Ramazan ayını idrak ediyoruz ve her gün Ramazan Bayramı'na bir adım daha yaklaşıyoruz. Ramazan Bayramı ne zaman sorusu tatilciler ve memleketlerini ziyaret edecekler için büyük önem taşıyor. Ramazan Bayramı için tatil planlarını şekillendirmeye başlayan vatandaşlar Ramazan Bayramı kaç gün tatil olacak sorusunu da önemsiyor. İşte Ramazan Bayramı ayrıntıları...

Ramazan Bayramı'nı 25 Haziran Pazar günü başlayıp, 27 Haziran Salı günü sona erecek.

Dört günlük Kurban Bayramı'nın ise ikinci ve üçüncü günleri hafta sonuna denk geliyor. 1 Eylül Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı 4 Eylül Pazartesi günü sona erecek.

 

RAMAZAN BAYRAMI NASIL KUTLANIR?

Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı'nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz.
Ramazan Bayramı'nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını yalnız erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca müslümanlar eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.
Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar. Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirirler.

BAYRAM TATİLİNDE YOLA ÇIKACAKLAR DİKKAT!

Dr. Çelen, iyi bir yolculuk için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
“Yolculuk öncesi uykunun kaliteli bir şekilde yeterli yapılmış olması. Uzun yolculuklar boyunca özellikle de yolculuk sonuna doğru bilinçte dalgalanmaya neden olabilir, uyku problemleri ciddi kazalara yol açabilir.
Yolculuğa uygun, rahat giyinilmesi önemlidir. Çok dar, terletici giysilerden kaçınılmalıdır.
Koltuğun ayarı kişiye özel yapılmış olmalıdır. Bel desteği, yükseklik, boyun desteği, direksiyona yakınlık-uzaklık ayarlanmalıdır.
Güneş gözlüğü, sıcak yaz günleri araç kullanımı için lüks değil ihtiyaçtır, buna dikkat edilmelidir.
45 dakikadan uzun oturmak tavsiye edilmemekle beraber, çok sık mola vermek sürücünün motivasyonunu azaltabileceğinden en geç 2 saat sonunda çok uzun olmasa da bir mola vermek önerilir. Aracı durdurup 5-10 adım atmak, hafif gerinme esneme hareketleri yapmak çok faydalıdır. Uzun mola verilecekse de tüm molayı oturarak değil mümkünse sürenin çoğunda yürüyüş yaparak geçirip bu şekilde dinlenme yoluna gidilmelidir.
Sık sık sıvı tüketmek, dolaşımdan kaynaklanabilecek sorunları azaltmak için gereklidir. Yine bacak kaslarını, oturulan yerde kasıp bırakarak yapılan 5-8 tekrarlı izometrik hareketler de hem şişlik oluşmasını hem de olası damar tıkanıklığının önlenmesi için faydalıdır. Sinir ile ilgili ağrılı durumu olan kişiler bel fıtığı ve siyatik sorunlarına karşı ekstra dikkat etmelidir. Çünkü uzun oturma süresi bu tip ağrıları aşırı derecede artırabilir.
Ayrıca sürekli cam açık şekilde vücudun sert hava akımlarına maruz bırakılması da bazı sinir dokusu problemlerine neden olabilir. Küçük ayrıntılara dikkat edilerek rahat ve sağlıklı bir yolculuk yapılabilir.”