TUNCELİ'de siyasi parti ve sivil toplum kuruşları ayrı, Tunceli Valiliği ve Belediyesi de ayrı olarak hazırladıkları programlarla nevruzu farklı alanlarda kutladı.
Sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin birlikte kutladığı nevruz programının dışında Tunceli Belediyesi'nin hazırladığı nevruz programı aynı anda iki farklı alanda gerçekleştirildi. İlk olarak saat 11.00'da valilik ve belediyenin ortaklaşa düzenlendiği nevruz kutlamaları başladı. Bu kutlamalarına Vali ve Belediye Başkan Vekili Osman Kaymak, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karataş, Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ubeyde İpek, Emniyet Müdürü Doğu Ateş ile İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tekin Aktemur ve birçok vatandaş katıldı.
Valilik ve belediyenin düzenlediği Nevruz kutlamaları Cumhuriyet Meydanı yeraltı çarşısı üzerinde gerçekleştirildi. İlk olarak Nevruz ateşi yakılırken, Vali Kaymak ile diğer yetkililer ateş üzerinde atladıktan sonra, Örs'te demir dövdü. Protokol üyeleri yumurta tokuşturduktan sonra konuşan Vali Kaymak, Nevruz'un tarihçesi hakkında bilgi vererek, "Bu Nevruz programını İranlılar, Türkler, Kürtler, İslamiyet öncesinden beri kutlamaktadırlar. Hatta Ergenekon'dan çıkış destanına baktığımızda orada demirin eritilerek çıkılması da, yorumcular tarafından bir Türk geleneği olduğu söylenir. Bu tür tartışmalara girmek istemiyoruz ama bilinen bir gerçek var ki, bu coğrafyada kutlanan eski bir gelenek" dedi.
Alevi Dedeleri'nin okuduğu deyişlerden sonra yöresel folklor gösterisi yapıldı ve tören sonunda, katılımcılara etli pilav ikramı yapıldı.
SEYİT RIZA MEYDANI'NDAKİ KUTLAMA
Sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi partilerin ortak düzenlediği Nevruz kutlaması ise saat 12.00'de Seyit Rıza Meydanı'nda gerçekleştirildi. Sıkı güvenlik önlemleri altında alana giren herkesin üstü aranırken, Nevruz kutlamaları için Seyit Rıza Meydanı'nda yaklaşık 2 bin kişi toplandı. Tören başlamadan önce sahneye çıkan yerel sanatçıların söylediği türkülerle coşan kalabalık, uzun süre meydanda halay çekti.
HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, sivil toplum kuruluşu ile diğer siyasi parti temsilcileri hep birlikte Nevruz ateşini yakmasıyla birlikte kutlamalara başlandı. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü törenlere yöresel Kürt kıyafeti giydiği görüldü. Bazı siyasi parti ve STK temsilcisinin konuşmalarından sonra konuşan HDP'li Önlü, eş genel başkanları ile birçok milletvekilinin cezaevinde olduğunu belirterek, "Kürt halkının temsilcileri sudan gerekçe ile içeri tıkıldı. Onlarca belediyeye kayyum atandı. Bizler bu durumları asla kabul etmiyoruz. Halkın iradesi asla hapsedilemez. Nevruz barış ve kardeşliktir. Barış gelinceye kadar mücadelemizi devam ettireceğiz" dedi.
Yapılan konuşmalardan sonra yerel sanatçıların konseriyle devam eden Nevruz etkinlikleri Tunceli'de olaysın geçti.

DHA