20 0

BİRİNCİ HABER

İDDİANAMEDE; 19 Aralık 2013’teki, “Bakan’ın başını ağrıtacak görüntüler” başlıklı haberin takip görüntüsünü “polisler Yaşar A. ve Ahmet U.’nun SÖZCÜ’ye haricen ulaştırıldığı” öne sürülüyor.

06szt11_ank

Sözcü Cevap veriyor

O haberde kullandığımız fotoğrafların orjinalleri yukarıda... Fotoğrafları ve haberi, abonesi olduğumuz Doğan Haber Ajansı (DHA), “operasyonun öncesi ve sonrası” ile servis etti. SÖZCÜ, bu fotoğrafların üstteki iki karesini birinci sayfasında kullandı. DHA’nın fotoğraflara ilişkin “resimaltı-bilgi-info” kısmında, “17 Aralık operasyonu dosyasına giren teknik takip fotoğrafları hedefteki kişilerin gece-gündüz, sokakta-evde, ofiste-havalimanında, çarşıda-pazarda izlendiğini, her adımlarının da kare kare kayda geçirildiğini gösteriyor” yazıyordu. Altında da, “İSTANBUL-DHA” imzası vardı. Bu haberin SÖZCÜ’de yayımlanmadan önce internette çıkmış videosu bile var. Bugün bile https://www.youtube.com/watch?v=U69lUeU5NEs adresinde izlenebiliyor.

İKİNCİ HABER

İDDİANAMEDE; 19 Aralık 2013 günü yayımlanan Barış Güler ve Rıza Sarraf’ın bulunduğu fiziki takip görüntüsünü “polisler Gürkan T. ve Volkan D.’nin SÖZCÜ’ye haricen ulaştırdığı” öne sürülüyor.

222

Sözcü Cevap veriyor

Sürmanşetimizin solundaki kutu taşıyan polis fotoğrafını DHA MUHABİRİ OZAN URAL çekti. DHA da, 18 Aralık 2013 günü saat 11.19’da abonelerine servis etti. Fotoğrafın altındaki bilgi notunda, “Halk Bankası Genel Müdürü’nün evinde bulunduğu ve içinde 4 buçuk milyon dolar bulunduğu iddia edilen kutular ve el konulan diğer malzemeler emniyete getirildi” yazıyordu.
Sürmanşetimizin sağındaki Barış Güler’in fotoğrafını, DHA MUHABİRİ ÖZKAN ARSLAN çekti. Ajans bu fotoğrafı 17 Aralık 2013 günü saat 13.11’de abonelerine geçti. Bilgi notunda, “Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler ve bir kadın sağlık kontrolünden geçirildi” yazıyordu.

Aynı haberdeki para fotoğrafını ise DHA, 18 Aralık 2013 günü saat 14.48’de, “17 Aralık operasyonu sırasında gözaltına alınan bir kişinin ofisinde yapılan arama sırasında çekilen fotoğraflar. 4 fotoğraf karesinde polislerin 6 kasayı açtığı görülüyor. Fotoğraflarda el konulan dolar ve TL’ler de var” bilgi notuyla geçti. SÖZCÜ, “haricen” değil, fotoğrafları DHA’dan aldı.

ÜÇÜNCÜ HABER

İDDİANAMEDE; 19 Aralık 2013’teki “Bağış zor duruma düştü” başlıklı haberde yer alan takip görüntüsünün, “polisler Yaşar A. ve Ahmet U. tarafından SÖZCÜ’ye haricen ulaştırıldığı” öne sürülüyor.

3

Sözcü Cevap veriyor


19 Aralık 2013 günkü birinci sayfamızda, “Bağış zor duruma düştü” başlığıyla yayımlanan bir haberimiz yok. Bu haber 13’üncü sayfamızda yayımlandı. Haberde, bu fotoğraf kullanıldı. Fotoğrafı DHA, (İSTANBUL-DHA) imzasıyla18 Aralık 2013 günü saat 17.41’de servis etti. Altındaki infosunda, “17 Aralık operasyonuna dair çarpıcı fotoğraflar...
İşadamı Reza Zarrab olduğu iddia edilen kişinin görüntüleri...” yazıyordu.

DÖRDÜNCÜ HABER

İDDİANAMEDE; 20 Aralık 2013 günkü, “Rüşvet dolu ayakkabı kutusu” başlıklı haberde kullanılan takip görüntüsünü, “polis memurları Yaşar A., Ulvi Ş. ve Murat C.’nin SÖZCÜ’ye haricen ulaştırdığı” öne sürülüyor.

06szt11

Sözcü Cevap veriyor


SÖZCÜ’nün, 20 Aralık 2013 günü yayımladığı fotoğraflar, Hürriyet Gazetesi’nde, bir gün önce, yani 19 Aralık 2013 günü sürmanşetten, “SAVCIDAKİ FOTOĞRAFLAR” başlığıyla yayımlandı.19 Aralık 2013 günü internet siteleri bu fotoğraflardan bir fotoroman bile yaptı. İsteyen https://www.gercekgundem.com/savcidaki-takip-fotograflari-648g-p4.htm adresine girip bunların hikayesini kare kare okuyabilir. SÖZCÜ, haricen bir bilgi almadı, aleniyet kazanmış, DHA’nın (İSTANBUL-DHA) imzası ve “17 Aralık operasyonu dosyasına giren teknik takip fotoğrafları hedefteki kişilerin gece-gündüz, sokakta-evde, ofiste-havalimanında, çarşıda-pazarda izlendiğini, her adımlarının da kare kare kayda geçirildiğini gösteriyor” bilgi notuyla paylaştığı fotoğrafları kullandı.

BEŞİNCİ HABER

İDDİANAMEDE; 20 Aralık 2013 günü birinci sayfadaki “Yolsuzluk tapeleri” başlıklı haberde yer alan takip görüntüsünün, “polis memurları Ahmet U. ve Ulvi Ş. tarafından SÖZCÜ’ye haricen ulaştırdığı” öne sürülüyor.

bes

Sözcü Cevap veriyor


20 Aralık 2013 günkü nüshamızın birinci sayfasında “Yolsuzluk tapeleri” başlığıyla yayımlanan bir haberimiz yok. İddia edilen haber, gazetemizin 12’inci sayfasında yayımlandı. Bu haberi aynı gün yayımlayan gazeteler, açık açık bakanların ismini yazarken, SÖZCÜ duyarlı davrandı. Hiçbir bakanın ismini yazmadı. Sadece “Bakan A”, “Bakan B” ve “Bakan C” demekle yetindi. Haberde kullanılan taksi görüntülerinin olduğu fotoğrafları, Doğan Haber Ajansı, 19 Aralık 2013 günü, yani haberden bir gün önce saat 10.54’te, (İSTANBUL-DHA) imzası ve “17 Aralık operasyonunun kare kare kayda geçildiğine” ilişkin bilgi notuyla servis etti.

ALTINCI HABER

İDDİANAMEDE; 20 Aralık 2013 günü birinci sayfada yer alan, “Oğlum dikkat et dinleniyoruz” başlıklı haberde kullanılan fiziki takip görüntüsünün, “polis memurları Turan G. ve Yusuf A. tarafından SÖZCÜ’ye haricen ulaştırıldığı” öne sürülüyor.

6

Sözcü Cevap veriyor


SÖZCÜ’nün 20 Aralık 2013’teki nüshasının birinci sayfasında, “Oğlum dikkat et dinleniyoruz” başlığıyla yayımlanan bir haber yok. Söz konusu haber, 12’inci sayfada bir arabaşlık olarak kullanıldı. Haberde kullanılan iki fotoğrafı, Doğan Haber Ajansı,19 Aralık 2013 günü saat 10.54’te, “İSTANBUL-DHA” imzası ve altında,”17 Aralık operasyonuna dair çarpıcı fotoğraflar... İçişleri Bakanı Güler’in oğlu Barış Güler olduğu iddia edilen kişinin görüntüleri” bilgi notuyla abonelerine geçti. SÖZCÜ de, “haricen” değil, parasını ödeyip abone olduğu bu ajanstan alarak kullandı.

YEDİNCİ HABER

İDDİANAMEDE; 20 Aralık 2013’te birinci sayfadaki “Polis 4.5 milyon doları adım adım takip etmiş” haberinin görüntüsünü “polisler Kamil B., Yaşar A., Ulvi Ş. ve Murat C.’nin SÖZCÜ’ye haricen ulaştırıldığı” öne sürülüyor.

7

Sözcü Cevap veriyor


20 Aralık 2013 tarihli birinci sayfamızda, “Polis 4.5 milyon doları adım adım takip etmiş” başlıklı bir haber yok. Bu haber 10’uncu sayfamızda yayımlandı. Haberdeki fotoğraf, 19 Aralık 2013 günü Hürriyet Gazetesi’nin “SAVCIDAKİ FOTOĞRAFLAR” başlığıyla yayımlanan ve üstte küpürüne yer verdiğimiz haberde kullanılan fotoğraftı.

SEKİZİNCİ HABER 

İDDİANAMEDE; 20 Aralık 2013 günü birinci sayfada yer alan “İstihbarat Şube’den Mali Şube’ye önleme” başlıklı haberdeki görüntünün, “polisler Yalçın A. ve Murat C.’nin SÖZCÜ’ye haricen ulaştırıldığı” öne sürülüyor.

8

Sözcü Cevap veriyor


20 Aralık 2013 günü birinci sayfamızda, “İstihbarat Şube’den Mali Şubeye önleme” başlıklı bir haber yayımlamadık. Söz konusu haber aynı günkü 10’uncu sayfamızda, operasyona ilişkin bir ayrıntı olarak yayımlandı. Haberde kullanılan fotoğraf da, 19 Aralık 2013 günü internet sitelerinde yayımlanan ve “Rıza Sarraf’ın evinin önünde çekildiği belirtilen” videodan alındı.