MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde 2'nci Dünya Savaşı sırasında İsmet İnönü ile Winston Churchill arasında 30- 31 Ocak 1943 tarihlerinde yapılan görüşmenin 74'ncü yıldönümü nedeniyle anma etkinliği düzenlendi. 
Yenice Mahallesi'nde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başlayan etkinliğe Tarsus Belediye Başkanvekili Hüseyin Boro, Çağ Üniversitesi Genel Sekreteri Em. Hava Tuğgeneral Veli Köroğlu, Çağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi emekli Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törene katılanlar daha sonra bando eşliğinde yürüyerek, etkinliğin yapılacağı İnönü-Churcill Barış Parkı Salonu'na geldi. Burada konuşan Başkanvekili Boro, Türkiye'nin 20 yüzyıldaki en vahşi savaşın dışında kalarak tüm komşuları arasında barışı yaşayan tek ülke olduğunu söyledi. Boro, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill arasında Yenice Tren İstasyonu'nda 1943 yılında çok önemli bir görüşme yaptığı belirterek şöyle dedi:
"Bu yıl 74'ncüsünü kutladığımız bu buluşma tarihe 'Adana Görüşmesi' olarak geçmiştir. 1 Eylül 1939 tarihinde Avrupa'da başlayan 2'nci Dünya Savaşı, 1943 yılına gelindiğinde dünyanın çeşitli ülkelerine yayılmış ve tüm vahşetiyle devam etmekteydi. Birçok ülke işgal edilmiş, şehirler yakılmış, yıkılmış ve özellikle Orta Avrupa devletleri üzerine adeta bir kabus gibi çökmüştür. Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ilkesinden hareketle, devlet adamlarımız yurdumuzda her türlü güvenlik önlemlerini almakla birlikte, bu savaşta kesinlikle tarafsız kalmayı kendilerine şiar edinmişlerdir."
Etkinlikte Çağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emetli Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba, Yenice İnönü-Churchill görüşmeleri hakkında bilgiler vererek o zamanki durumu anlattı. Konuşmaların ardından protokol Beyaz Vagonu gezerek hatıra defterini imzaladı ve günün anısına çektirdi.


 


 

DHA