DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışmak isteyenlerle işverenleri biraraya getiren etkinliklerde eksiklikleri olduğunu belirterek, "Bu sebepten dolayı birçok vatandaşımız özel sektörde dahi iş bulmak için siyasetçilere gidiyor" dedi.
Mevlüt Çavuşoğlu, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası'nca (MATSO) düzenlenen İş Fırsatları Fuarı'nın açılışına katıldı. Fuarın açılış törenine Bakan Çavuşoğlu'nun yanı sıra Vali Münir Karaloğlu, Ak Parti milletvekilleri Mustafa Köse ve İbrahim Aydın, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş ile çok sayıda davetli ve işverenle iş arayanlar katıldı.
Bakan Çavuşoğlu, çalışmak isteyenlerle işverenleri biraraya getiren bu tür etkinliklerde eksiklikleri olduğunu söyledi. Bu sebepten dolayı birçok vatandaşın özel sektörde dahi iş bulmak için mutlaka siyasetçilere gittiğini belirten Çavuşoğlu, "Bize geliyorlar, devlette çalışma imkanları ve şartları da belli. Bir bakandan, milletvekillinden yardım istiyorlar. Diğer taraftan da iş dünyasında turizmcisinden ticaret yapana, sanayicisine kadar eleman bulamadıkları için de şikayetler var. Bir tarafı dinlediğinizde gerçekten düşünürsünüz ki çok işsizlik var, diğer taraftan işverenleri dinlediğiniz zaman onlar da çalışan bulamıyor. O zaman ne yapacaksınız, düzenli bir şekilde bu etkinliklerle çalışmak isteyenlerle işverenleri biraraya getireceğiz" dedi.
İŞVEREN-İŞÇİYİ BULUŞTURACAK SEKTÖR DOĞUYOR
Esasen bu tür etkinliklerin başka gelişmelerin, adımların da vesilesi olacağını kaydeden Çavuşoğlu, “Bundan sonraki süreçte inanıyorum ki Türkiye'de işverenle çalışmak isteyeni buluşturan işletmeler de kurulacaktır özel sektörde. Şimdi nasıl ev almak isteyenle satmak isteyen ya da kiralamak isteyenle kiraya vermek isteyen arasında emlakçılar vs değişik sektörler varsa, başka ülkelerde de iş dünyasıyla çalışanları biraraya getirecek şirketler kuruluyor. Bu çok faydalıdır. İstihdam için de faydalıdır, üretenler için de faydalıdır, işverenler için de kalifiye eleman bulmak isteyenler için de son derece faydalıdır" dedi.
YENİ İSTİHDAM HEDEFİ 2 MİLYON
Hükümet olarak özel sektör, esnaf ve vatandaşı desteklemek için her türlü gayreti gösterdiklerini anlatan Çavuşoğlu, “Varsa borçları taksitlendiriyoruz, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifiyle çiftçinin yanında olmaya çalışıyoruz. İndirimler yapıyoruz, yüzde 25 vergi indirimi, kira, KDV indirimlerine gidiyoruz. Şu anda da işverenlerin yükünü azaltmak için her yeni istihdamın vergi, stopaj gibi tüm masraflarını devlet karşılıyor. Bu aşağı yukarı 770 TL tutuyor kişi başına. Bizim hedefimiz 2 milyon yeni istihdam" dedi.
ASKIYA ALINAN TURİZM ÇALIŞANI DA SEFERBERLİĞE ALINACAK
Turizmde kış aylarında oteller kapalı olduğu için ya da turist ve geceleme sayısı az olduğu için işçi maliyeti yüksek olduğundan askıya alma durumu yaşandığını anlatan Bakan Çavuşoğlu, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş'ın, askıya alınan turizm çalışanlarının da istihdam seferberliği kapsamındaki destekten yararlandırılması yönündeki talebine olumlu yanıt verdi. Esasen şu andaki çalışmanın bunu destekler nitelikte olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Yani kış aylarında da istihdamı sağlamak için. Bahsedilen askıya alınan arkadaşlarımız için de bunu kapsaması için biraz sonra Çalışma Bakanımız ve ilgili arkadaşlarımızla görüşeceğim ve turizmci arkadaşlarımızın bu ricasını ileteceğim. Bu tür toplantıların faydaları da oluyor. Arkadaşlarımız bize sorunları iletiyor ve biz de hemen Ankara'da takibini yapıyoruz ve sorunları çözüyoruz" diye konuştu.
ANTALYA'DA YAKIN HEDEF 150 BİN
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliği kapsamında Antalya'da yapılan hazırlık çalışmalarında yakın hedef olarak 150 bin yeni istihdam belirlendiğini açıklayan Vali Münir Karaloğlu, yıl sonuna kadarki hedefin ise 200 bin olduğunu dile getirdi. Vali Karaloğlu, seferberlik kapsamında nisandan itibaren alınacak elemanları turizm sektörü için özellikle mart ayını da kapsaması yönünde bir talepte bulunduklarını belirterek, “Bir talebimiz olmuştu ama şu ana kadar o talebimiz çok karşılanmadı. Antalya'da şu anki rakamlara baktığımızda 30 bine yakın istihdam oluşmuş ama yakın zaman hedefimiz 150 bin rakamına hızlı bir şekilde ulaşmak istiyoruz" dedi.
Bu yıl 'Manavgat'ta İş Var' sloganıyla ikincisi düzenlenen fuarın açılışında konuşan Ahmet Boztaş, “Bu yıl bu fuarın özel bir önemi var. Çünkü Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliği kapsamında bu yıl alınacak çalışanların SGK primleri devlet tarafından ödenecek. Manavgat'ta yüksek sezonda 90 bin olan istihdam sayısını 2017 yılında tamamıyla 90 bin olarak gerçekleştirmeye çalışacağız. Devletimiz teşviği verdi şimdi sıra bizde. Dışarda stant açan 84 firmanın Manavgat'ta sağladığı toplam istihdam 60 bine yakın. Ekonomimiz turizme dayalı ve istihdamın yüzde 80'i de turizm sektöründe. Kış döneminde 19'uncu madde kapsamında iş akitleri askıya alınan ve mart-nisan döneminde yeniden işe alınacak çalışanlarımızın da istihdam paketi çerçevesine alınmasını talep ediyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Çavuşoğlu ve protokol üyeleri fuarın açılış kurdelesini birlikte kesti.

DHA