Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz, önceki gün İstanbul Beykoz'daki evinde silahla vurulmuş halde ölü bulundu. Yılmaz'ın icra kurulu üyesi olduğu Kent Üniversitesi'nce yapılan açıklamada, Yılmaz'ın Temporal Lob Epilepsi hastalığı nedeniyle ağır stres altında olduğu belirtildi. Acı olay sonrası 'intihara sürüklediği açıklanan' hastalık yeniden gündemimize girdi. İşte Temporal Lob Epilepsi hastalığı hakkında merak edilenler...

YAVUZ YILMAZ'IN İNTİHARINA SEBEP OLAN TEMPORAL LOB EPİLEPSİ NEDİR?

Panik nöbeti yapan hastalıklar arasında sayılan Temporal Lob Epilepsi hastalığı ya da kısaca TLE, yetişkin bireyde sıklıkla görülen dirençli durumdaki epilepsi sendromunun adıdır. Temporal lob nöbetler beynin her iki temporal lobundan kaynaklanan nöbetlerdir. Temporal loblar duyguları, savaşma ya da kaçma tepkilerini işler ve kısa süreli hafıza için çok önemlidirler. Bir temporal lob nöbetinin bazı belirtileri, öfori, korku, panik ve deja vu gibi ara sıra ortaya çıkan hisler de dahil, bu işlevlerle bağlantılı olabilir.

Temporal lob nöbeti sırasında, bilinciniz kısmen açık olabilir. Temporal lob nöbeti daha şiddetliyse, uyanık gibi görünseniz bile tepkisiz olabilirsiniz. Ayrıca dudaklarınız ve elleriniz tekrarlı hareketler yapabilir. Temporal lob nöbetleri anatomik bir bozukluk ya da skardan kaynaklanıyor olabilmesine rağmen kesin nedeni genellikle bilinmez. Temporal lob nöbetleri, nöbet önleyici ilaçlara karşı dirençli olabilir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen bazı insanlar için ameliyat bir seçenek olabilir.

880beyin-yasi

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ NASIL ANLAŞILIR?

Bir uyarı olarak temporal lob nöbetinden önce aura olarak bilinen alışılmadık bir his yaşanabilir. Temporal lob nöbetleri olan herkes auraları yaşamaz ve auraları yaşayanlar da bunları hatırlamayabilir. Aura aslında küçük bir nöbetin ta kendisidir. Gözlemlenen bilinci ve tepki verme yeteneğini bozan nöbetin içine yayılmaz.

Aura örnekleri şunlardır:

  • Ani bir sebepsiz korku hissi

  • Deja vu deneyimi (o an yaşanan şeyin daha önce de olduğu hissi)

  • Aniden oluşan garip bir koku veya tat

  • Karın bölgesinde yükselen bir his

  • Temporal lob nöbetleri yaşayan insanlar nöbet sırasında kısmen bilinçli kalabilir, ama aynı zamanda etrafında olanların farkında olmaz ve çoğunlukla ne olduğunu hatırlamaz.


Temporal lob nöbeti genellikle 30 saniye ila iki dakika sürer. Temporal lob nöbetlerinin belli başlı özellikleri şunlardır:

  • Çevrenin farkında olmama

  • Sabit bakma

  • Dudak şapırdatma

  • Tekrarlanan yutma ya da çiğneme

  • Olağandışı parmak hareketleri, toplama hareketi gibi


Temporal lob nöbetinden sonra şunlar olabilir:


  • Kısa süreli zihin bulanıklığı ve konuşmakta zorluk çekme

  • Nöbet sırasında meydana gelen olayları anımsayamama

  • Başkası söyleyene kadar nöbet geçirdiğinin farkında olmama

  • Aşırı vakalarda, temporal lob nöbeti olarak başlayan şey bir grand mal (tonik-klonik) nöbetine dönüşebilir (çırpınma ve bilinç kaybıyla kendini belli eder).


[old_news_related_template title="Yavuz Yılmaz hakkında son bilgi! Evi akına uğradı..." desc="Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Yılmaz ailesinin Beykoz Konakları'ndaki evi acılarını paylaşmak isteyenlerin akınına uğradı. İşte Yılmaz için hastaneden son yapılan açıklama..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/yavuz-yilmaz-cenaze-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/yavuz-yilmaz-son-yolculuguna-ugurlanacak-2136432/"]