HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, eşgenel başkanlarının da aralarında bulunduğu partisinden 13 milletvekilinin tutuklu olması nedeniyle referandum çalışması yapamadıklarını söyledi. Tutuklu milletvekillerin serbest bırakılması için Anayasa Mahkemesi’ne çağrıda bulunan Pervin Buldan, "Bir referandum sürecinde diğer genel başkanlar, bir partinin genel başkanı, başbakanı her gün Türkiye’nin çeşitli illerinde mitingler düzenlerken bizim arkadaşlarımız cezaevindeler" dedi.
TBMM Başkan Vekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, milletvekilleri Erol Dora, Kadri Yıldırım, Leyla Birlik ve eş genel başkan yardımcıları Fatma Kurtulan ile Sezai Temelli'den oluşan HDP heyeti, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Abdullah Zeydan’ın tutuklu olduğu Edirne F Tipi Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Referandum sürecinde partisinin 13 milletvekilinin tutuklu olması nedeniyle çalışma yapamadıklarını anlatan Buldan, şöyle dedi:
"Bugün Türkiye’nin içerisinde bulunduğu durum, yaşamış olduğu kaos ve krizin en büyük neden ile sebeplerinden birisi siyasi soykırım operasyonlarıdır. Halkın temsilcisi olan 6 milyon oy almış bir partinin eşgenel başkanları, grup başkanvekilleri ve milletvekilleri rehin alınmış durumdadır. Edirne cezaevinde sayın Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan yine Kandıra Cezaevinde Figen Yüksekdağ, Ferhat Encü, Nursel Aydoğan, Meral Danış Beştaş, Ayhan Bilgen, İdris Baluken, Selma Irmak arkadaşlarımız her biri cezaevlerinde rehin durumdalar. Bu haksızlığın ve hukuksuzluğun bir an önce bir an önce son bulması gerektiğini özellikle belirtmek isterim."
Diğer parti genel başkanlarının Türkiye’nin çeşitli kentlerinde mitingler düzenlediği belirten Buldan, Anayasa Mahkemesi’ne çağrıda bulunarak şöyle konuştu:
"Bir referandum sürecinde diğer genel başkanlar, bir partinin genel başkanı, başbakanı her gün Türkiye’nin çeşitli illerinde mitingler düzenlerken bizim arkadaşlarımız cezaevindeler. Sayın Kılıçdaroğlu yine farklı bir ilde referandum çalışması yürüttü. Sayın Bahçeli yakında mitinglere başlayacak. Ancak bizim her iki eş genel başkanımız ve milletvekillerimiz, bu referandum çalışmalarına katılamıyorlar ve cezaevindeler. Bu haksızlığın ve hukuksuzluğun bir an önce son bulması gerektiğini özellikle belirtmek istiyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu konudaki kararını vermesi gerektiğinin altını özellikle çizmek istiyoruz. Tam 133 gündür milletvekillerimiz cezaevindeler ve biz arkadaşlarımız cezaevine alındıkları günden çok kısa bir süre sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptık. Milletvekili arkadaşlarımızın ve eş genel başkanlarımızın bir an önce tahliye edilmelerini içeren bir dilekçeyi Anayasa Mahkemesi’ne verdik. Anayasa Mahkemesi’nin yapması gereken şey Balbay ve Haberal kararını emsal göstererek milletvekillerimizi tahliye etmekti. Ancak henüz dosyalar incelemeye bile alınmamış, Anayasa Mahkemesi bu dilekçeleri gündemine koymamıştır. Buradan Anayasa Mahkemesi Başkanı’na çağrı yapmak istiyoruz. Kendi hukuksuzluğunuzu bizim milletvekillerimiz üzerinden mi denemeye çalışıyorsunuz. Hukuku ayaklar altına alan ve hukuku çiğneyen duruma nasıl tahammül ediyorsunuz Üzerinizde bir baskı mı var Milletvekillerimizin ve eş genel başkanlarımızın dosyalarını incelememeniz için acaba size siyasi irade tarafından bir baskı mı yapılıyor. Eğer baskı yoksa dosyaları neden gündeminize alıp incelemiyorsunuz"
Milletvekillerinin yer aldığı HDP heyeti, açıklamalarının ardından cezaevi önünden ayrılırken, Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri de cezaevi girişi önünde geniş güvenlik önlemleri aldı.

DHA