Hıdırellez, Almanya'nın Rheinland-Pfalz Eyaleti'ndeki Neuwied kentinde, Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü'nün düzenlediği etkinlikle kutlandı.

Yağmura rağmen coşkuyla kutlanan Hıdırellez'e yüzlerce davetli katıldı. Kutlama, çeşme başında “su salımı” töreni ile başladı. Yapılan konuşmaların ardından Türk Halk Müziği (THM) Sanatçısı Sabahat Akkiraz, semah ve deyişler söyledi. Bulgaristan Ali Koç Baba Semah Ekibinin semah gösterisi etkinliğin en ilgi çeken bölümlerinden oldu. Hayali Deniz Özgökbel kukla gösterisi, Özkan Birim ebru sanatı, Köln Halkevi ise halk danslarıyla etkinliğe renk kattı. Haydar Baba ile Hüseyin Babanın lokma gülbenkinin ardından konuklar yemeklerini yedi. Hıdırellez kutlaması halaylarla son buldu.

İnsanlık tarihinin en önemli kültürel değerlerinden biri

Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü adına konuşma yapan Gülizar Cengiz şunları söyledi: “Hıdırellez geleneği bizim sadece Anadolu'da yaşadığımız ve yaşattığımız bir inanç değil aynı zamanda çok geniş coğrafyada yaygın olarak kutlanan, insanlık tarihinin en önemli kültürel değerlerinden biridir. Hıdırellez her yıl 5 Mayıs'ın 6 Mayıs'a bağlandığı gece ve gün dilekler dilenerek şenliklerle kutlanır. Bu gelenek binlerce yıldır Horasan'da, Anadolu'da, Balkanlar'da özel şenliklerle kutlanarak günümüze kadar gelmiştir. Alevi Bektaşi inancında Hızır'ın çok önemli bir yeri vardır. O, kendisini seven iyi insanların yardımına koşan Bozatlı Hızır'dır. Biri gurbete giderse onu Hızır'a emanet ederiz. Bir yavru yolladım gurbet ellere/Emaneti sana Bozatlı Hızır/Seni Bekçi derler de nice ellere/Emaneti sana Bozatlı Hızır, deriz. 'Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez' sözü bize bir umut kaynağıdır. Bereket ve bolluğu ifade etmek için 'Hızır eli değmiş' deriz. Hızır bazı yörelerde peygamber olarak kabul edilirken, bazı yörelerde bilge bir kişi olarak kabul edilir.”

Hıdırellezde dilenen dileklerin kabul olduğunu dile getiren Gülizar Cengiz, konuşmasının devamında insanlık için barış, huzur ve eşitlik dileklerinde bulundu.

Başkonsolos elma fidanı dikti

Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin ise, “Yağmurlu bir günde, Hıdırellezin coşkusunda, mutluluğunda bizleri bir araya getirdiği için Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü'nün tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum. Ne kadar doğru bilmiyorum ama eğer Hıdırellez'de yağmur yağarsa Hızır Aleyhisselam ile İlyas Peygamberin buluşmasına gökler o kadar sevinir ki duramaz ağlar derler. Bugünü o anlamda görmek istiyorum. Yağan yağmur mutluluğumuzu, coşkumuzu etkileyecek bir şey değil esasında, ben bu yağmuru bir mutluluğun ifadesi olarak alıyorum. Ateşlerimizin yanmasını, sözlerimizin söylenmesini, sazlarımızın çalınmasını etkilemeyecektir” dedi.

Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin daha sonra, eşi Meral Engin ile birlikte, beraberinde getirdiği elma fidanını Enstitü'nün bahçesine dikti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
---------------------------

-Su salımı töreni

-Gülizar Cengiz'in konuşması

-Başkonsolos Hüseyin Emre Engin'in konuşması

-Sabahat Akkiraz semah söylerken

-Bulgaristan Ali Koç Baba Semah Ekibi semahı

-Lokma gülbenki

-Bulgaristan Ali Koç Baba Semah Ekibi halk dansları

-Hayali Deniz Özgökbel kukla gösterisi

-Başkonsolos Engin ve eşi elma fidanı dikerken

-Halay

DHA