TURİST Rehberleri Odası (AYTRO) ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu'nun kaçak turların önlenmesiyle ilgili yaptıkları uyarıdan 5 gün sonra Marmaris yolunda facia yaşandı.
AYTRO ile TÜRSAB'ın yaz aylarının gelmesiyle birlikte kaçak turların artış gösterdiğini belirterek önlem alınmasını istemelerinin üzerinden bir hafta geçmeden Marmaris yolunda yaşanan facia, denetimlerin yetersizliğini ortaya serdi. AYTRO Başkanı İsa Levent Gürçavdı, bu tür faciaların yaşanacağının uyarısını ısrarla yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
'Daha geçen hafta denetimsizliğin birçok can yakabileceğini söyledik. Duyurular, el ilanlarıyla, acentesiz ve profesyonel rehbersiz turların standartlara uyulmadığı için vatandaşın can güvenliğini tehlikeye attığını belirttik. Yaptığımız bu uyarı 5 gün önce bazı basın yayın organlarında yer aldı. Kimse bu uyarılarımızı dikkate almadığı için Marmaris yolundaki facia yaşandı. Eğer aynı duyarsızlık devam ederse daha çok facialar yaşanacak.' 
Gürçavdı, bu tespitlerini 3 Mayıs günü Aydın Valiliği'ne verdikleri resmi yazı ile perçinlediklerini söyledi.
BİR UYARI DA APALI'DAN
Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Ahmet Zeki Apalı da iç turizmin deneyimsiz, denetimsiz ellere bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Apalı, bu tür gezilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir seyahat acentesi tarafından düzenlenmesi, Ulaştırma Bakanlığı'nın günübirlik gezilerde tek şoför ile saat 06.00'dan önce hareket edilmemesi kuralına uyulması ve turlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ruhsatname, Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından çalışma kartı verilmiş en az bir rehber bulundurulması gerektiğini söyledi. Apalı şöyle konuştu:
'Bu kurallara uyulması durumunda aracın donanımı, şoförü ve diğer şartları kontrol edilecek. Acentalar araçların teknik donanımlarının tam, yolcuların sigortalı olmalarını ve rehberli tur yapmalarını sağlayacak. Bütün bu uygulamaların sonucunda daha güvenli tur yapıp, edineceğimiz sağlıklı ve doğru bilgilerle toplumsal gelişime de katkı sağlamış olacağız. İç turizm ve okul gezilerinde yoğun bir döneme giriyoruz. Acı kaza haberleri almamak adına şimdiden bu konuda tedbirler almalıyız. Yukarıda verdiğim yasal yükümlülüklere dikkat etmeyen yöneticiler olabildiği gibi, kontrol etmesi gereken il müdürlükleri yetkilileri de kendilerine yapılan baskı nedeniyle gördükleri usulsüzlükleri kayda geçirememektedir. Çocuklarını geziye gönderen anne babalar, belediye gezilerine katılan yurttaşlar bu şartların sağlanıp sağlanmadığının takipçisi olmalıdır.'

DHA