ESKİŞEHİR ve Bilecik'ten gelen 27 engelli, 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda törenle yemin edip bir gün süreyle sembolik askerlik yaptı.
Bedensel, zihinsel ve işitme engellilere Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı'nda ilk olarak asker giysileri giydirildi. Engelliler daha sonra Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı'na bağlı 1'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda temel eğitim çalışmasına katıldı. Eğitimlerde engellilere asker selamı verilmesi ve esas duruşta bulunulması öğretildi. Eğitimlerden sonra yemin töreni programına geçildi. Engellilerin yemin törenini aileleri de izledi. Engelliler, Türk Bayrağı ile silahların olduğu masalara ellerini koyarak yanlarındaki komutanların da yardımıyla yemin etti.
1'inci Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Erdoğan Gür, temsili askerlik yapan engellilere hitaben konuşma yaptı. Tuğgeneral Gür şunları söyledi:
'Bugün burada askerlik kanunu kapsamında silah altına alınmaları mümkün olmayan vatandaşlarımızın bu hak ve ödevlerini sembolik olarak yerine getirmelerini sağlamak amacıyla toplanmış bulunmaktayız. Öncelikle biraz önce sizlerin huzurunda yemin ederek asker olan, yürekleri vatan sevgisiyle dolu bu genç kardeşlerimize Mehmetçiğimize seslenmek istiyorum. Değerli silah arkadaşlarım. Silah, bayrak ve namusunuz üzerine yemin ederek gerektiğinde vatan için canınızı seve seve feda edeceğinize söz verdiniz. Şimdi sizler bu kutsal görevi yerine getirmek üzere ant içerek göreve başlamış bulunmaktasınız. Bu görevi bir vatan borcu bilip katılmanızdan dolayı sizleri kutluyorum. Burada geçirdiğiniz bir günlük sürenin 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığını ve askerlik mesleğini tanımanız açısından güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Değerli anne ve babalar. Her Türk asker doğar ve her anne ve baba çocuklarının asker olmasını gönülden ister. İşte bugün asker ocağına gönderdiğiniz kınalı kuzularınız için bu dileklerinizin gerçekleştiğine hep beraber şahit olduk. Çocuklarınız artık bu şerefli yuvanın birer ferdi ve Yüce Türk Milletinin Askerleri oldular. Onlarla gurur duyabilirsiniz. '
Yapılan konuşmaların ardından engelliler aileleriyle ve komutanlarıyla birlikte hatıra ları çektirdi. Engelli askerlerden Arda Çolak'ın babası Yüksel Çolak 'Çok duygulu anlar yaşıyoruz. Allah herkese nasip etsin. Bunlar Allahın sevgili kulları. Mutlu olduk, sevindik' dedi.
Engelli 19 yaşındaki Mustafa Uygun'un annesi Perihan Uygun da 'Çok mutluyuz, çok sevinçliyiz. Oğlumu böyle gördüm, daha çok duygulandım. Anlatılmaz bir duygu. O kadar güzel bir şey ki. Allah herkesin evladına göstersin' diye konuştu.

DHA