ARTVİN'de bu yıl 2-3 Temmuz tarihlerinde 37'ncisi düzenlenecek Kafkasör Festivali öncesinde, kış aylarını ahırda geçiren ve hareketsizlik nedeniyle kilo alan boğalar, güreşler için hazırlanıyor. Aydın'dan getirtilen nalbantın özel düzenekle nal taktığı boğalar, zorlu mücadele için her gün koşturuluyor.
Boğaların sezona hazırlanması için harekete geçen Artvin Boğa Güreşler Yaşatma Yaylaları Koruma Derneği, nal takılabilmesi için Aydın'dan nalbant Özcan Ersoy’u Artvin'e getirtti. Bölgede bu işi profesyonel olarak yapan olmadığı için getirtilen Özcan Ersoy’un sabah erken saatlerde başladığı nal çakma işlemi, çok sayıda boğanın nallanması için yaklaşık 2 gün boyunca devam etti. Özel hazırlanan mekanizma ile sabitlenen boğalara, nalbant Özcan Ersoy tarafından nal takma işlemi gerçekleştirildi.
'NAL, TAŞLARDAN, ÇİVİLERDEN VE CAM PARÇALARINDAN KORUYOR'
Artvin Boğa Güreşlerini Yaşatma Yaylalarını Koruma Dernek Başkanı Erkan Keskin, nallama işlemi sırasında hayvanların ve nallayan kişinin zarar görmemesi ve daha da kolaylaştırmak için özel bir mekanizma hazırlattıklarını belirtti. Böylelikle bu zor işlemin çok daha basit ve tehlikesiz şekilde tamamlandığını belirten Keskin, “Boğalar yarışmalar öncesi koşturulacak, zorlu mücadeleya hazırlanacak. Ancak kırsal bölgede hayvanların ayakları kolayca tahrip olabiliyor, zarar görüyor. Bunu engellemek için boğaların nallanması zorunlu hale geldi. Nalla işlemin profesyonelce yaptırmak için de Aydın’dan nalbant getirttik” dedi. Keskin, “Nal spor aşamasında hayvanı, taş, çivi, cam gibi maddelerden koruyor” diye konuştu.
'OLASI TEHLİKEYİ ÖNLÜYORUZ'
Aydın’dan boğalara nal çakmak için Artvin’e gelen Nalbant Özcan Ersoy da talep olduğu için geldiğini belirterek, “Yardımcı olmaya çalışıyoruz. Boğalar gezdiğinde ayak yıpranma aşamasına geçiyor, yıprandığı zaman da yürüyemez hale geliyor. Bu nedenle nal çakıyoruz, olası tehlikeyi önceden engelliyoruz” dedi.

DHA