Adana Yüreğir Belediyesi, sofralarımıza özgün yeni tatlar kazandırmanın yanı sıra unutulmuş lezzetleri yeniden gün yüzüne çıkarmak amacıyla Deneysel Mutfağı birimini kurdu. Aşçılık Kursu eğitmenleri ve kursiyerler, Türkiye’nin karpuz üretiminin %20’sini gerçekleştiren Adana’da tarlada kalan karpuzun tüketime ve ekonomiye kazandırılması için çalışma başlattı. Ekip, 2 aylık AR-GE çalışmaları sonunda “karpuz pekmezi” üretmeyi başardı.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ - Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, karpuz pekmezinin tanıtım toplantısında konuştu.

'SÜPER PEKMEZ’E UZMANLARDAN TAM NOT


‘Süper pekmez’ adı verilen karpuz pekmezi, bilimsel inceleme ve analiz yapılması için Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne gönderildi. Yapılan tahlillerde; “süper pekmez”in, kalp damar hastalıklarından kanser riskinin azaltılmasına kadar birçok hastalığa karşı yüksek mineral ve besin öğeleri barındırdığı ortaya çıktı.

Başkan Çelikcan, projenin hikayesini Sözcü Gazetesi Adana Temsilcisi Mehmet Serbes'e anlattı. Başkan Çelikcan, projenin hikayesini Sözcü Gazetesi Adana Temsilcisi Mehmet Serbes'e anlattı.


Uzmanlardan tam not alan “Süper pekmez”de; kalp ve damar dostu olarak bilinen demir, fosfor, magnezyum minerallerini yüksek oranda barındırdığı, kansere karşı koruyucu olarak bilinen likopen maddesi, sindirimi kolaylaştıran besinsel lif ile A ve C vitaminlerinin diğer pekmezlere göre on kat fazla olduğu belirtildi.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ - Proje ile çiftçilerin de yüzü gülecek.

ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLECEK


Süper pekmez için patent başvurusunda bulunan Yüreğir Belediyesi, üretilen yeni pekmezi  belediye bünyesinde kurulacak üretim merkezi ile organik olarak tüketiciye ulaştırılacak.  Pekmez üretimi ile çiftçinin çeşitli tarımsal riskler nedeniyle tüketime sokamadığı ürünün ekonomiye kazandırılması ile 25 milyon liralık ek kazanç getirmesi tahmin ediliyor. Ayrıca, fazla üretim nedeniyle tarlada kalan karpuzların ekonomiye kazandırması nedeniyle de çiftçinin de yüzünü güldürecek.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ - Karpuz pekmezi, toplantıya katılanlardan da tam not aldı.

ÜLKE EKONOMİSİNİ 250 MİLYON LİRALIK DESTEK


Yüreğir Belediye Başkan Mahmut Çelikcan, Adana’nın bir tarım bölgesi olduğunu hatırlatarak; “Karpuz, çoğu zaman fazlalıktan dolayı maalesef tarlalarda çürümekte. Biz de aşçılık kursu hocalarımız ve öğrencilerimizle birlikte tarlada kalan karpuzu değerlendirmek adına Karpuz Pekmezi yapabilir miyiz diye bir çalışmaya başlattık. Aşçılarımız, gıda uzmanlarıyla birlikte karpuzun suyunu çıkarıp yaklaşık 8-10 saat gibi bir sürede kaynatarak karpuz pekmezi üretmeyi başardılar. Patent için başvurduk, ayrıca bünyemizde üretimini gerçekleştirerek istihdama ve karpuz üreticisine yönelik 250 milyon liralık bir ek ekonomik destek oluşturacağız. İnşallah bu vesile ile Adanamızda tarlada kalan karpuzları değerlendirmiş olacağız.” diye konuştu.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

TAM BİR VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU


Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde görevli Prof. Dr. Osman Kola, Süper Pekmez’in faydalarını ise şöyle anlattı;
“Özellikle potasyum minerali yüksek bir ürün. Bunun yanı sıra; kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, bakır ve manganez mineralleri de içeriyor. Karpuz pekmezi özellikle A ve C vitamini açısından zengin bir ürün.Karpuza kırmızı rengini veren likopen renk maddesi açısından da zengin. Bu bileşenin kalp ve damar hastalıklarına ve kansere karşı korunmada yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca sindirime iyi gelen besinsel lif açısından da oldukça zengin .”

AŞIRI TÜKETİLMEMESİ UYARISI


Karpuz pekmezinin aşırı kullanılmaması gerektiğinin de altını çizen Prof. Dr. Osman Kola; “Karpuz pekmezi karbonhidratlar açısından zengin olması nedeniyle kalorisinin büyük bir kısmı şekerlerden (Sakkaroz, glikoz ve fruktoz) meydana gelir ve kan şekerini fazla yükseltebilir. Bu nedenle iyi bir enerji kaynağı olmakla birlikte, aşırı tüketilmemesi gerekir” şeklinde de uyarıda bulundu.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

NASIL YAPILIYOR?


Karpuz pekmezinin yapımı da şu şekilde: Karpuzun suyu posasından ayırıp sıkıldıktan sonra süzeklerden geçirilip tertemiz berrak bir hale getiriliyor. Tencerelere alınan karpuz suyu 8 ila 10 saat arasında kaynatılıyor. Kaynadıkça kıvam alan karpuz suyu “Süper pekmeze” dönüşüyor.