CUMHURBAŞKANILIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİ ANLATTI
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Gümüşhane Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu konferansa katıldı. Üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezi'nde konuşan Bakan Işık, kentin altını ve gümüşü olduğunu ancak bunlardan kıymetli insanı bulunduğunu belirterek Gümüşhane Üniversitesi'nden mezun olanların insan tanıma özelliğine de sahip olacağını söyledi.
16 Nisan'da Türkiye'nin hangi hükümet sistemi ile yönetileceğinin belirleneceği bir oylama yapılacağını hatırlatan Bakan Işık, dünyadaki parlamenter ve başkanlık sistemlerinden örnekler verdi, Türkiye'deki parlamenter sistemle çatışmanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
'KILIÇDAROĞLU GİZLİ EVET'E Mİ ÇALIŞIYOR BİLEMİYORUM'
Türkiye'deki hükümet sisteminin çift başlı olduğunu ve bunun sürdürülemeyeceğini ifade eden Bakan Işık, şunları söyledi:
"Türkiye'de arabanın direksiyonu solda, İngiltere'de ise sağda. Şu anda bizim hükümet sistemimizde de aynı arabanın hem sağında hem solunda direksiyon var. iki tane de şoför var. Var da ne oluyor Ya duvara toslar ya da uçuruma yuvarlanır. Başka bir imkanı var mı Bizim askerlerin, 'Bir gemiyi iki kaptan batırır' diye güzel bir sözü var. Kılıçdaroğlu diyor ki, 'Uçakta da iki pilot var'. Kılıçdaroğlu'nun gafımı yoksa gizli Evet'e mi çalışıyor bilemiyorum. Bir uçakta iki pilot var. Birisi birinci pilot ve tam yetkili, diğeri ikinci pilot ve onun yardımcısı. Yani yönetimde, idarede teklik var. İki başlılık yok."
'SİZ NE ÖNERİYORSUNUZ'
15 Temmuz ihanet girişiminden sonra Türkiye'nin bu sistemle artık bir yere gidemeyeceğini ve güçlü iktidarların olmadığı dönemlerde Türkiye'nin çok büyük bedeller ödeyeceğini gördüklerini ifade eden Bakan Işık, "Sayın Bahçeli'de gördüğü için bir çağrı yaptı, 'gelin bu sistemi tartışalım' dedi. AK Parti ile MHP oturdu, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi dediğimiz bir değişiklik paketini, 18 maddeyi hazırladı. Bu TBMM'de görüşüldü, bazı değişiklikler yapıldı ve kabul edildi. Gönül arzu ederdi ki bu bizim değişiklik teklifimize 'hayır' diyenler kendi tekliflerini hazırlasınlar. Bugün bu sistemin sürdürülemez olduğunu bilmeyen var mı 'Bu çift başlılık böyle gider, Türkiye'de bundan zarar görmez' diyebilecek insan var mı Biz bu sistemi önerdik. Siz ne öneriyorsunuz Ana muhalefet olmak sorumluluk gerektirmez mi Bir öneri paketi de CHP hazırlasaydı, AK Parti ve MHP'nin sunduğu gibi meclise sunsaydı ve milletvekilleri ikisini de kıyaslasaydı çok daha iyi olmaz mıydı Ama olmadı. Şimdi sadece olumsuz siyaset. Türkiye için en kötü durum bugünkü durumdur. Bundan daha kötüsü olmaz. Yönetimde çift başlılığın meydana getireceği felaketi başka hiçbir yerde göremezsiniz. Onun için Türkiye'de bu değişikliği yapmanın zamanı gelmişti" dedi.
Basına kapalı devam eden soru cevap bölümünün ardından Bakan Işık, cuma namazına gitmek üzere Gümüşhane Üniversitesi'nden ayrıldı.

DHA