EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Alman internet sitesi Bild'de yayımlanan habere ilişkin "Almanya'da demokrasiyle bağdaşmayan yasaklara çanak tutan Bild, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve hükümetinin bir bakanına izahı mümkün olmayan ve ağır hakaret içeren ifadelerle saldırmıştır. Haber olarak nitelendirilemeyecek söz konusu yazının, pervasızca iki ülke arasındaki dostluğu zedelemek ve toplumlarımız arasındaki iyi ilişkileri bozmaktan öte bir işlevi olamadığı aşikârdır. Söz konusu yayın ile ilgili yasal işlemler başlatılacak ve sonuna kadar takip edilecek" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Alman Bild Gazetesi ve internet sitesinde yayımlanan haberle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Haberin iki ülke arasındaki dostluğu zedelemek ve toplumlar arasındaki iyi ilişkileri bozmaktan öte bir işlevinin olmadığını savunan Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Almanya'da demokrasiyle bağdaşmayan yasaklara çanak tutan Bild, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve hükümetinin bir bakanına izahı mümkün olmayan ve ağır hakaret içeren ifadelerle saldırmıştır. Asla kabul edemeyeceğimiz bu çirkin saldırının; habercilik kisvesinde gazetecilik adı altında yapılıyor olması çok daha vahimdir. Haber olarak nitelendirilemeyecek söz konusu yazının, pervasızca iki ülke arasındaki dostluğu zedelemek ve toplumlarımız arasındaki iyi ilişkileri bozmaktan öte bir işlevi olamadığı aşikârdır.

Unutulmamalıdır ki; bir ülkenin resmi makamlarını temsil eden kişileri hedef alan böyle seviyesiz hakaretler sadece şahısları değil o ülkenin bütün vatandaşını hedef almaktadır. Bu çerçeveden yaklaşım ile söz konusu yayın ile ilgili yasal işlemler başlatılacak ve sonuna kadar takip edilecektir. Almanya ve sınırlı da olsa bazı Avrupa ülkelerinden gelen her fırsatta kaynağı ve savunucu olduklarını iddia ettikleri demokrasi, insan hakları, basit insani etik kurallarına aykırı uygulamaları üzülerek takip etmekteyiz. Demokrasinin temeli olan milyonlarca vatandaşımızın bilgi alma ve seçme hakkını ihlali anlamına gelen yasakçı hiçbir uygulamayı kabul etmemiz mümkün olmadığının altını çizerek; tarihi dostluğumuzun ve ekonomik bağlarımızın olduğu ülkelerde aklıselimi göreve davet ediyorum"

O HABERİN TÜRKÇE ÇEVİRİSİ

Ekonomi Bakanlığı'nın paylaştığı Alman Bild Gazetesi ve internet sitesinde yayımlanan haberin Türkçe çevirisi şöyle:

"Pazar günü Erdoğan en sadık bekçi köpeği olan ve üç yıldır Ekonomi Bakanı olarak görev papan Nihat Zeybekçi'yi Köln'e gönderdi. Nihat Zeybekçi provakatif söylemleri ile tanınıyor. Erdoğan karşıtları Zeybekçi'yi sıçan olarak tanımlıyorlar. Başarısız olan darbe girişiminden sonra tutuklananlar için 'bir daha seslerini kimse duymamalı' şeklinde tehdit etmişti. Zeybekci'nin konuşması engellenemedi. Köln'ün belediye başkanı Henriette Reker (60 yaşında ve bağımsız) konu ile ilgili olarak 'Zeybekci'nin toplantısı özel bir toplantı olarak bildirildi ve bu nedenle izin alınmasına gerek yoktu. Yönetim bu konuda çaresiz kaldı. Tıpkı Başbakan Yıldırım'ın Oberhausen'da yaptığı gibi. Zeybekci ilk olarak Leverkusen'de bir konsere katıldı, akşam ise Köln'de bir otelde seçim konuşması yaptı. Bu toplantıda kendisini Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimdeki yardımcısı olarak gösterebildi. Türk Ekonomi Bakanı bir önceki akşam Porz semtindeki yasaklanan konuşmasına karşılık Dom Katedralinin tam karşısında bulunan 'Senats Hotel'de konuşmasını yaptı. 400 kişilik bir özel davetti ve Bild Gazetesi içeri girebildi. Kapının önünde 4 polis ve Deniz Yücel'in serbest bırakılmasını isteyen az sayıda gösterici vardı. Girişte kaos hakimdi ve en sonunda gazeteciler içeri alındı. İçeride Türk ve Alman bayraklarının olduğu bir sahne bulunuyordu, Zeybekci konuşmasına iki saat gecikmeyle başladı. Bakan ilk olarak bu toplantıya izin veren alman makamlarına teşekkür etti. Dinleyicilerin yüzlerinde bu esnada alaycı gülümsemeler vardı. Daha sonra Erdoğan karşıtlarına saldırmaya başladı. 15 Temmuzdaki darbe girişimi ile ilgili olarak ise şunları söyledi: 'Darbenin yenilgiye uğratılması tarih kitaplarına altın harflerle yazıldı.'

Erdoğan lehinde tezahüratlar ve başkanlık sistemi için reklamlar yapıldı. Zeybekçi'ye göre anayasa değişikliği ile birlikte Türkiye daha demokratik olacak. Son olarak katılımcılardan anayasa değişikliği için evet diye bağırmalarını istedi ve istediğini aldı. Alkışlar, çılgınca alkışlar. Köln'ün ortasında Erdoğan Propagandası"

DHA