Açıklamada, palm yağıyla ilgili "Ülkemizde bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Özellikle bazı ürünler ile ilgili basında yer alan haberler üzerine ülkemizde palm yağı kullanılan ürünler konusunda bilimsel bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştır" denildi.

[old_news_related_template title="Palm yağı nedir? Palm yağı kanserojen mi? Mantıda ve patateste bile var!" desc="Son günlerde medyada Nutella ile başlayan palm yağı tartışmaları gittikçe yoğunlaşıyor. Palm yağının kanser tehlikesi barındırıp barındırmadığı konuşulurken, marketlerdeki bir çok ürünün içeriğinde bu yağın olduğunu görüyoruz. Kek, bisküvi, çikolata gibi yiyeceklerin yanında dondurulmuş olarak satılan mantıda ve patateste bile palm yağı kullanılıyor. Bunların dışında şampuan, cilt losyonu ve sabun gibi bakım ürünlerinde de kullanılan palm yağı kanserojen mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/palm-yagi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/palm-yagi-nedir-palm-yagi-kanserojen-mi-mantida-ve-patateste-bile-var-1620797/"]

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik'in konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle:

"Bazı basın yayın organlarında palm yağının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğuna yönelik çeşitli haberler yer almıştır. Söz konusu haberlerle ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur: Ülkemizde Palm yağına ilişkin mevzuat Türk Gıda kodeksi - Bitki Adı İle Anılan Yağlar Tebliği ile belirlenmiştir. Tebliğ ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar ve veriler ışığında hazırlanmıştır. Söz konusu Tebliğde palm yağının taşıması gereken fiziksel ve kimyasal özellikler yer almaktadır. Bakanlığımızca bu konuda her türlü kontroller yapılmaktadır. Palm yağı bütün dünyada gıda sanayiinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) palm yağının kullanmasının yasaklanması yönünde bir görüşü bulunmamaktadır.

[old_news_related_template title="Palmiye yağı için alarm" desc="Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) palmiye yağının hangi sektörlerde ve hangi ısı derecesinde kullanıldığının ülke genelinde araştırılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’na acil çağrı yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/palmi-oli.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/palmiye-yagi-icin-alarm-1623207/"]
Dünyada beslenme ve sağlık alanındaki tüm gelişmeleri, risk değerlendirme çalışmalarını ve ülkelerin uygulamalarını titizlikle takip etmekteyiz. Dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke bulunmamaktadır. Ülkemizde bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Özellikle bazı ürünler ile ilgili basında yer alan haberler üzerine ülkemizde palm yağı kullanılan ürünler konusunda bilimsel bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır. Gıda konusunda tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak temel amaçlarımız arasındadır. Bu konudaki her türlü endişe ve hassasiyetleri dikkate alarak üzerimize düşen görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğiz." DHA