların tedbir taleplerinin reddine dair karar verilmesi gerekir” denildi. Mahkeme de yapılan değerlendirmenin ardından oy birliği ile tahliye başvurusunun reddine karar verdi.