GİRİŞİMCİLİK, e- ticaret ve iletişim teknolojilerindeki yeniliklerinin görüşüldüğü, 50'inci 'Türkiye Teknoloji Buluşmaları’ toplantısı Trabzon’da yapıldı.
Turkcell ana sponsorluğunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) işbirliğinde, 'Eticaret Sürekli Eğitim Merkezi' tarafından organize edilen 'Türkiye Teknoloji Buluşmaları', yaklaşık 500 kişinin katılımıyla Trabzon'da gerçekleştirildi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ev sahipliğinde Ramada Otel'de organzie edilen toplantıda teknolojinin ve internet tabanlı iş modellerinin öne çıkması beklenen sunumlarda, girişimcilik, e-ticaret ve iletişim teknolojilerindeki yenilikler masaya yatırıldı, teknolojik girişimcilikte farkındalık oluşturuldu. İşine teknolojinin gücünü entegre etmek isteyenlerin etkinliğine Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile çok sayıda girişimci katıldı.
'AMACIMIZ İSTİHDAM SORUNUNU ORTADAN KALDIRMAK'
Oranizasyonun açılışında konuşan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, amaçlarının istihdam sorununu azaltmak olduğunu belirterek, "Yıllardan beri Trabzon Ticaret Sanayi Odası olarak, girişimçilik eğitimleri düzenliyoruz ve gençlerimizi girişimci olmaya teşvik ediyoruz. Amacımız istihdam seferberliğidir. Bu konuda ortaklaşa bir çalışma yürütüyoruz. Amacımız istihdam sorununu ortadan kaldırmak veya azaltmak. Trabzon Ticaret Sanayi Odası olarak madem ki, ticaret ve sanayinin temsilcileriyiz bu çağda sanayici üreteceğiz, yetiştireceğiz ki daha fazla istihdama katkı sağlasınlar. Amacımız daha fazla girişimci ve onların da dünyaya açılmasıdır."
Trabzon Valisi Yücel Yavuz da dünyanın en dinamik genç nüfüsunun Türkiye'de olduğunu ve bunun da bir fırsat olduğunu ifade ederek, günümüz çağında teknolijinin nitelikli kullanılması gerektiğini söyledi.
SUNUM YAPTILAR
Turkcell Direktörü Murat Küçüközdemir, GittiGidiyor Satış Direktörü Bülent Elçin, 
Hepsiburada Satış Müdürü Ziya Kızıltan, Ayen Software CEO'su Enis Arslanoğlu, F.I.T Solutions CEO'su Koray Gültenin Bahar, Q'in Medya, Ajans Başkanı Çiğdem Özkan, Hepsipay Satış Müdürü Yiğit Barut, Pepakura Ajans Başkanı Aykut Duman, Fotometrik360 CEO'su Aydın Karadöller, Eticaretsem Kurucusu Merter Özdemir, Sefamerve.com CEO'su Mehmet Metin Okur ve Ticimax Eticaret Sistemleri CEO'su Cenk Çiğdemli de toplantıda sunumlar gerçekleştirerek çalışmları hakkında bilgilendirmede bulundular.
TEKNOLOJİK YATIRIMLAR SÜRÜYOR
Turkcell Direktörü Murat Küçüközdemir yaptığı sunumda, devletin teknolojlik yatırımlara ağırlığını artırdığını anlattı, bunun daha artması gerektiğini söyledi. Türkiye'de fiber altyapının oluşturulduğunu ve biligisayarın çağımızda artık akıllı telefonlar olduğunu ifade etti. Veri merkezi noktasında kurumlarının çok ciddi çalışmaları olduğunu belirten Küçüközdemir, "Turkcell olarak veri merkezi noktasında çok ciddi yatırımlarımız ve çalışmalarımız var. Veri merkezi alanında Türkiye'nin bir bölgesel güç olması için gerek İstanbul'da, gerek Ankara'da, İzmir ve çeşitli bölgelerde veri yatırımları yapmaya devam ediyoruz" dedi.
E-TİCARETTİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIYORUZ
Hepsiburada.com Satış Müdürü Ziya Kızıltan da, yaptığı sunumda salondaki katılımcılara 'Hiç internet üzerinden alış veriş yaptınız mı' sorusunu yöneltti, günümüzde e-ticarette güvenilirliğin önem arz ettiğini söyledi. Türkiye’nin genç nüfusu sebebiyle e-ticaretin dünya ortalamasından daha yüksek bir hızla büyüdüğünü vurgulayan Kızıltan, "Aslında bakıldığın internet hayatımıza 5-10 yıldır girmeye ve alışkanlıklarımızı da değiştirmeye başladı. Bunun en başında gelen de alışveriş alışkanlıklarımızın değişmesidir. İnsanlar online ortamda çokça çeşit bularak alışveriş yapmaya başladı. Türkiye'de ve dünyada bu pazar hızla büyüyor. Bunun etkeni ise internet ortamının giderek yaygınlaşmasıdır. E-ticaret çok büyük bir büyüme kat etmiş durumda. Türkiye'nin yıllık yüzde 35 oranında e-ticarette büyüme kat ettiğini görüyoruz. Dünyada ise bu oran yüzde 18 civarında. Dünyanın iki katı kadar büyüyoruz. Yaptığımız bütün pazarlama çalışmlarıya aslında biz Türkiye'de e-ticaretin önündeki engelleri kaldırıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla son 5 yılın en sevilen markası olarak seçilmiş bulunmaktayız" ifadelerini kullandı.
AYLIK 60 MİLYON ZİYARETÇİ
Hepsiburada.com hakkında değerlendirmede bulunan Hepsiburada.com Satış Müdürü Ziya Kızıltan şöyle konuştu:
"Hepsiburada.com olarak bütün teknolojik alt yapımızı, bütün pazarlama gücümüzü katılımcılara fayda sağlayacak şekilde hazırladık. Yaklaşık 1 buçuk yıl önce 'pazar yeri' modelimizle hizmet sunmaya başladık ve 7 binin üzerinde iş ortağımız var. Hepsiburada.com olarak günlük 2 milyonun üzerinde, aylık da 60 milyon ziyaret alıyoruz. E-ticaret hızla büyüyor. E-ticaretin önündeki güven engelini, hepsiburada.com olarak biz, diğer bütün firmalar yaptığımız çalışmalarla ortadan kaldırmaya çalışıyoruz ve her geçen gün biraz daha mesafe alıyoruz."
'HIZLI SANAL POS VERİYORUZ'
Hepsipay Ticari Grup Başkanı İlknur Uzunoğlu ise, Hepsipay'ın güvenli bir ödeme sistemi olduğu dile getirerek, "Bireylere ve şirketlere hizmet vermek adına kurulduk. KOBİ'lere verdiğimiz hizmetlerle ilgili bilgi vermek amacıyla buradayız. Mobil veya online dünyada bir şeyler satıyorsanız bunların tahsilatını yapabilmek için sanal posa ihtiyacınız var. Eğer bunu bir de taksitli satabilmek istiyorsanız bugünkü Türkiye pazarı gerçekleriyle 6 banka ile anlaşmanız, entegrasyon yapmanız gibi şeyler lazım. Biz şirketlere, 'Bizimle çalışın' diyoruz, tek anlaşma, tek entegrasyon ve tek komisyonla bu 6 bankayı bir günde onlara mümkün kılıyoruz. Hızlı sanal pos veriyoruz. Kobilerin dijitalleşmesine ödemeler ayağında yardımcı oluyoruz" dedi.
Toplantıya katılan girişimicler daha sonra etkinlikte oluşturulan birçok şirketin standını gezerek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

DHA