Bugün öğle saatlerinde, Menderes İlçesi ile eskiden belde olan Gümüldür arasında kalan kırsal Deliömer Mahallesi yakınlarında, belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. İzmir'e içme suyu sağlayan Tahtalı Barajı'nın da karşı tarafından bulunan bölgedeki yangını söndürmek için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri harekete geçti.

Alevlere 50 arazöz, 300 orman işçisi, 3 helikopter ve 2 uçak ile müdahale edilmeye başlandı. Yaklaşık 50 hektarlık bozuk orman ve ormanlık alanda etkili olduğu belirtilen yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürüyor. Hava ekipleri yangını söndürmek için barajdaki sudan faydalanıyor.

resimid_3653185

SU VE ELEKTRİK KESİNTİSİNE NEDEN OLDU


İzmir'in Menderes ilçesindeki Gümüldür bölgesinde çıkan orman yangını nedeniyle bazı enerji nakil hatları zarar görünce Menderes, Buca, Karabağlar, Gaziemir, Konak bölgesinde sular kesildi. Menderes, Gümüldür ve Özdere bölgelerine elektrik de verilemedi.

resimid_3653468
İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürü Fügen Selvitopu, TEDAŞ'ın, yangının enerji nakil hatlarında tehlike yaratacağı gerekçesiyle elektriği kesmesi nedeniyle Tahtalı Barajı'ndan Arıtma Tesisi'ne su aktaran pompaların çalışamadığını söyledi.

resimid_3653469

Bu nedenle Menderes, Buca, Gaziemir, Karabağlar ve Konak'ın bir kısmının saat 15.30'dan itibaren su alamadığını belirten Selvitopu, "Yangının sönmesi ve soğutma çalışması sonrası TEDAŞ hatta elektrik verebilecek. Biz Karabağlar ve Konak'taki bölgeleri kısmen güneydeki depolardan besleyeceğiz. TEDAŞ elektriği yangına uzak başka bir hattan besleyebilmek için çalışıyor. Su akmayan bölgelere tankerlerle su takviyesi yapacağız" dedi.

resimid_3653471 İZMİR'İN MENDERES İLÇESİNDEKİ GÜMÜLDÜR BÖLGESİNDE ÇIKAN ORMAN YANGINI NEDENİYLE BAZI ENERJİ NAKİL HATLARI ZARAR GÖRÜNCE MENDERES, BUCA, KARABAĞLAR, GAZİEMİR, KONAK BÖLGESİNDE SULAR KESİLDİ.


ÇEVRE İLLERDEN TAKVİYE EKİPLER SEVK EDİLDİ

İzmir'in Menderes İlçesi'ndeki orman yangınına Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesi yetersiz kalınca, Manisa, Balıkesir, Aydın ve Muğla illerinden de takviye ekipler bölgeye sevk edildi. Alevlere 6 helikopter, 4 amfibi uçak, 100'e yakın arazöz ve yüzlerce orman işçisiyle müdahale sürüyor. İzmir itfaiyesi de çalışmalara destek veriyor. Söndürme çalışmalarına katılan ekipler, sarp kayalıklardaki ormanlık alana müdahale yerine, genişlemesini önlemek için belli noktalarda önlemlerini arttırdı. Bu arada Menderes-Gümüldür karayolundaki trafik akışına da izin verilmedi.

Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangının yaklaşık 60 hektarlık bir alanda etkili olduğunu belirtti.

resimid_3653491 MENDERES, GÜMÜLDÜR VE ÖZDERE BÖLGELERİNE ELEKTRİK DE VERİLEMİYOR.


SU VERİLMEYE BAŞLANDI

İzmir'in Menderes İlçesi Gümüldür bölgesinde çıkan orman yangınında Tahtala Barajı'ndan arıtma tesisine su sağlayan pompaların, elektrik nakil hatlarındaki arıza nedeniyle durması sonucu kentin bazı ilçelerinde yaşanan su kesintisine çözüm bulundu.

Elektrik dağıtım şirketi TEDAŞ, barajın kuzeyindeki bir hattan enerji sağlayınca pompalar, saat 18.30'da tekrar çalıştı. Kente su verilmeye başlandı. Buca, Gaziemir, Karabağlar ve Konak'ta vatandaşların akşam saatlerine kadar suya kavuşacağı bildirildi.

Menderes'in Gümüldür, Özdere gibi sahil kesimlerinde ise elektrik kesintisi sürdüğü için hala su verilemiyor.

resimid_3653492 İZMİR'İN MENDERES İLÇESİNE BAĞLI KIRSAL DELİOMER MAHALLESİ YAKINLARINDA ORMAN YANGINI ÇIKTI.


ONLARCA ZEYTİN AĞACI ZARAR GÖRDÜ

İzmir'in Menderes ilçesinde, ormanlık alanda çıkan yangını 8 saat geçmesine rağmen söndürme çalışmaları devam ederken, onlarca zeytin ve meyve ağaçları yangın nedeniyle zarar gördü.

Menderes ilçesi Şaşal Mahallesi yakınlarındaki makilik alanda yangın çıkan yangın hala kontrol altına alınamadı. Henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına 5 helikopter, 5 uçak, 300 orman işçisi, 300 arazöz veiş makinesi müdahale ederken, yangın 100 hektarlık alanda etkili oldu.

 

resimid_3653498 50 HEKTARLIK ALANDA ETKİLİ OLDUĞU BELİRTİLEN YANGINI SÖNDÜRMEK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR.


SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI GECE GEÇ SAATLERİNE KADAR DEVAM EDECEK

Yerleşim yerlerine yakın alandaki yangın için onlarca ekip teyakkuz halinde beklerken, alevlere teslim olan ve söndürülen bölgelerdeki zararda ortaya çıktı. Yangın nedeniyle bir traktöründe zarar gördüğü gözlemlenirken, onlarca ağaçta alevlerden zarar gördü. Bu ağaçlar arasında zeytin ve meyve ağaçlarının ağırlıkta olduğu görüldü. Öte yandan bölge, yangınla birlikte karanlığa gömüldü. Yangın enerji nakil hatlarına zarar verirken, İzmir'in içme suyu ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajının enerjisini sağlayan hatlarda zarar gördü. Bu nedenle Konak, Karabağlar, Gaziemir, Buca gibi büyük ilçelerde su kesintisi yaşandı. Bölgede yaşayan Ali Akkaya (70) zararının boyutunun 60 bin lira olduğunu belirterek, ağaçlarının zarar gördüğünü söyledi.

Yangına müdahalenin gecenin geç saatlerine kadar devam edeceği belirtiliyor.

resimid_3653497 İZMİR'İN MENDERES İLÇESİNE BAĞLI KIRSAL DELİOMER MAHALLESİ YAKINLARINDA ORMAN YANGINI ÇIKTI. 50 HEKTARLIK ALANDA ETKİLİ OLDUĞU BELİRTİLEN YANGINI SÖNDÜRMEK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR.


YANGIN DEVAM EDİYOR

İzmir'in Menderes İlçesi'ndeki orman yangınını söndürme çalışmaları saat 23:10 itibariyle devam ediyor. Havaların kararmasıyla birlikte havadan müdahale durdurulurken, Orman Bölge Müdürlüğü ile itfaiye ekiplerinin ise karadan müdahalesi sürüyor.

Yangında şu ana kadar yaklaşık 200 hektarlık alanın zarar gördüğü belirtildi.