Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslar için Ukrayna'ya gitti.  Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi.

Ardından Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'na başkanlık eden iki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD İLE VİZE KRİZİ

Erdoğan, ABD ile yaşanan vize krizine ilişkin, "Üzüntü verici" dedi.

Erdoğan konuyla ilgili şöyle dedi: "Bu karar her şeyden önce çok çok üzüntü verici. Ankara'da büyükelçinin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bunu dydukları anda gerekli girişimlerde bulunarak muhataplarını aramışlardır. Bakanımız bu konuyu bana ilettiği anda kendilerine şunu söyledim; Türkiye bir hukuk devletidir. Biz bir kabile değiliz. Bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayanarak aynı metni bizim büyükelçimiz anında açıklasın dedim. Süreç bundan ibarettir."

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanı ve değerli dostum Poroşenko, saygıdeğer bakanlarımız, kıymetli basın mensupları sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Türkiye – Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik toplantısı altıncı kez bir araya geliyor.

Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlikten ötürü değerli dostum Poroşenko ve ekibine bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

Bu önemli toplantının ülkelerimiz ve bölgelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Dostumuz, komşumuz ve stratejik ortağımız Ukrayna ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor. Evet, 25’inci yıl dönümündeyiz. Geride kalan çeyrek asırda ilişkilerimizin en temel unsurları, dostluk dayanışma ve işbirliği olmuştur.

Ukrayna bölgemizin istikrar, güvenlik ve barışı noktasında kilit ülkelerden biridir. Bu itibarla biz ikili ilişkilerimize hep stratejik bir vizyonla yaklaştık. Ukrayna’yı daha 2003 yılında öncelikli ülkelerden biri ilan ettik. 2011’de de stratejik konseyi kurarak ilişkileri en üst seviyeye çıkardık. 2012’de yürürlüğe giren vize muafiyeti anlaşmasının ardından bu yıl kimlikle seyahat imkanını başlattık.

Bugün gerek ikili, gerekse heyetler arasında yapmış olduğumuz görüşmelerde ilişkilerimizi kapsamlı bir şekilde ele alma imkanı bulduk"

“KIRIM’IN YASA DIŞI İLHAKINI TANIMADIK VE TANIMAYACAĞIZ”

Karadeniz havzasının güvenliği dahil olmak üzere, ülkemizi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları enine boyuna mütalaa ettik. Değerli dostumla bu konularda eşgüdüm ve istişare halinde hareket etme halinde mutabık kaldık. Sayın Poroşenko’ya Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini bir kez daha ifade ettim.
Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Ukrayna’nın ülkelerine sadakalarını tamamlamış Kırım Tatar’larına verdiği destekten ötürü memnuniyet duyuyoruz. Soydaşlarımızın durumunu yakından takip etmeye ve bu konuyu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz. Bu konuda Ukrayna ile eşgüdüm halinde çalışmaya devam edeceğiz.

Tabi Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalarında bir an önce sona ermesi en büyük dileğimizdir. Sorunun ancak uluslararası hukuk ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözüme kavuşabileceğine inanıyoruz.

Bu çerçevede Minsk sürecini destekliyoruz. Ukrayna halkı kendi kararlarını kendisi veren, demokratik, müreffeh, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir ülkede yaşama arzusunu ortaya koymuştur. Bu arzuya herkesin saygı duyması gerekir. Biz bu çerçevede zorlu bir dönemde ortaya konan reform ve dönüşüm çabalarını önemsiyoruz. Bu çabaları desteklemeye de devam edeceğiz. Güçlü bir Ukrayna ülkemizin çıkarına olduğu gibi bölgesel barış ve düzen için de bir ihtiyaçtır.

"POROŞENKO İLE BU KONULARDA MUTABIKIZ"

2015 yılında ikili ticaretimizi 2023 yılı itibariyle çok ciddi bir katlamayla yüksek bir seviyeye çıkarma kararı aldık. 10 milyar seviyesine çıkarma kararlılığını gösterdik. Arzu ettiğimiz seviyeye çıkabilmek için tabi ki çok çalışacağız. Az önce sayın Başkan da ifade ettiler bu konuda öncelikli olarak serbest ticaret anlaşmasını bir an önce sonuçlandırmalıyız. Artık bunu uygulamaya geçirmeliyiz. Sayın dostum Poroşenko ile bu konularda mutabıkız.

Bugün ayrıca yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasıyla çifte vergilerin önlenmesi anlaşmasının imzalanmasından memnuniyet duyuyorum. Görüşmelerimizde ulaştırma, enerji, askeri ilişkiler, savunma sanayii, eğitim ve kültür alanlarında işbirliğimizi ilerletmek için atacağımız adımları ele aldık.

"BİR MÜJDEYİ PAYLAŞMAK İSTERİM"

Bugün buradan bir müjdeyi de ekranları başında bizi izleyen milletimle de paylaşmak isterim. Ukrayna’da Türk diline ve kültürüne yönelik büyük ilgiye cevap vermek için Yunus Emre Kültür Merkezi açıyoruz. Ukraynalı dostlarımıza başta sayın başkan olmak üzere bu desteklerinden ötürü ayrıca teşekkür ediyorum.

Ülkemiz geçtiğimiz yıl 250 insanını şehit verme pahasına darbe girişimini başarısız çıkardı. FETÖ örgütü dünyanın bir çok ülkesinde farklı isimler altında faaliyet gösteriyor. Maalesef eğitim kurumları bu yapının en önemli militan devşirme kaynaklarından biridir. Bu örgütle mücadele konusunda atabileceğimiz adımları da sayın dostum Poroşenko ile konuştuk. Netice olarak Türkiye ve Ukrayna ilişkilerini daha ileri mertebeye taşıma konusunda hemfikirdir. Bugün yaptığımız görüşmeler ve atılan 9 anlaşmanın imzası bu iradeyi göstermesi bakımından çok çok önemlidir. İnşallah önümüzdeki dönemde Türk ve Ukrayna halklarının daha da yakınlaştığını göreceğiz."

9 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin 6’ncı toplantısına katılmak üzere geldiği Ukrayna’nın başkenti Kiev’de temaslarını sürdürüyor. Türkiye ve Ukrayna arasında ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülkenin bakanlarının katılımı ile 9 farklı alanda işbirliği anlaşması imzalandı.