İktidara yakın müteahhit Mesut Sancak’ın şirketi Folkart Yapı A.Ş.’nin İzmir Çeşme’nin güzelim koylarında yürüttüğü inşaat faaliyetlerinin yasalara aykırı olduğu ileri sürülüyordu. SÖZCÜ Gazetesi, doğa harikası Çeşme’deki tepki çeken bu yapılaşmaları, 2015 yılından bu yana adım adım takip ederek kamuoyunu bilgilendirdi.

SÖZCÜ’nün konuyla ilgili son haberi 4 Mayıs tarihinde yayınlandı... Tesadüfe bakın ki aynı gün, İzmir Çeşme’de yerel bir mahkeme bu haberlerle ilgili bir karara imza attı.

12kupur

TEDBİREN DURDURMA KARARI

Mahkeme, Çeşme’deki yasadışı inşaat iddialarını Türkiye’ye duyuran SÖZCÜ muhabiri Gökmen Ulu ile söz konusu şirket arasında süren maddi ve manevi tazminat davalarına dikkat çekerek, proje hakkındaki aleyhte yayınların tedbiren durdurulmasına karar verdi. Kararda, SÖZCÜ’nün çeşitli tarihlerde yayınlanan, “Çeşme rant kurbanı”, “Yandaşlar otel izniyle 6 katlı rezidans dikecek”, “Çeşme’de Cennet Koya İş Makineleri Girdi” ve “Paşa Limanı Koyunun Rengi Değişti” başlıklı haberlerine dikkat çekildi.
Mahkemenin tedbir kararıyla, hakkında iddialar bulunan inşaatlara değil, bu konuyla ilgili haberlerimize “Dur” denilmiş oldu.

MÜHÜRLÜ TESİSİ SATIN ALDILAR

Ardıç Koyu’nda inşaat faaliyetinin yürütüldüğü alan, kapatılan Türk Ticaret Bankası Emekli Sandığı ve Yardımlaşma Vakfı’nın dinlenme tesislerinin bulunduğu bölge. Mesut Sancak, arazinin ikinci sahibi.

2004’te tesisi ihaleyle Bravo İnşaat’ın sahibi Hakan Ergüven 3.4 milyon liraya aldı. Yapıyı turistik tesise çevirmek isteyen Ergüven, yasayı hiçe sayıp denize dolgu yaptırdı, üstüne bir de yapı kondurdu.

12durdurma20cm inşaatlarla ilgili haber yapılsın istemiyorlar SÖZCÜ, Çeşme’deki yasadışı yapılaşma iddialarını 2015 yılından bu yana defalarca haber yaptı. Proje sahibi şirket dava açtı. Mahkeme bu konudaki haberleri durdurdu.


Çeşme Belediyesi 2005’te kaçak yapılaşma gerekçesi ile tesisi mühürledi. Ergüven’in 2015’te vefat etmesi üzerine varisleri mühürlü tesisi Mesut Sancak’a sattı.

Çeşme Belediye Başkanı Dalgıç neden susuyor?


FOLKART A.Ş., turizm merkezi Çeşme’nin doğa harikası koylarında yüksek yapılar inşa ediyor. Şirketin bu inşaat faaliyetleri ile imar kirliliğine neden olma, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet, Kıyı Kanunu’na muhalefet, izinsiz deniz dolgusu ve mühür bozma suçlarını işlediği öne sürülüyor. Tüm bunlar göz göre göre oluyor ve devlet yetkilileri seyirci kalıyor. Gözlerin çevrildiği isimlerin başında Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç geliyor. Ancak, SÖZCÜ’nün açıklama istediği Muhittin Dalgıç, soruları cevapsız bırakıyor.

10dalgic15cm

TBB, suç duyurusunda bulundu


TÜRKİYE Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyesi Avukat Enis Dinçeroğlu, Çeşme’deki yasalara aykırı yapılaşma iddiaları üzerine suç duyurusunda bulundu.

10logo5cm

Ardıç Koyu’nun 1’inci derece doğal sit alanı olduğunu ifade eden Enis Dinçeroğlu, Folkart’ın imar kirliliğine neden olma, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet, Kıyı Kanunu’na muhalefet, izinsiz deniz dolgusu ve mühür bozma suçlarını işlediği iddiasında bulundu.

Hukukçular, 'haber yapmanın durdurulması'nı SÖZCÜ'den Başak Kaya'ya değerlendirdi:

SÖZCÜ'nün Çeşme koylarındaki imara aykırı yapılaşma iddialarıyla ilgili haberlerinin mahkeme kararıyla durdurulması tepki çekti. İşte o tepkilerden bazıları:

Metin Feyzioğlu (Türkiye Barolar Birliği Başkanı): Bu tür haberlerin yapılmasında güncel kamu yararı olduğu açıktır. Yayını önlemek ise sansürdür.

Murat Emir (CHP Milletvekili): Asliye Mahkemesi’nin vereceği bu tip kararlar toplumda infial, korku yaratmasını engellemek ya da o olaydaki delillerin karartılmaması, şüphelilerin kaçmasını engellemek açısından verilir. Burada kamusal bir haber yapılıyor ve halkın haber alma hakkı var. Durdurma kararı hukuksuz bir işlemdir, siyasi bir karardır. Bu yol açılır ise istenmeyen tüm haberler engellenir, halkın haber alma özgürlüğü hukuk görüntüsü adı altında engellenir.

Ömer Süha Aldan (CHP Milletvekili): Sarayın sermayesi ile sarayın yargısı vatandaşın bilgilenmesini de engelliyor. Hukuk adına utanç verici. Şimdi o şirket, halkın bilgi sahibi olması gereken devletin malına el koyan girişimlerde bulunursa haber yapılmayacak mı? Sarayın yargısı, sarayın sermayesinin istediğini yapıyor ve kendini bu hakka sahip görüyor.

Haluk Pekşen (CHP Milletvekili): Bu kararı veren yargıç hakkında soruşturma açılmalıdır. Bu partinin yargıcı. Davanın esasını etkilemeye yönelik bir durum olduğunda suç duyurusunda bulunulabilir. Tedbir kararı  olmaz. Çeşme’deki bir imar değişikliği herkesi ilgilendirir. Anayasa içerisinde basının haber yapma özgürlüğü ve aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğü yer alır. Bu inşaata hangi koşullarda ruhsat verildi. Kim verdi? Bunları bir milletvekili olarak da soruyorum. Çevresel etkileri nelerdir? Kanuna uygun nasıl ruhsat verilmiş? Bu tedbir kararı asla hukuki değildir.

Musa Çam (CHP Milletvekili): Basın susturulmak, sindirilmek isteniyor. Eleştiri kabul edilmiyor. Kamu arazileri ve kaynakların yandaş medya ve müteahhitlere belediyeler devre dışı bırakılarak, plan yapma ve rant yaratma peşkeş çekme alabildiğine devam ediyor. “Ben Recep Tayyip Erdoğan’a aşığım ailem ve çocuklarım ona kurban olsun” diyen holding ve medya patronunun mahkemelerde bu tip kararları çıkarması olağandır. Bu resmen sansürdür.