BALIKESİR'deki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı öncesi devlet yöneticilerini 19 Mayıs'ta Atatürk'e sahip çıkmaya ve resmi törenlere katılmaya çağırdı.
Balıkesir'deki bazı sivil toplum kuruluşları ortak bir bildiri hazırlayarak, protokolü 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenine katılmaya davet etti. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Balıkesir Şubesi'nin hizmet binasında yapılan basın açıklamasına Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Eğitim-İş, Balıkesir Çağdaş Eğitim Vakfı, Balıkesir Güzel Sanatlar Derneği, İş Kadınları Dayanışma Derneği, CHP ve Vatan Partisi başkan, yönetici ve temsilcileri katıldı.Hazırlanan ortak bildiriyi okuyan ADD Şube Başkanı İlhan Öner, 19 Mayıs'ın sadece ulusal bir bayram değil, milli mücadelenin başlangıcı, ulusal bağımsızlık ateşinin yakıldığı gün olduğunu belirterek son dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ü itibarsızlaştırma çabalarının arttığını öne sürdü. Öner, şöyle konuştu:
 'Mustafa Kemal ve dava arkadaşları, yaşamları boyunca ulusal egemenlikten, özgürlük ve bağımsızlıktan asla ödün vermedi. Günümüzde 'küreselleşme' adı altında ortaya çıkan yeni emperyalizmin ve onun işbirlikçilerinin Türkiye üzerindeki oyunlarını bu bağlamda değerlendirmek gerekir. Onlar bağımsızlığı, ulusalcılığı, ulusal bayramları toplumun belleğinden silip atmak istiyorlar. Bu itibarsızlaştırma çabaları, bu önemli günlerin değerini, ulusumuzun gözünde daha da artırmaktadır. Bu önemli günde, bir süredir resmi törenlere katılmayan tüm devlet yöneticilerimizin, valilerin, kaymakamların, üst düzey bürokratların büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'e saygı sunmalarını ve törenlerde en önde bulunmalarını istiyoruz. Bu duyarlılığı beklemek bu ulusun her ferdinin hakkıdır. Türk devrimi ve cumhuriyet kazanımlarını sonsuza kadar yaşatmaya kararlı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri olarak bizler, ulusal bayramlarımıza sahip çıkmayı ve onları ilk günkü coşkusu ile kutlamayı sürdüreceğiz.19 Mayıs 1919'un 98'inci yıldönümünde Atatürk ve dava arkadaşlarını şükranla anıyor, tüm halkımın bayramını kutluyorum.'
BASIN AÇIKLAMASINA İZİN YOK, FENER ALAYI SERBEST
Basın açıklamasını önce Yeşilli Meydanı'nda yapmak istediklerini ancak Balıkesir Valiliği'nce güvenlik gerekçesiyle buna izin verilmediğini açıklayan grup, Valilik'ten ADD'ye gönderilen resmi yazıda, 'Basın açıklaması Valiliğimizce uygun görülmemiştir' ifadesinin yer aldığını belirtti. Valilik 19 Mayıs Cuma günü sivil toplum kuruluşlarının saat 09.30'da Atatürk Anıtı'nda gerçekleştireceği çelenk sunumu ile 20.30'da düzenleyeceği Fener Alayı'na izin verdi.

DHA