İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA) ANAYASA referandumu için geri sayım sürerken, liderlerin birbirinden sert çıkışlarına karşılık, sosyal medyada yayınlanan birbirinden renkli ve ilgi çekici çok sayıda klip büyük ilgi görüyor.
16 Nisan'da yapılacak 18 maddeden oluşan referandumda 'Evet' taraftarlarının hazırladıkları kliplerde genellikle güçlü Türkiye'nin bütünlüğü, birliği ve 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişimine karşı milletin karşı duruşu ön plana çıkarıldı. Parti veya kurumların dışında sosyal medyada en fazla ilgi gören klipler Denizli ve Uşak'ta yapılan çekimlerin ardından paylaşıldı. Denizli yöresine ait 'Asmam Çardaktan' türküsünün sözleri 'Aşkım Vatandan' olarak uyarlanırken klipte sevilen halk türküsünde Pamukkale, Laodikya ve Denizli horozu gibi Denizli yöresine ait figürler yansıtıldı.

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan’ın da yer aldığı çok sayıda cirit atı ve ciritçinin katıldığı ’Evet’ klibinde yaklaşık 100 kişi görev alırken, Türkiye'nin ileriye gitmesi için önüne çıkan engellerin aşılma mücadelesi yansıtılmaya çalışıldı. Belediye Başkanı Cahan, klipte Türk milletinin ecdadının at üzerinde nice fetihler yaparak savaşlar kazandığı için bu tercihte bulunduklarını anlattı. İlgi gören diğer klipte ise "Al bayrak inmesin, bu vatan dinmesin, 16 Nisan'da bu yüzden evet" vurgusu yapılırken düzenlenen 'Evet' mitingindeki kalabalıklardan kesitler seçildi. Rıfat Ablay'ın Türkçe, Kürtçe ve Arapça söylediği 'Evet' şarkısı da sosyal medyada büyük ilgi gördü.

"HAYIR" KLİPLERİNDE KADINLAR VE POPÜLER ŞARKILAR
Referandumda 'Hayır' denilmesini isteyen kliplerde kadın grupları ön plana çıktı. Özellikle 'Nar kadın hareketi' isimli grupta sevilen ve her yaştakilerin severek dinlediği şarkıların yeniden düzenlendiği görüldü. Bunlar arasında Ajda Pekkan'ın 1975 yılında üne kavuşturduğu 'Sana Neler Edeceğim, Nuri Sesigüzel'in 'Dolana Ay Dolana', Gökçe'nin 'Tuttu Fırlattı', Barış Manço'nun 'Nane Limon Kabuğu''nın yanı sıra, Trakya’ya özgü şive ile söylenen ‘Ayır Bea’ adlı ‘Hayır’ şarkısının klibi ilgi gördü. Edirne sokaklarında çalan şarkı eşliğinde Roman havası oynayan Nar Kadın Dayanışması’ndan kadınların hazırladıkları kliple de renkli görüntüler yer aldı.

 

DHA