HAKKARİ'de HDP ve DBP tarafından düzenlenen nevruz kutlamalarında, tertip komitesi tarafından nevruzu simgeleyen renklerin yanına Türk Bayrağı asıldı. HDP Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, 16 Nisan'da yapılacak olan referandumda Hakkari'de en az yüzde 90 'Hayır' oyu beklediklerini, bu hayırların da 'hayra' vesile olacağı umut ettiklerini söyledi.
Hakkari'de HDP ve DBP öncülüğünde Biçer Mahallesi'ndeki Otogar alanında düzenlenen Nevruz kutlamaları saat 11.00'de başladı. Barikatlarla kapatılan alana gelenler polisler tarafından tek tek arandı. Drone ile sürekli havada görüntü alırken, polis ekipleri de geniş güvenlik önlemleri aldı. Hakkari'deki kutlamalarının yapıldığı alana tertip komitasi tarafından nevruzu simgeleyen renklerin yanına Türk Bayrağı da asıldı. Kutlamalara HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Diyarbakır Milletvekili Feleknaz Uca, HDP ve DBP'li yöneticiler ile yaklaşık bin kişi katıldı. Nevruz ateşi de HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Diyarbakır Milletvekili Feleknaz Uca tarafından yakıldı.
HDP'li Milletvekilleri, yerel sanatçıların söyledikleri Kürtçe şarkılar eşliğinde Nevruza katılan vatandaşlarla halay çekti. Bu arada Nevruz'da cezaevlerinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan ve Selma Irmak'ın mesajları da okundu.
Yüksekova ilçesindeki Nevruza polisin müdahale etmesi nedeniyle Hakkari'ye gelen HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise Edirne F Tipi cezaevinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Kürtçe söylediği şarkıyla karşılandı.
Nevruza katılan HDP'li Milletvekilleri tek tek sahneye çıkarak halkı selamladıktan sonra HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım Kürtçe ve Türkçe bir konuşma yaptı. Yıldırım, Yüksekova ilçesindeki Nevruz'da önce elektriklerin kesildiğini, sonra da polisin halka müdahalede bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Botan halkı, onurunu, gururunu şimdi de ferasetinin peşinde olduğu için bu imtihandan geçti. Ama çok şükür Allaha ki; Botan halkı boyun eğmedi. Bedel verdi, ama boyun eğmedi. Buradan hareketle bu Nevruz 2013 yılında Diyarbakır Nevruz bayramında sayın Öcalan'ın manifesto niteliğindeki Türkiye'deki 80 milyon insana sunmuş olduğu bir barışa vesile olsun. Er geç bu savaşın biteceği yer masadır. Bu sebeple diyoruz ki, üniformasının rengi ne olursa olsun sivil-asker hiç fark etmez. Bu ülkede bir gencin kanının akmasına, canının toprağa düşmesine Türkiye halklarının tahammülü kalmamıştır. Buradan hareketle şunu çok iyi bilelim bu Nevruz biziml için barış ve onurun kapısının aralandığı, bu nevruz hakları gasp edilmiş ve inkar- asimilasyosyon politikalarına tabi tutulmuş bütün mazlum halkların özgürlüğünün başlangıcı olacaktır ve bir daha biz savaşı elbirliği ile bitirirsek inanın bu topraklarda bir kurşun sıkılmayacak. 16 Nisan günü bizim için önemlidir. 16 Nisan günü son iki yılda bu halkın başına getirilenlerin hesabının sorulduğu gün olacaktır. Buradaki her bir kardeşimin, her bir kadın yoldaşımın, annelerin, evde, çarşıda, pazarda, sokakta, misafirlikte, kahvede bir dakikamız 16 Nisana kadar boş geçmesin. Hakkari'den en az yüzde 90 'Hayır' bekliyoruz. Hayırda 'hayır' vardır. Bugün bizim için çatışmanın, kaosun, gerginliğin, provokasyonun günü değildir. Programımız sona erince her bir arkadaşımız büyük bir duyarlılıkla alanı terk edecek, provokasyonlara müsaade etmeyecektir. Bir de 4 gün önce yani Cuma günü 4,5 ay aradan sonra bütün Vekil arkadaşlarımızı, Kandıra, Silivri ve Edirne Cezaevlerinde ziyaret ettim. Özellikle tutuklu 13 vekil arkadaşlarımızın selamları var. Vekillerimiz, bizim burada bulunmamız eğer halkımız için özgürlük getirecekse bu dört duvar bizim için kutsaldır' dediler. Bu nedenle dört vekil arkadaşımız sizin verdiğiniz vekaleti taşıdığı için büyük bir gurur ve onur taşıyor."
Konuşmanın ardından Yıldırım, müzik eşliğinde vatandaşlarla kol kola girerek halay çekti. Yerel sanatçılar, cezaevlerindeki tutuklular için uzun hava şarkılar seslendirilirken, bazı kadınların ağladığı görüldü.

DHA