Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki yapılanmasına ilişkin 22'si tutuklu, 3'ü firari 35 sanığın 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla yargılandığı davada 5 sanık adli kontrol şartıyla tahliye edildi. 

Çağlayan'daki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 15 sanık savunma yaptı. Daha sonra tutuklu sanık ile avukatlarının talepleri alındı.

Taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Doç.Dr. Selçuk Aktürk, Yrd. Doç.Dr. Ertan Öznergiz, Abdulkerim Saraçoğlu, İbrahim Aydın ve Suat Demir'in üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumunu dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Mahkeme bu kişiler hakkında adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasına karar verdi. 

Mahkeme heyeti, Doç.Dr Fatih Özbay, Doç.Dr Hatice Dinçer, Doç.Dr Mehmet Şahin, Doç.Dr. Yaşar Hanifi Gedik, Ahmet Tekin, Bayram Türk, Cafer Uyanık, Dursun Ayhan, Esra Şerife Pampal, Hafize Tokgöz, Hülya Yeltepe, İbrahim Kılıç, İnci Çoşkuner, Mahmut Türk, Murat Özkan, Sultan Sönmez ve Volkan Çakır hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin bulunması, eylemlerin yoğunluğu, adli kontrol hükümlerinin yeterli ve etkili hukuksal denetim sağlanmayacak oluşunu dikkate alarak tutukluluk halinin devamına hükmetti. Duruşma, 10 Ağustos'a erteledi.


 

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şüphelilerin Bylock isimli programı kullanmaları, örgütün çağrısı üzerine Bank Asya'ya yeni hesap açıp ya da açılmış olan hesaplara yüklü miktarda paralar yatırdıkları, bazı şüphelilerde örgütsel simge olan 1 doların ele geçirilmesi ve yine örgüt çağrısı üzerine Digitürk platformundan çıkmaları delil olarak gösterildi. Tüm şüpheliler hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

 

DHA