YAŞAMA Dokunanlar Platformu tarafından düzenlenen 'Türkiye Kültür Ürünleri Oskarı Yarışması'na Samsun İl Kültür Müdürlüğü tarafından aday gösterilen Şekerci Faris Tarihi Bafra Lokumcusu, 'manda kaymaklı lokum' ile kalite birincilik ödülünü kazandı.
Yaşama Dokunanlar Platformu tarafından organize edilen Türkiye Kültür Ürünleri Oscar Yarışması'na Samsun İl Kültür Müdürlüğü tarafından aday gösterilen Şekerci Faris Tarihi Bafra Lokumcusu, 'manda kaymaklı lokum' ile 96.8 puanla en yüksek puan alarak, finale yükselmesinin sonrasında düzenlenen törenle kalite birincilik ödülünü aldı. Geçen 26 Nisan'da İstanbul'da yapılan ödül töreninde 8 kategoride 63 ilden 320 ürünün katıldığı yarışmada kalite birincilik ödülünü Şekerci Faris Tarihi Bafra Lokumcusu adına Dilek Yüksel aldı.
Şekerci Faris Tarihi Bafra Lokumcusu'nda Yüksel ailesi tarafından 4 kuşaktır lokum üretimi yapılırken ailenin 4'üncü kuşak lokum üreticisi olan 41 yaşındaki Faris Yüksel, 'Büyük dedem Şükrü Efendi 1887 yılında lokumculuğa başlıyor. Ardından bu mesleği devralan dedem Faris Yüksel, manda kaymaklı lokumu üreten ilk kişi. Ondan sonra da babam Çetin Yüksel, 4'üncü kuşak olarak da ben bu mesleği devam ettiriyorum. Biz 1.5 asırdır sülale olarak lokum üretiyoruz. Manda kaymaklı lokum da bizim için bir üründen ziyade bir kültür, nesilden nesille aktarılan bir lezzet. Ailemin hikayesi ile başvurduğumuz yarışmada 96.8 ile en yüksek puan alarak finale kalmıştık. Daha sonra finalde kalite birincilik ödülünü kazandığımız için çok mutluyuz. 4 nesildir aile mesleğini sürdürmekte olduğumuz kültür mirası olan manda kaymaklı lokum Türkiye genelinde böyle bir birincilik kazandı' diye konuştu.
Bulunduğu tarihten günümüze manda kaymaklı lokumu orijinal tarifine uygun olarak hiçbir değişiklik yapmadan ürettiklerini söyleyen Faris Yüksel, 'Bu ödül bizim açımızdan bu lokumu 1936'da ilk bulan kişi olan dedem şekerci Faris Yüksel'e verildi. Bu lokum öyle bir noktaya geldi ki Samsun denilince ilk akla gelen ürünlerden birisi oldu. Bu lokumun en büyük özelliği kaymak ve lokum aynı anda damakta erir ve aynı anda o lezzet alınır. Kaymak Kızılırmak Deltası'nda yetiştirilen mandalardan elde edilir' diye konuştu.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün tavsiyesi ile katıldıkları 'Türkiye Kültür Ürünleri Oskarı Yarışması'nda kalite birincilik ödülü kazanmaktan çok mutlu olduklarını söyleyen Dilek Yüksel ise 'Hem Samsun için hem ailemiz için çok değerli bir ödül olduğunu düşünüyorum. Eşim ve kayınpederim ile manda kaymaklı lokumu üretmeye devam ediyoruz. 4 kuşaktır devam eden bir aile kültürünü sürdürüyoruz. İnşallah gelecek nesillerimizde bu kültürü devam ettirecek' dedi.

DHA