23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın ile beraberindeki askeri heyet, dün Uludere İlçesi Şenoba Beldesi'ndeki üs bölgelerini denetledi. Tümgeneral Aydın komutasındaki askeri heyet denetlemenin ardından Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'na dönmek için saat dün akşam 20.50 sıralarında AS 532 Cougar tipi askeri helikopterle hareket etti. Şenoba Tugay Komutanlığı'ndan havalanan helikopter, kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına çarparak düştü.  Helikopterin yüksek gerilim hatlarına takıldıktan sonra 300 metre yükseklikten yere çakıldığı, çıkan  yangında içerisinde bulunan mühimmatın da patladığı ifade edildi. Kazanın ardından olay yerine güvenlik güçleri eşliğinde UMKE, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Dağlık alanda helikopterin enkazına ulaşan ekipler,  Tümgeneral Aydoğan Aydın, Albay Oğuzhan Küçükdemir, Albay Gökhan Peker, Yarbay Songül Yakut, Binbaşı Koray Onay, Yüzbaşı İlker Acar, Yüzbaşı Nuri Şener, Kıdemli Başçavuş Mehmet Erdoğan, Uzman Çavuş Zeki Koç, Pilot Yüzbaşı Serhat Sığınak, Pilot Üstteğmen Abdülmüttalip Kesikbaş, Teknik Başçavuş Fevzi Kıral ve Piyade Uzman Çavuş Hakan İncekal'ın şehit olduğunu belirledi.

sehitler-genelTSK AÇIKLADI: 13 ŞEHİT


Türk Silahlı Kuvvetleri de helikopter kazasında 13 askerin şehit olduğunu açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi: "31 Mayıs 2017 Çarşamba günü, Şırnak/Şenoba Tugay Komutanlığından kalkış yapan ve içinde 13 personelimizin bulunduğu AS 532 COUGAR tipi bir helikopter, kalkışından kısa bir süre sonra, ilk alınan bilgilere göre, yüksek gerilim hatlarına takılması sonucunda saat 20.55 sularında kaza kırıma uğramıştır. Olayla ilgili inceleme devam etmektedir. Söz konusu elim kaza neticesinde; helikopterde bulunan kahraman silah arkadaşlarımızın şehit olduğu bilgisi alınmıştır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu elim olayda şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk Milleti'ne başsağlığı ve sabır diliyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

FOTO:DHA - Kaza sonrası bölgeye çok sayıda asker sevk edildi. FOTO:DHA - Kaza sonrası bölgeye çok sayıda asker sevk edildi.

300 METRE YÜKSELİP YERE ÇAKILMIŞ


Helikopter kazasının ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Helikopterin yüksek gerilim hatlarına takıldıktan sonra 300 metre yükseklikten yere çakıldığı, çıkan  yangında içerisinde bulunan mühimmatın da patladığı ifade edildi. Tümgeneral Aydın ve beraberindekilerin üs bölgelerini denetlemeye gittikleri, akşam Şenoba'da iftar açtıktan sonra birliğe dönüşe geçtikleri sırada kazanın meydana geldiği belirtildi. İşte kazanın yürek burkan detayları....

Saat 20.55 sıralarında geçtiği vadinin her iki yamacında bulunan yüksek gerilim direklerine bağlı tellere takılan Couger tipi helikopter, ekseni etrafından dönerek yaklaşık 300 metre yükseklikten yere çakıldı. Alev alan helikopterde mühimmat infilak etti. Parçalanan helikopterdeki personelin tamamı şehit düştü.

FOTO:DHA FOTO:DHA

VADİDEN GEÇEN NEHRİN DİĞER KIYISINA DÜŞTÜ


Düşen helikopter, anayoldan yaklaşık 3 kilometre vadi içerisine düştüğünü belirten yetkililer, helikopterin Şenoba Beldesi'nin içinden geçen nehrin diğer kıyısına düştüğünü, gece şartlarında bu yüzden enkaza geç ulaştığını söyledi.

GÜVENLİK KORUCULARI VE KÖYLÜLER YARDIMA KOŞTU


Helikopterin düşmesiyle birlikte çevre köylerde bulunan güvenlik korucuları ve çok sayıda köylü, enkaza ulaşmak için arama kurtarma birliklerine yardımcı olmak için olay bölgesine geldi. AFAD ve 112 ekipleri halen bölgede intikal etti. Helikopterin düştüğü bölgede geniş güvenlik önlemi alındı. Olay yeri inceleme ekipleri şehitlerin cenazelerinin hastanelere taşınmasının ardından başladığı çalışmalarına  halen devam ediyor.

FOTO:DHA FOTO:DHA

HELİKOPTER KAZASINDA ŞEHİT OLAN 13 ASKERDEN 7'SİNE UĞURLAMA TÖRENİ


13 askerden 7'si için Şırnak'ta uğurlama töreni düzenlenirken, aralarında 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın da bulunduğu 6 askerin cenazesi ise otopsi için Ankara Adli Tıp kurumuna gönderildi. Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen komutanlığında helikopter kazasında şehit olan 13 askerden Albay Gökhan Peker, Yarbay Songül Yakut, Binbaşı Koray Onay, Yüzbaşı Nuri Şener, Pilot Yüzbaşı Serhat Sığınak, Astsubay Başçavuş Mehmet Erdoğan ve Uzman Çavuş Zeki Koç için uğurlama törene düzenlendi.

FOTO:DHA - Cenaze töreninde gözyaşları sel oldu... FOTO:DHA - Cenaze töreninde gözyaşları sel oldu...


Törene Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, askeri erkan ve şehitlerin silah arkadaşları katıldı. Şehit cenazelerinin katafalka konulmasından sonra şehitlerin özgeçmişleri okundu. Dini vecibelerin yerine getirilmesinden sonra 7 şehidin cenazesi omuzlara alınarak helikoptere taşındı. Şehit cenazeleri helikopter ile Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'na gönderildi. Cenazeler buradan iki uçak ile son yolculuklarına uğurlanmak üzere memleketlerine gönderilecek.

FOTO:DHA FOTO:DHA

7 ŞEHİT NERELERDE SON YOLCULUKLARINA UĞURLANACAK


Piyade Kurmay Albay Gökhan Peker İstanbul Çatalca Nakkaş Mahallesi Mezarlığı'nda, Şehit Yarbay Songül Yakut Malatya merkez Garnizon Şehitliği'nde, İstihbarat Binbaşı Koray Onay Çanakkale Gelibolu Şehitliği'nde, Kurmay Pilot Yüzbaşı Serhat Sığnak Adana merkez Asri Mezarlığı'nda, Piyade Yüzbaşı Nuri Şener İstanbul Şişli Feriköy Mezarlığı'nda, Piyade Astsubay Kıdemli Başcavuş Mehmet Erdoğan Kayseri merkez Garnizon Şehitliği'nde ve Piyade Uzman Çavuş Zeki Koç Osmaniye Düziçi Bostanlar Köyü'nde son yolculuğuna uğurlanacak. Tümgeneral Aydoğan Aydın, Albay Oğuzhan Küçükdemir, Yüzbaşı ilker Acar, Pilot Üsteğmen Abdülmütalip Kesikbaş, Astsubay Teknik Başçavuş Fevzi Kıral ve Piyade Uzman Çavuş Hakan İncekal'in cenazeleri ise sabah kimlik tespiti için Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

ŞEHİT EVLERİNE ATEŞ DÜŞTÜ!


Dün gece kaza sonrası 13 eve daha şehit ateşi düştü... İşte şehitlerimizin hikayeleri...

FOTO:DHA - Zeki Koç'un annesi acı haberi duyunca fenalık geçirdi. FOTO:DHA - Zeki Koç'un annesi acı haberi duyunca fenalık geçirdi.


OSMANİYE- Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde düşen helikopterde şehit olan Piyade Uzman Onbaşı (42) Zeki Koç'un Osmaniye'nin Düziçi İlçesi'nde bulunan baba evinde yas var.
Düziçi ilçesine bağlı Bostanlar köyünde ikamet eden şehidin ailesine acı haberi ilçe Kaymakamı Mustafa Koç verdi. Oğullarının şehit olduğunu öğrenen baba Ali Koç ve anne Zeynep Koç fenalık geçirdi.
Şehidin baba evine gelen sağlık ekipleri tarafından acılı anne ve babaya müdahale edildi. Şehidin baba evinin bulunduğu sokağa ve şehidin baba evine Türk Bayrakları asılırken  şehidin yakınları ve köy sakinleri de şehidin evine geldi.  Fatma Koç ile evli olan Zeki Koç’un 3 çocuk babası olduğu öğrenildi. 18 yıldır görev yapan Koç’un eşinin ve çocuklarının Kayseri’de olduğu, kendisinin de Kayseri’de görevli iken geçici görevle Şırnak’a gittiği belirtildi.

Fevzi Kıral evli ve 2 çocuk babasıydı... Fevzi Kıral evli ve 2 çocuk babasıydı...


MANİSA: Şırnak'ta düşen helikopterde bulunan Teknisyen Başçavuş Fevzi Kıral'ın Manisa'nın Akhisar İlçesi'ndeki baba ocağına acı haber ulaştı.  35 yaşındaki Akhisarlı Teknisyen Başçavuş Fevzi Kıral'ın, Beyoba Mahallesi 137 sokaktaki baba ocağına şahadet haberini, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mete Demir, sağlık ekipleri eşliğinde verdi. Haberi alan şehidin annesi Nurdan Kral ve babası Sabri Kıral gözyaşlarına boğuldu.  Evli ve 2 çocuk babası şehidin İzmir'de yaşayan eşi Nilgün Kıral'ın da haberi alır almaz Akhisar'a hareket ettiği öğrenildi. Öte yandan, Şehit Fevzi Kıral'ın ağabeyi de Yüzbaşı Hürşehir Kıral'ın Edirne İpsala'da görev yaptığı bildirildi. Şehit Fevzi Kıral'ın yakınları haberi alır almaz şehidin baba evine gelerek aileyi yalnız bırakmadı. Şehit evinin girişine Türk Bayrağı asıldı.

Yarbay Songül Yakut... Yarbay Songül Yakut...


MALATYA -Şırnak’ta düşen askeri helikopterde şehit olan Jandarma’nın ilk kadın komutanı olan Yarbay Songül Yakut’un(41) acı haberi memleketinde annesine iletildi. Gece yarısı kızının şehit olduğu haberi ile yıkılan yaşlı anne habere inanmak istemedi.    Şırnak’ın Uludere ilçesi Şenoba Beldesinden havalandıktan bir süre sonra düşen Cougar tipi askeri helikopterde şehit olan 13 askerden biri olan Jandarmanın ilk kadın komutanı olan Yarbay Songül Yakut’un acı haberi memleketi Malatya’ya ulaştı.  Küçük yaşta babasını kaybeden Şehit Yarbay Yakut’un Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Mahallesinde yalnız yaşayan annesi Sebahat Yakut’a acı haber ilçe kaymakamı Serdar Demirhan tarafından iletildi. Gece yarısı kızının şehit haberini öğrenen anne Sebahat Yakut, gözyaşlarına boğuldu. Sağlık ekiplerinin de müdahalede bulunduğu acılı anne kızının şehit olduğunu bir türlü kabullenemedi.

FOTO:İHA - Anne Sebahat Yakut fenalık geçirdi... FOTO:İHA - Anne Sebahat Yakut fenalık geçirdi...


Anne Sebahat Yakut güçlükle sakinleştirilirken jandarma tarafında da eve Türk Bayrağı asıldı. Şehit haberinin ardından mahalle sakinleri de Yakut’un evine akın etti.  5 kardeşten en küçüğü olan ve bekar olduğu öğrenilen Şehit Yarbay Songül Yakut’un geçen yıl annesine Ören Mahallesinde ev aldığı ve bugünde telefonla annesi ile görüştüğü öğrenildi. Bahçe işleri ile uğraşmayı seven Şehit Yarbayın izinlerinde Ören’e geldiği ve kayısı işinde zaman geçirdiğini de ifade edildi.

banner Öte yandan Şehit Yarbay Yakut’un, geçtiğimiz yıllarda binbaşı rütbesindeyken Balyoz Davası sürecinde görevinden uzaklaştırıldığı da öğrenildi. Akrabalarından edinilen bilgiye göre o dönem FETÖ’nün kumpası ile ordudan uzaklaştırılan Yakut’un hukuk mücadelesi başlattığı ve suçsuz olduğu kanıtlanınca da yeniden göreve döndüğü belirtildi.  Şehit Yarbay Yakut’un cenazesinin Şırnak’ta yapılacak olan törenin ardından memleketi Malatya’da toprağa verileceği öğrenildi.

Şehit Yüzbaşı İlker Acar iki çocuk babasıydı... Şehit Yüzbaşı İlker Acar iki çocuk babasıydı...


HATAY- Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinden havalanan Cougar tipi helikopterin yüksek gelirim hattına takılarak düşmesi sonucu şehit olan Muhabere Yüzbaşı İlker Acar’ın (37) Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan eşine acı haber verildi. İskenderun 51. Bakım Merkezi Komutanlığı Lojmanlarında kalan Şehidin eşi Gülçin Acar’a acı haber askeri yetkililer tarafından verildi.

FOTO:İHA - İlker Acar'ın Balıkesir'deki babaocağına Türk Bayrağı asıldı. FOTO:İHA - İlker Acar'ın Balıkesir'deki babaocağına Türk Bayrağı asıldı.


Şehidin yaklaşık bir hafta önce İskenderun 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan Şırnak Şenobay Tugay Komutanlığı’na atandığı öğrenilirken, 2 çocuk babası olduğu belirtildi.  Şehit Muhabere Yüzbaşı İlker Acar’ın cenazesinin Balıkesir’de toprağa verileceği belirtildi.

FOTO:DHA - Başbakan Yıldırım, Şehit general Aydın'ın evine taziye ziyaretinde bulundu. FOTO:DHA - Başbakan Yıldırım, Şehit general Aydın'ın evine taziye ziyaretinde bulundu.


ANKARA - Başbakan Binali Yıldırım, Şırnak’ta meydana gelen helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.    Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre; Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın evine giderek ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

generalLAKABI 'ASKER AYDOĞAN'DI


Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinde düşen helikopterde şehit olan 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın 2016 yılına kadar sancağında iki altın madalya bulunan Kayseri’de 1. Komando Tugayı'nda 4 yıl görev yaptı. Askeri çok sevdiği, onlarla birlikte oturup yemek yediği, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iç hizmet harekatlarında askerle birlikte cephede savaştığı için ’Asker Aydoğan’’ lakabıyla anılan Tümgeneral Aydoğan Aydın, 15 Temmuz 2016’da darbe teşebbüsü sırasında güneydoğuda teröristlerle mücedele eden birliğinin başındayken, isminin sehven darbecilerin hazırladığı listede yer alması nedeniyle görevden alınmış, yapılan soruşturmanın ardından suçsuz olduğu belirlenerek, bir üst rütbeye tümgenaralliğe terfi ederek 23. Jandarma Tümen Komutanlığı'na atınmıştı. Aydoğan Aydın, 1 yıldan beri yeni görev yerinde ter öristlere göz açtırmıyordu.

ÜSTEĞMENKEN YAZDIĞI ŞİİR...


Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın 1992 yılında üsteğmen iken yazdığı şiir duygulandırdı. Şehit olan Tümgeneral Aydın'ın 1992 yılında Topçu Üsteğmen olarak görev yaptığı yıllarda yazdığı 'Hanke'ye ağıt' isimli şiiri şöyle:

Doksan kişiydik biz o gün.
Aç, susuz, uykusuz.
Nasır tutmuş ayaklarla,
yürüyorduk kaygusuz.

Sis, çamur, kanla, terle,
üzerindeydik bulutların.
Ayrım Hanke Yaylası'nda,
yeşerirken umutlarım.

Soğuk namlular elimizde,
yürüyorken dağlara.
Şehitlerden selam geldi,
savaşan tüm sağlara.

Uzaklarım yakınlaştı,
inancımla, davamla.
Uyan Hanke geliyorum,
heybetimle, havamla.

Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın görev yaptığı birlikler şöyle:

1987 Kara Harp Okulundan mezun oldu.
1988-1992 İstanbul 6’ıncı Piyade Tugay Takım Komutanlığı
1992-1998 Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tim Komutanlığı,
1998-2000 Kara Harp Akademisi Öğrenim
2000-2001 Hakkari Dağ Komando Tugay Komutanlığında Harekat Ş.Md.lüğü
2001-2008 Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda Tabur Komutanlığı ve Kurmay Başkanlığı
2008-2010 Almanya’da NATO Daimi Görev
2010-2012 Gökçeada'da Komando Alay Komutanlığı,
2012-2016 Kayseri Komando Tugay Komutanlığı,
2016-.. Şırnak 23’üncü Jandarma Sınır Tüm.K.lığı

İKİ YAKALAR VE KATO'DA DESTAN YAZDI


Şırnak'taki helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydın, son dönemde Şırnak'taki Kato Dağı bölgesi ve Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ndeki İkiyakalar bölgesinde gerçekleştirilen PKK'ya büyük darbe vurulmasında büyük rol oynadı.

FOTO:DHA - Gökhan Peker'in Çatalca'daki evinde de yas var... FOTO:DHA - Gökhan Peker'in Çatalca'daki evinde de yas var...


İSTANBUL- Uludere İlçesi'ndeki helikopter kazasında şehit olan askerlerden birisi de  Piyade Kurmay Albay Gökhan Peker'di. Şehit Albayın Çatalca Ferhat Paşa Mahallesi, Ferhat Paşa Caddesi'ndeki evine yakınları ve komşuları akın etti. Şehidin oturduğu bina ve sokaktaki evler Türk bayraklarıyla donatıldı. Şehidin evine gelen Merkez Komutanlığı'nda görevli bir albay aileye acılı haberi verdi. Ayrıca, şehidin oturduğu bina önünde toplanan mahalle sakinleri ve yakınlarına hocalar tarafından Kuran okunduğu görüldü.  Nakkaş Mahalle muhtarı Zafer Öztürk, "Gökhan Albayımız yakınımız olur zaten, iyi biriydi kendileri. Jandarma Komutanımızın aramasıyla haberi aldık. Daha sonra, Belediye Başkanımız aradı. İnanmamıştım ama daha sonra netleşince köy haklı olarak, Çatalca olarak bu konuda çok üzüldük yıkıldık. Daha yeni izne gelmişti. Salı günü köyümüze gelmişti, görüştük kendisiyle uğurladık. Bu akşam da şehit haberi geldi, yıkıldık" dedi.

Kesikbaş 2 çocuk babasıydı... Kesikbaş 2 çocuk babasıydı...


AMASYA - Şırnak’ta askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 13 askerden ikisinin ateşi Amasya'nın Merzifon ilçesine düştü. Pilot Üsteğmen Abdülmuttalib Kesikbaş ile Piyade Uzman Çavuş Hakan İncekar’ın acı haberi evlerine giden yetkililer tarafından ailelerine verildi.  Eşinin 8 aylık hamile olduğu öğrenilen Kesikbaş ile  evli ve 2 çocuk babası olan İncekar’ın acı haberlerini ailelerine ileten Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, bir ilçede iki şehit acısı yaşamanın son derece zor olduğunu belirtti.

FOTO:DHA - Şehit İncekar'ın babası FOTO:DHA - Şehit İncekar'ın babası "Ateş düştüğü yeri yakıyor" dedi.


AMASYA- Merzifon'dan bir diğer şehit ise 38 yaşındaki Piyade Uzman Çavuş Hakan İncekar'dı. İncekar´ın Tekke Mahallesi'nde oturan babası İsmail ile annesi Nurdane İncekar´ya acı haber İlçe Belediye Başkanı Alp Kargı,  İlçe Müftüsü Mustafa Altun ve İlçe Emniyet Müdürü Erkan Ergül verdi. Evli olan şehit Pilot Üsteğmen Abdulmuttalip Kesikbaş´ın eşinin 8 aylık hamile olduğu, babasının ise bir süre önce vefat ettiği belirtildi.
Şehit Piyade Uzman Çavuş Hakan İncekar´ın babasının evine acı haberi veren Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, "Bugün sadece iki acı haber değil, ayrı illerde 13 ayrı şehidimiz var. Bu acının tarifi yok. Ülke olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Mütevazı insanlar pırıl pırıl evlatlarını kaybediyor. Türk milletimizin ve hepimizin başı sağolsun" dedi.

FOTO:DHA - Şehit Sığnak'ın annesi Sema Sığınak, acı haberi getirenlere ‘Sizi Serhat’ımın düğününe çağıracaktım’ diyerek gözyaşı döktü. FOTO:DHA - Şehit Sığnak'ın annesi Sema Sığınak, acı haberi getirenlere ‘Sizi Serhat’ımın düğününe çağıracaktım’ diyerek gözyaşı döktü.


ADANA- Şırnak’ta askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan Pilot Yüzbaşı Serhat Sığınak’ın şehadet haberi Adana’daki ailesine verildi.  Askeri yetkililer 32 yaşındaki Pilot Yüzbaşı Serhat Sığınak’ın şehadet haberini, Çukurova İlçesi Huzurevleri Mahallesi’nde yaşayan anne Sema ve babası Hayati Sığınak’a acı haberi verdi.  Askeri yetkililerin acı haberi verdiği sırada, anne Sema Sığınak, ‘Sizi Serhat’ımın düğününe çağıracaktım’ diyerek gözyaşı döktü.  Acı haberi duyan şehidin yakınları, ailenin yaşadığı eve gelerek teskin etmeye çalıştı. Şehit Sığınak’ın yarın düzenlenecek törenin ardından Asri Mezarlığı Şehitliği’nde toprağa verileceği öğrenildi.

FOTO:DHA- Kayseri'ye de şehit ateşi düştü... FOTO:DHA- Kayseri'ye de şehit ateşi düştü...


KAYSERİ- Şırnak'ta düşen askeri helikopterde şehit olan Başçavuş Mehmet Erdoğan'ın Kayseri'de bulunan evinde hüzün hakim. Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinde düşen helikopterde şehit olan 13 askerden Başçavuş Mehmet Erdoğan'ın merkez Melikgazi ilçesine bağlı Yıldırım Beyazıt Mahallesinde bulunan evine acı haber ulaştırıldı. Acı haberi alan şehit Başçavuş Mehmet Erdoğan'ın yakınları evine akın etti. Şehit Erdoğan'ın eşi ve 2 çocuğu ile beraber yaşadığı apartmana Türk bayrağı asılırken, sağlık ekibi de apartmanın önünde bekletiliyor.

FOTO:DHA- Şehit haberini Çanakkale'deki evine gelen Kolordu Komutanı tarafından alan Koray Onay'ın babası gece saatlerinde fenalık geçirerek hastaneye kaldırıldı. FOTO:DHA- Şehit haberini Çanakkale'deki evine gelen Kolordu Komutanı tarafından alan Koray Onay'ın babası gece saatlerinde fenalık geçirerek hastaneye kaldırıldı.


ÇANAKKALE-  Şırnak'ın Uludere İlçesi Şenoba Beldesi'nde düşen helikopterde bulunan Binbaşı Koray Onay'ın şehit olduğu haberi, Yazıcızade Mahallesi Seher Sitesinde oturan Nahide-Süleyman Sinan Onay çiftine, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Necmi İnce, Gelibolu Kaymakam Vekili Bülent Yılmaz, Gelibolu Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Özacar'dan oluşan heyet tarafından verildi. Baba Süleyman Sinan Onay ile konuşan 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, "En son oğlunuzla ne zaman konuştunuz ?" diye sordu. Acılı baba ise son olarak dün akşam telefonda konuştuklarını söyledi. Telefonda birbirlerinden helallik aldıklarını belirten baba Onay, oğlunun tehlikeli bölgede görev yaptıklarını ve her gece geç saatlere kadar çalıştıklarını kendisine anlattığını belirtti.

Şehit Binbaşı Koray Onay Şehit Binbaşı Koray Onay


Baba Onay, oğlu ile aralarında geçen son diyaloğu şu sözlerle anlattı: "İşimiz çok dedi. Hatta vazifeden dolayı orucunu 1-1,5 saat sonra açmış. Gece 11'lere kadar çalışıyoruz, çok işimiz var dedi ve ondan sonra bir irtibat kesildi. Televizyon ve internetten görüp bana haber verdiler. Allah'ın takdiri bu kadarmış."

Gelibolu İlçe Müftüsü Dr. İbrahim Özler tarafından şehidin baba ocağında Kuran-ı Kerim okundu. Ailenin yaşadığı apartmana ise dev Türk Bayrağı asıldı. Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı da apartmanın önüne taziye çadırı kurdu. Çadırın yanında şehit ailesine başsağlığı için gelen konuklara sahur yemeği ikramı yapıldı. Çadırı kurmakla görevli 2'nci Kolordu Komutanlığı askerleri de şehit Binbaşı Onay için kurulan taziye çadırından yemeklerini alarak sahur yaptı. Oğlunun acı haberine daha fazla dayanamayan baba Onay fenalaşınca sağlık ekiplerin tarafından ambulansla Gelibolu Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Bu arada şehidin öğretmen eşi Pınar Onay'ın 6 yaşındaki oğlu Kuzey ve 1 yaşındaki kızı Ece ile birlikte Ankara'da yaşadıkları öğrenildi.

BAKANLAR VE GENELKURMAY BAŞKANI ŞIRNAK'TA


Bu arada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulise Akar, kazanın ardından Ankara'dan özel uçakla Şırnak'a geldi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Şırnak'ta askeri helikopterin düşmesiyle ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı.  Başbakan Binali Yıldırım da yaptığı açıklamada  "Helikopterde bulunan 13 askerimizin şehit olduğu haberini teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Bizleri derin bir acıya boğan bu elim olayda, şehit olan kahraman vatan evlatlarımıza Allah'tan rahmet niyaz ediyorum" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise resmi Twitter hesabından, Şırnak'ta 13 askeri personeli taşıyan helikopterin düşmesine ilişkin, "Şırnak'ta helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 13 askerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm Türkiye'nin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.

cougerCOUGAR KAZALARINDA 28 ASKER ŞEHİT OLDU


Kara Kuvvetleri’nde 1996’dan bu görev yapan Fransız-Alman ortak tasarımı AS532 Cougar helikopterlerinin ülkemizde karıştığı 3 kazada 28 asker şehit oldu.

FOTO:DHA FOTO:DHA


Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen helikopterlerin ilk kazası 4 Haziran 1997 tarihinde meydana geldi. Kuzey Irak’taki operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap Bölgesi’nde bölücü terör örgütü tarafından atılan füze ile vuruldu. 11 asker şehit oldu. Envantere yeni giren helikopterlerin füze koruma sistemi olmadığından tüm Cougar tipi bu helikopterler batıdaki birliklere verildi. Füze koruma sistemlerinin takılmasının ardından Cougar’lar tekrar Güneydoğu’ya döndü.

İkinci kaza, Isparta’nın Eğirdir İlçesi’nde 29 Nisan 2003’te oldu. Eğitim uçuşundaki AS532 Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 4 asker şehit oldu. Bir asker de ağır yaralandı. Üçüncü kaza ise Şırnak’ta meydana geldi. 13 asker şehit oldu.

21 ASKER TAŞIYABİLİYOR


Alımına 1993’te karar verilen AS532’lerden ilk aşamada 20 adet satın alındı. Fransa’da imal edilen helikopterler Kara Kuvvetleri’ne 1996’dan itibaren teslim edilmeye başlandı. Bunu 1995’teki ikinci alım anlaşması izledi. Ankara’da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532’nin 20’si Hava Kuvvetleri’ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri’ne verildi. Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougar’lar, 842 kilometre menzilli. Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Çift motorlu helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor.