Operasyon, İstanbul Emniyeti'ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Ekipler, İskenderpaşa Mahallesi'ndeki AVM önünde sırt çantalı çok sayıda yabancı olduğunu belirledi. Ekipler hemen bölgede yönlendirildi. Fiziki takip yapan polis, yabancı uyruklu çok sayıda kişinin bir "okul servisi"ne yönlendirildiğini belirledi.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI


Olayın göçmen kaçakçılığı olduğunu anlayan uzman ekipler operasyon hazırlığı yaptı. Okul servisi hareket ettiği sırada araç durduruldu. Araçtaki yabancı uyruklu 4'ü çocuk 34 kişi ve servis sürücüsü gözaltına alındı. Yakalananlardan Irak uyruklu 4 kişinin göçmen kaçakçısı olduğu belirlendi. Diğer yabancıların ise Avrupa'ya gitmek için uluslararası kaçakçılık şebekesiyle anlaşan Suriye, Irak ve İranlı göçmenler oldukları anlaşıldı.

OKUL SERVİSİNE EL KONULDU


Yapılan aramalarda kaçak göçmenlerin sırt çantalarında 6 can yeleği bulundu. Ayrıca, çantalarda göçmenlerin yolculuk için hazırladıkları yiyecekler ele geçirildi. Okul servisine ise el konuldu. Kaçak göçmenlerin sorgusunda, Romanya üzerinden Avrupa'ya gitmek için yaptıkları anlaşmalarda belirlendi.

okul-servisi-kacak-gocmen-880-2

TEHLİKELİ YOLCULUK


Polis sırt çantalarındaki can yeleklerini sorunca, farklı bir gerçek ortaya çıktı. Şebekenin çocukların da aralarında bulunduğu 30 kişiyi Karadeniz üzerinden Romanya'ya göndermeyi planladığı anlaşıldı. Bunun içinse derme çatma botlar kullanılmasının planladığı belirlendi. Çetenin planı, denizlerde boğularak can veren mültecileri akıllara getirdi.

ULUSLARARASI ÇETE


Kaçakçılık Polisi şebekenin çalışma sistemini de ortaya koydu. Polisin tespitine göre, yakalanan 30 kişi Avrupa'ya gitmek için ülkelerindeki bazı kişilerle anlaştılar. Uluslararası çete üyesi olan bu kişilere 5 bin ila 10 bin Dolar arasında para verildi. Kaçaklar Türkiye'deki 4 çete üyesine yönlendirildi. İstanbul'da çete üyeleri ile buluşma sağlandığı sırada polis baskın düzenledi. Eğer çete üyeleri Avrupa'ya ulaşsaydı, kaçakların ülkelerinde yatırdıkları paranın bir kısmı 4 Iraklı'ya havale edilecekti.

GÖÇMENLER MİSAFİRHANEYE GÖTÜRÜLDÜ


İnsan kaçakçılığı yapan 4 Iraklı'nın Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. Avrupa'ya gitmek için Karadeniz'deki tehlikeli yolculuğu göze alan 26 şüpheli ve 4 çocuk ise Göç İdaresi'nin Çatalca'daki misafirhanesine teslim edildi.