RİZE'nin Fındıklı İlçesi'ne bağlı Yaylacılar Köyü'nde Büyükdere Deresi üzerinde yapımı planlanan Hayat Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılımı toplantısı düzenlendi. HES projesine karşı çıkan yöre halkının bina önünde toplanarak protesto ettiği proje için tutulan tutanak tartışmalara neden oldu. Tutanağı değiştirilmesini isteyen kalabalık binaya girdi, bir odaya kaçırılan görevliler zor anlar yaşadı. Polisle kalabalık arasında arbede yaşandı.
Hayat HES projesini protesto eden Fındıklı Dereleri Koruma Platformu üyeleri ve bölge sakinleri, Dörtyol kavşağında toplandı, 'Yaşam alanlarımız için direniyoruz' pankartı açarak yöresel çalgı tulum ezgileri eşliğinde, 'Dereler özgürdür özgür akacak' sloganı ile yürüyüşe geçti. Grubun önünde köyün kadınları yer aldı. Halk Eğitim Müdürlüğü önünde tulum eşliğinde horon oynayan kalabalık HES karşıtı türküler söyledi, alkışlarla tempo tuttu. ÇED toplantısını yönetmek için polis eşliğinde gelen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve şirket yetkilileri, kalabalığın alkış ve ıslıklarla protestoları arasında binaya girdi. Kabalığı temsilen 4 kişi salona girerken, diğerleri bina önünde bekledi.
HEYETİN ÖNÜNDEKİ SU ŞİŞESİNİ ALDI
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED İzinleri Şube Müdürü Alparslan Kalemci, halkın görüşlerini almak için geldiklerini anlattığı sırada, seçilen temsilciler, halkın katılmaması nedeniyle toplantının yapılamadığına dair tutanak tutulmasını istedi. Buna rağmen heyet başkanının, 'toplantının yapıldığı ancak vatandaşların HES projesini istemediği' yönünde tutanak tutması gerginliğe neden oldu. Görevliler ile temsilciler arasında sert tartışmalar yaşandı.
Bu sırada oturduğu koltuktan kalkan 74 yaşındaki Melahat Alişan, heyetin önündeki su şişesini alarak, 'Su sizden. İçmeyin biz de içmeyelim. Siz yanlış adrese geldiniz. Bu HES'i istemiyoruz, buradan gidin' dedi. Polis Müdürü, elindeki su şişesini aldığı yaşlı kadını yerine oturttu.
ARBEDE YAŞANDI
Tutanağı değiştirmemekte direnen heyet Başkanı Alparslan Kalemci, polisin güvenlik önlemi almasını istedi, binadan ayrılmaya çalıştı. Bu sırada bina dışında bekleyen kalabalıktan bazıları polis engelini aşarak binaya girdi. Polis bunun üzerine heyeti bir odaya kaçırdı. Odaya zorla giren kalabalık ise görevlilerin elinden tutanağı almaya çalıştı. Bu sırada öfkeli kalabalık ile polise arasında arbede yaşandı. Takviye gelen Çevik Kuvvet ekipleri müdahale ederek  kalabalığı dışarıya çıkarttı.
TUTANAK DEĞİŞTİRİLDİ
Yaklaşık 45 dakika boyunca polis kontrolünde odada tutulan görevliler tutanağın değiştirilmesine ikna oldu. Tutanak, 'halkın tepkisi nedeniyle toplantının yapılamadığı' şeklinde  değiştirilince vatandaşlar sakinleşti ve heyet, polisin geniş güvenlik önlemleri altında binadan çıkarıldı. Kalabalık tutanağın değiştirildiği haberini alkışlarla kutladı, ardından bina önünden ayrıldı.

DHA