KIŞ mevsimini Afrika'da geçirdikten sanra Türkiye'ye giriş yapan ve sadece üremek için inen ebabil kuşu, Iğdır'daki Aras Halkalama ve Eğitim İstasyonunda ilk kez halkalandı. Ebabil kuşu, 2006 yılından bu yana halkalanan 184'üncü kuş olarak kayıt altına alındı.
Iğdır İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından arazide bulunan ebabil kuşu, Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Kontrolden geçirilen ebabil kuşun sol kanadındaki teleklerin, sağ kanadındaki teleklerden kısa olması nedeniyle uçma yeteneğini kaybettiği belirlendi. Kırlangıça benzetilen ve halk arasında baharın habercisi olarak tanınan ebabil kuşu hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, şunları söyledi:
'Ebabil, uçarken böcek ve sinekleri avlayarak beslenen bir kuştur. Kanadındaki sorundan dolayı uçma kabiliyetini yitirdiği için araziye konan ve jandarma tarafından bulunan ebabil kuşu bize getirildi. Ebabil kuşu yaklaşık 2 hafta içinde iyileşip yeniden doğaya bırakılacak. Iğdır'daki Aras Halkalama ve Eğitim İstasyonunda ilk defa halkalanan ebabil kuşu, 2006 yılından bu yana halkalanan 184'üncü kuş türü olarak kayıt altına alındı.'

DHA